Vin, øl og alkohol

Voksne føler seg presset til å drikke: - Føler det er uhøflig å si nei

- Dette er noe veldig mange opplever, også voksne. Mange kan føle at det er frekt og uhøflig å si nei. Dette er et betent tema som det ikke snakkes så mye om, sier eksperter.

VIN TIL MATEN? 1 av 2 voksne sier at de har følt seg presser til å drikke alkohol. Noe av grunnen tror ekspertene er at mange kan føle på at det er frekt og uhøflig å si nei takk, når man blir tilbudt alkohol i glasset. Foto: NTB/Shutterstock
VIN TIL MATEN? 1 av 2 voksne sier at de har følt seg presser til å drikke alkohol. Noe av grunnen tror ekspertene er at mange kan føle på at det er frekt og uhøflig å si nei takk, når man blir tilbudt alkohol i glasset. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er ikke bare ungdommer og unge voksne som blir utsatt for drikkepress: Også godt voksne føler seg presset til å drikke alkohol.

Mer enn 1 av 2 sier at de har følt seg presset til å drikke alkohol i voksen alder, ifølge en meningsmåling på Vi.no. Kun 2 av 5 sier at de aldri har følt seg presset. Det er 3500 som har svart.

- Dette er et veldig aktuelt og betent tema som det ikke snakkes så mye om. Vi tenker kanskje at drikkepress er noe unge mennesker utsettes for. Men faktisk så kan det å takke nei til alkohol oppleves vanskelig eldre voksne også, sier Hanne Backe-Hansen, rådgiver i Blå Kors Norge.

Ifølge psykologiprofessor Fanny Duckert har vi et sterkt kulturelt drikkepress i Norge som handler mye om drikkevaner, sosial klønethet - og det å kunne skylde utagerende oppførsel på fylla.

Mange historier

Fungerende generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Katrine Gaustad Pettersen, sier til Vi.no at de ikke er overrasket over at så mange sier de har følt seg presset til å drikke alkohol - og viser til undersøkelser som forteller at folk i alle aldrer har måttet ty til unnskyldninger for å slippe å drikke.

– Nesten alle drikker alkohol, og det har en stor plass i kulturen vår når det kommer til sosiale sammenkomster. Selv om det burde være like lett å akseptere at vi tar sunne og gode valg, er det dessverre fremdeles slik at mange opplever det som vanskelig å ikke drikke i visse situasjoner. Det kan være på grunn av et uttalt drikkepress, eller en mer usynlig forventning, sier Pettersen.

Backe-Hansen sier det ikke mangler på historier om voksne som føler på drikkepress.

- Kanskje er det også mer utfordrende å oppleve drikkepress når man er voksen, fordi man da kan tenke at man er jo selvstendig og har egne meninger - og det er vanskeligere å selv se at man kanskje blir påvirket av drikkepress - eller drikkemas, som vi også kan kalle det, sier Backe-Hansen.

Forventningen

Både Pettersen og Backe-Hansen poengterer at det er stort fokus på alkohol i sosiale sammenkomster.

- Våre forventninger til alkoholens tilstedeværelse i sosiale settinger har mye å si. Vi ser jo alkoholens tilstedeværelse over alt i media, og nesten alltid i sammenheng med hygge og kos. Det er også mye av det vi lærer barna våre - og det er det er det vi ser på tv, hvor drikken serveres i vinglass fordi det er forbundet med noe fint å drikke alkohol. Så hvem vil ikke være med på det? Du skal være ganske modig for å takke nei. Det kan være tabu forbundet med å ikke være en del av den alkoholkulturen, hevder Backe-Hansen.

Pettersen kommenterer at det dessverre fremdeles er for vanskelig å ta sunne og gode valg for seg selv og andre.

– Nesten alle drikker alkohol, og det har en stor plass i kulturen vår når det kommer til sosiale sammenkomster. Og det er få ting vi tør spørre, grave og mase mer om enn når folk ikke drikker alkohol, sier Pettersen.

- Vi må legge ansvaret på den som drikker

Backe-Hansen sier at selv om det er mest unge voksne som rapporterer om drikkepress så sier også den voksne delen av befolkningen at de i stor grad får spørsmål om hvorfor, dersom de ikke drikker alkohol.

