Mange rammes av åreknuter

Vonde og sjenerende åreknuter? Det er mulig å gjøre noe med

Åreknuter er ikke bare et estetisk problem, det kan påvirke livskvaliteten. Her er rådene for å forebygge dem, og behandlingene som finnes om de først er kommet.

MANGE RAMMES: Mellom 20 og 30 prosent av den voksne befolkningen rammes av åreknuter. Foto: NTB Shutterstock
MANGE RAMMES: Mellom 20 og 30 prosent av den voksne befolkningen rammes av åreknuter. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvis du ikke har dem selv, har du kanskje sett dem på andre: Åreknuter som sees som blålige, ujevne hevelser under huden.

– Det er ikke uvanlig, sier Marita Lysstad Bjerke, helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) til Vi.no.

Åreknuter rammer mellom 20 og 30 prosent av den voksne befolkningen, noen flere kvinner enn menn. Flere graviditeter, overvekt, økt alder og arv øker risiko for utvikling av åreknuter.

– Åreknuter gir daglige plager. De kan være ømme og smertefulle. De kan gi tyngdefornemmelse, smerter og ubehag i beina. Mye åreknuter kan påvirke det sosiale livet. Mange opplever det som skjemmende og vil ikke gå med korte skjørt eller shorts på sommertid når det er varmt, sier Bjerke.

Har du først fått en åreknute, kan denne også bli større og mer smertefull.

Ifølge Lysstad Bjerke er åreknuter først og fremst genetisk betinget. Det er likevel mulig å ta grep om problemet. Det er viktig å vite at plager med åreknuter ikke er noe du må leve med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.