Lett å forebygge periodontitt:

- Voksne må lære å pusse tennene på nytt

Tannkjøttsykdommen periodontitt rammer mer enn 50 prosent over 40 år. Riktig tannpuss forebygger, men mange av oss pusser feil, ifølge professor.

VIKTIG TANNPUSS: Å pusse tennene er enkel forebygging mot hull og tannkjøttsykdom, men mange av oss har feil teknikk når vi pusser tennene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
VIKTIG TANNPUSS: Å pusse tennene er enkel forebygging mot hull og tannkjøttsykdom, men mange av oss har feil teknikk når vi pusser tennene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Voksne mennesker har lært å pusse tennene da de var barn. Derfor pusser de tennene feil og bommer litt i munnen, siden tannstilling og anatomi i munnen forandrer seg med åra. De må lære å pusse tennene riktig på nytt, sier Hans Ragnar Preus, professor i periodonti ved Universitetet i Oslo.

Fagdisiplinen periodonti omhandler diagnostikk og behandling av tannkjøttsykdommer.

Så lenge vi har coronavirus i Norge vil vi ikke få time hos tannlege med mindre vi trenger akutt behandling som ikke kan utsettes. Tannlegeforeningen skriver på sin hjemmeside at mye må utsettes, men at øyeblikkelig hjelp, behandling av infeksjoner og smertelindring må håndteres også i denne perioden.

Tannpuss forebygger

Den gode nyheten er at det er mye vi kan gjøre for vår egen tannhelse med god tannhygiene og riktig tannpuss.

Les også: Apotekene selger mer medisiner på nett grunnet coronakrisa

Riktig tannpuss forebygger både mot hull og mot periodontitt, en betennelse i vev som omgir tennene, og som medfører at mange må trekke en tann eller flere i løpet av livet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.