- Det er jo også et paradoks. Er det så normalisert å drikke alkohol at man ikke stiller spørsmål til våre forventninger rundt dette? Er det å drikke alkohol så normalisert at man rett og slett ikke tenker over at alkoholens rolle har så mye å si?

Hun etterlyser en bevisstgjøring om hvordan vi forholder oss til alkohol i samfunnet.

- I dag legges ansvaret på deg som ikke skal drikke - men jeg tenker vi må utfordre dette og se at vi heller bør legge ansvaret over på den som drikker. Det er et samfunnsansvar å la de som utsetter andre for drikkepress se at det kan være ganske vanskelig for noen. Men vi er ikke opplært til å se at noen kan synes dette er vanskelig, sier Backe-Hansen.

Ifølge Blå Kors`s Ipsosundersøkelser om norske alkoholvaner rapporterer mange at de synes det er vanskelig å takke nei til alkohol i sosiale settinger. Problemet med drikkepress er at det som regel handler om gode venner, familie og kollegaer som vil deg vel, og det kan kanskje oppleves uhøflig, moraliserende eller festbremsende å takke nei til.

Pettersen bemerker at det er synd at vi i 2021 skal behøve å føle på drikkepress og mener det skal være lov å kose seg med noen glass, men at det skal være like lov å velge det bort.

- Som deltaker i sosiale sammenkomster hvor det drikkes alkohol har man også et ansvar for å ikke bidra til drikkepress, påpeker Pettersen.

Må forklare hvorfor

Kjenner du på en ryggmargsrefleks om at du føler du må forklare hvorfor du ikke vil ha alkohol, er du ifølge Backe-Hansen og psykolog Fanny Duckert ikke alene.

- Man kan oppleve at det føles frekt eller uhøflig å si nei takk, når folk bare vil være snille. Det er er betent og vanskelig, og man kan føle at man kommer i en skvis. Og derfor føler man at man må komme med en forklaring, sier Backe-Hansen.

Pettersen sier at ingen skal behøve å lyve eller skjule at man ikke drikker.

- Samtidig forstår vi at noen føler et behov for å trikse seg ut av drikkepresset, sier Pettersen, og sier de hører mange historier om folk som sier de kjører bil, går på antibiotika, som later som om de drikker, holder i samme vinglass hele kvelden eller ber om å få alkoholfri drikke i glass.

«Alkoholfritt». «Alternativer». «Rusfritt»

- Det er så mye makt i hvordan vi i ord snakker om det å ikke drikke - og hvordan vi med den kulturen vi har snakker om «de som ikke drikker», sier Backe-Hansen.

Hun hevder avholdsbegrepet som oftest enten forbindes med kristen-moralisme eller det å være «på vannvogna» - som etterlater et inntrykk av en kamp for å holde alkoholen på avstand. Og hun peker på hvordan det alkoholfrie - enten om det er snakk om fester eller drikker - blir omtalt som «alternativer».

- Vi snakker om «alkoholfrie alternativer»: Er det ikke en fullgod drikke hvis det ikke er alkohol i det? spør Backe-Hansen, og fortsetter:

- Men folk vil ikke ha alternativer, de vil ha fullgode muligheter. Du vil ikke være den som blir tilbudt et alternativ, du vil bare ha en god drink - og du vil ikke bli parkert til det alternative rusfrie arrangementet der det eneste du har til felles med de andre er at man ikke drikker, påpeker Backe-Hansen.

Hun etterlyser en større bevissthet til hvordan samfunnet kan være mer inkluderende til at folk kan drikke det de vil:

- Vi må ha mer fokus på å være mer raus. Slik at man slipper å kjenne på ubehag fordi man føler man må forklare hvorfor ikke skal drikke alkohol. Det blir så synlig, når den som ikke drikker alkohol blir servert lunken brus i barneglass. Vær litt ekstra raus med alkoholfri drikke når du handler inn til fest eller en fin middag. De som ikke ønsker å drikke alkohol setter som regel pris på at vertskapet også har tenkt på god drikke uten alkohol.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.