Mange rammes av åreknuter

Vonde og sjenerende åreknuter? Det er mulig å gjøre noe med

Åreknuter er ikke bare et estetisk problem, det kan påvirke livskvaliteten. Her er rådene for å forebygge dem, og behandlingene som finnes om de først er kommet.

MANGE RAMMES: Mellom 20 og 30 prosent av den voksne befolkningen rammes av åreknuter. Foto: NTB Shutterstock
MANGE RAMMES: Mellom 20 og 30 prosent av den voksne befolkningen rammes av åreknuter. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvis du ikke har dem selv, har du kanskje sett dem på andre: Åreknuter som sees som blålige, ujevne hevelser under huden.

– Det er ikke uvanlig, sier Marita Lysstad Bjerke, helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) til Vi.no.

Åreknuter rammer mellom 20 og 30 prosent av den voksne befolkningen, noen flere kvinner enn menn. Flere graviditeter, overvekt, økt alder og arv øker risiko for utvikling av åreknuter.

– Åreknuter gir daglige plager. De kan være ømme og smertefulle. De kan gi tyngdefornemmelse, smerter og ubehag i beina. Mye åreknuter kan påvirke det sosiale livet. Mange opplever det som skjemmende og vil ikke gå med korte skjørt eller shorts på sommertid når det er varmt, sier Bjerke.

Har du først fått en åreknute, kan denne også bli større og mer smertefull.

Ifølge Lysstad Bjerke er åreknuter først og fremst genetisk betinget. Det er likevel mulig å ta grep om problemet. Det er viktig å vite at plager med åreknuter ikke er noe du må leve med.

Du kan forebygge

– En sunn livsstil og normal fysisk aktivitet kan begrense utviklingen av åreknuter fordi du bedrer blodsirkulasjonen. Dette kan forebygge at åreknutene blir større, sier Bjerke.

ÅREKNUTER: Venene i leggen, og ikke sjelden oppover i låret, er blitt synlig utvidet og snodde. Dette er en meget vanlig tilstand, spesielt hos eldre, ifølge Store medisinske leksikon. Foto: NTB Shutterstock
ÅREKNUTER: Venene i leggen, og ikke sjelden oppover i låret, er blitt synlig utvidet og snodde. Dette er en meget vanlig tilstand, spesielt hos eldre, ifølge Store medisinske leksikon. Foto: NTB Shutterstock Vis mer

Overvekt og røyking øker risikoen.

– Vi vet at nikotin og røyk påvirker blodåreveggen, sier hun.

Bjerke anbefaler bruk av støttestrømper hvis du har fått åreknuter, fordi de kan lindre hevelse, smerter og tyngdefornemmelse slik at åreknutene oppleves som mindre plagsomme. Støttestrømper kan også bremse utvikling av større åreknuter.

Har du stillesittende arbeid, er rådet å variere mellom å sitte og stå mens du jobber. Er du hoven og sliter med tretthetsfornemmelse i beina, hjelper det å sitte med beina høyt.

– Hvis du er arvelig disponert, kan stillesittende arbeid øke risikoen for åreknuter. Det samme gjelder om du står mye på hardt betonggulv, og har lite mulighet for variasjon. Jeg kjenner også til sykepleiere som går og står mye på harde gulv. Sirkulasjonen i leggmuskelen får da ikke den samme stimuleringa som om vi går en tur i terreng, sier Bjerke.

– Kan smertene føre til sykemeldinger?

– Ja, i verste fall.

Kan bli bra av behandling

Ifølge Bjerke er åreknuter ufarlig å leve med.

– Det er mer plagene som påvirker livskvaliteten, sier hun.

Sliter du med plager på grunn av åreknuter, er Bjerkes klare råd å sørge for at du får behandling.

– Det er utviklet gode behandlinger for åreknuter. Mange behandlinger har blitt mer skånsomme, men har samme effekt. Tidligere var kirurgi eneste alternativ. Nå finnes det blant annet behandlinger med laser, radiobølger og injeksjonsbehandlinger. Disse behandlingene kan gjennomføres poliklinisk, og du kan være hjemme igjen samme dag. Det er viktig at du bruker støttestrømper etter behandling, sier hun.

– Kan vi bli helt friske av behandling?

– Ja, du kan bli helt bra. Du får mindre smerter og mindre tyngdefornemmelse og ømhet. Effekten av behandlingen er avhengig av hvor store åreknutene er og hvor lenge du har vært plaget. Noen har tendens til å utvikle nye åreknuter.

– Dekkes behandling av det offentlige?

– Da skal du ha definerte og utviklede plager. Åreknutene må gi deg betydelig plager som ømhet, tyngdefornemmelse og ødemer i bena før du får det dekket operasjon av det offentlige, ulike klassifiseringer brukes for å vurdere om kriteriene for en åreknuteoperasjon er oppfylt. Denne vurderingen gjøres av en spesialist. Mange opplever betydelig bedret livskvalitet etter åreknuteoperasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.