Lett å forebygge periodontitt:

- Voksne må lære å pusse tennene på nytt

Tannkjøttsykdommen periodontitt rammer mer enn 50 prosent over 40 år. Riktig tannpuss forebygger, men mange av oss pusser feil, ifølge professor.

VIKTIG TANNPUSS: Å pusse tennene er enkel forebygging mot hull og tannkjøttsykdom, men mange av oss har feil teknikk når vi pusser tennene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
VIKTIG TANNPUSS: Å pusse tennene er enkel forebygging mot hull og tannkjøttsykdom, men mange av oss har feil teknikk når vi pusser tennene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Voksne mennesker har lært å pusse tennene da de var barn. Derfor pusser de tennene feil og bommer litt i munnen, siden tannstilling og anatomi i munnen forandrer seg med åra. De må lære å pusse tennene riktig på nytt, sier Hans Ragnar Preus, professor i periodonti ved Universitetet i Oslo.

Fagdisiplinen periodonti omhandler diagnostikk og behandling av tannkjøttsykdommer.

Så lenge vi har coronavirus i Norge vil vi ikke få time hos tannlege med mindre vi trenger akutt behandling som ikke kan utsettes. Tannlegeforeningen skriver på sin hjemmeside at mye må utsettes, men at øyeblikkelig hjelp, behandling av infeksjoner og smertelindring må håndteres også i denne perioden.

Tannpuss forebygger

Den gode nyheten er at det er mye vi kan gjøre for vår egen tannhelse med god tannhygiene og riktig tannpuss.

Les også: Apotekene selger mer medisiner på nett grunnet coronakrisa

Riktig tannpuss forebygger både mot hull og mot periodontitt, en betennelse i vev som omgir tennene, og som medfører at mange må trekke en tann eller flere i løpet av livet.

Ifølge Preus rammer periodontitt mer enn 50 prosent av befolkningen over 40 år. Av dem som rammes opplever 10 prosent alvorlig periodontitt.

– Det er greit, og riktig, å bli instruert av en tannlege på hvordan man pusser tennene, anbefaler Preus.

Pusser feil

Ifølge Preus er det vanlig å gjøre den feilen at vi pusser tennene for dårlig nærmest tannkjøttet. Ved periodontitt trekker tannkjøttet seg tilbake. Der tannkjøttet trekker seg tilbake vil det lettere danne seg et bakteriebelegg som gir både hull og tannkjøttsykdom.

Det første rådet for riktig tannpuss er å bruke tannbørsten riktig og også pusse den delen av tennene som ligger nære tannkjøttet. Elektriske tannbørster er ikke bedre enn vanlige børster.

– Gjør du det til en vane reduserer du mulighetene til å få sykdom betraktelig. Har du allerede et tannkjøttproblem vil det bli redusert betydelig. Rådet er enkelt: Hold det rent. Årsaken til at folk er dårlige til å pusse tennene er fordi de ikke har teknikken inne, sier han.

Foruten å bruke vanlig tannbørste anbefaler Preus bruk av mellomromsbørste for å komme til mellom tennene.

– Her må man passe på at mellomromsbørsten er stor nok. Har du tettsittende tenner må du bruke tanntråd eller en soft pick, som er en engangstannpirker med gummi ytterst. Du får kjøpt den på apoteket, sier Preus.

Tilfør fluor

Preus understreker at det også er viktig å tilføre fluor. Fluor skyllevann forhindrer hull i tennene, men har ingen effekt på tannkjøttsykdommer.

– Du bør skylle med fluorskyll en gang om dagen i ett minutt eller bruke fluortabletter i forbindelse med tannpussen. Voksne kan også bruke fluortabletter i riktig dose. Spesiell fluortannpasta med ekstra mye fluor kan også brukes, men den må fås på resept, sier Preus.

– Av fluor skyllevann kan du velge nesten hva du vil. Det skal ikke være mindre enn 0,2 prosent fluor i væsken. Antibakterielle skyllemidler du får kjøpt i vanlige butikker må du holde deg unna, sier han.

Antibakterielt skyllemiddel skal også bare brukes etter avtale med tannlege.

Sunne tenner og velvære

– Å få en tannkjøttsykdom som periodontitt er utrivelig. Behandlingen er ubehagelig. I verste fall kan man komme til å miste tenner, sier Preus.

Professoren har selv erfart at riktig tannpuss gir gode resultater. Fra 2007 til 2016 forsket han på pasienter med periodontitt. Artiklene ble publisert i internasjonale tidsskrifter. Han forteller at de kunne se hvor pasientene ikke hadde pusset tennene.

– Pusser man tennene ordentlig kan man redusere innmari mye periodontitt. Da pasientene lærte å pusse tennene riktig, og praktiserte dette, førte bare dette til stor forbedring av sykdommen, forteller Preus.

Ifølge Preus hadde selve tannbørstinga den største betydningen for resultatene av behandlingen pasientene fikk.

– Da vi justerte litt på teknikken så vi at behandlingen de fikk ble mer effektiv. Vi reduserte antall dype lommer med periodontitt med 90 prosent. Da pasientene holdt tennene sine rene ble det mer effektivt å behandle periodontitt på alle måter, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.