Spiseforstyrrelser

– Å gi opp var ikke et alternativ!

Hun er erfaren fastlege i Trondheim, skribent og foredragsholder om psykisk helse og kroppsklemma. Midt oppi dette skulle hennes egen datter bli syk. Nå har Kari og datteren Selma skrevet bok om veien ut av spiseforstyrrelsen.

DET KAN BLI BRA: Det var tøffe tak mellom mor Kari og datter Selma underveis, men den grunnleggende relasjonen holdt likevel. – Når man står midt oppe i det og det er på det verste, går man gjennom et spekter av følelser. Frykt, fortvilelse, sinne og skam. Men det gjelder å holde ut. Å aldri slippe taket, sier Kari. Foto: Hege Landrø Johnsen
DET KAN BLI BRA: Det var tøffe tak mellom mor Kari og datter Selma underveis, men den grunnleggende relasjonen holdt likevel. – Når man står midt oppe i det og det er på det verste, går man gjennom et spekter av følelser. Frykt, fortvilelse, sinne og skam. Men det gjelder å holde ut. Å aldri slippe taket, sier Kari. Foto: Hege Landrø Johnsen Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det begynte vinteren 2018/2019, da Selma gikk siste året på ungdomsskolen.

– På den tiden skjedde det mye i livet mitt, både i kropp og hode. Jeg begynte å oppleve kroppen min på en annen måte, syntes jeg var litt stor. På YouTube og Instagram så jeg videoer om hva en kan gjøre for å bli tynnere, og jeg begynte å prøve ut noen av metodene, forteller Selma Løvendahl Mogstad Leraand (19) rett fram.

«Kutte ut frokost. Ikke spise matpakka på skolen. Forbrenne kalorier etter et fast skjema.» Det er mye en kan gjøre for å få slikt til å skje, ifølge sosiale medier. Selma plukket stadig opp nye tips. Folk begynte å kommentere hvor tynn og fin hun var blitt.

– Det fikk meg til å fortsette i samme leia. Jeg følte meg bra og lurte mamma og pappa trill rundt. Jeg lot som om jeg spiste matpakka på skolen, men i realiteten havnet den i søpla.

Selma kom inn i en helt egen boble, der omtrent alt handlet om å få i seg lite energi, og forbruke mye.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.