Forelskelse i voksen alder:

Voksen kjærlighet: Derfor er den annerledes

Forelskelse kjenner ingen aldersgrense, men kan by på utfordringer man ikke hadde som ung.

VÆR ÅPEN: Vektlegger du følelser når du snakker om deg selv, kan du fremstå som mer attraktiv for den du er forelsket i. Foto: Colourbox
VÆR ÅPEN: Vektlegger du følelser når du snakker om deg selv, kan du fremstå som mer attraktiv for den du er forelsket i. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert

(Vi.no): Kjærlighet og forelskelse er ikke forbeholdt noen alder, men det er ikke det samme å være forelsket i 20-30-årene som i 50-70-års alder, sier psykolog og parterapeut Catrin Sagen.

Sammen med Sissel Gran står hun bak podcasten «Kjærlighetspodden»

Les også: Nei, du blir egentlig ikke for gammel

Familieforpliktelser er typisk for denne aldersgruppen, sier hun.

- Man har for eksempel mer bagasje i form av forpliktelser og mennesker knyttet til disse. Mange havner kanskje også i en «pliktskvis», med fire generasjoner som krever sitt, enten det er syke foreldre, barnebarn som må passes eller egne helseproblemer. Samtidig er man jo mer sikker på hvem man er, sier Sagen.

Hun mener at uansett alder, så gjelder de samme reglene: Når vi åpner opp og tør å si noe om det som er viktig, så blir vi mer attraktive.

Catrin Sagen er kjent parterapeut og psykolog. Foto: Julianne Leikanger
Catrin Sagen er kjent parterapeut og psykolog. Foto: Julianne Leikanger Vis mer

- Vær åpen om hva ønsker du deg: En å bli gammel med, en å lene seg på, eller en bestevenn? Det er viktig å flagge behov, slik at du ikke bruker tiden med en som bare vil gå tur, hvis du leter etter en kjæreste, forteller hun.

Les også: Nysgjerrighet kan redde ekteskapet

- Tør å snakke om følelser

Det å åpne seg til en annen er ikke nødvendigvis så lett, og knyttet til en viss risiko. Man kan kjenne på motsetningen av frykt og glede, sier Sagen.

Men hvordan du velger å snakke om deg selv, kan også bidra til å gjøre deg mer attraktiv for den du er forelsket i.

- Ofte er det ikke nok alene å snakke om barnebarna eller hobbyer, som «jeg har to barn, et barnebarn, bor i sentrum, og går tur med hunden».

- Temaene bør komme fra magen, der følelsene er. Fortell heller om hva slags forhold du har til disse barna eller barnebarna, forteller hun.

Les også: - Alder har ingen betydning for et godt sexliv

Slik kan man treffe noen

Ønsker du å møte noen, kan det hjelpe å oppsøke steder der man kan møte jevnaldrende, har samlivsekspert og psykolog Frode Thuen tidligere uttalt til Vi.no:

- Jo flere folk du treffer på og omgås, desto større er muligheten for å finne en partner. Men vel så viktig er det med et åpent sinn; at du ikke har veldig bestemte oppfatninger om hvordan drømmepartneren skal se ut eller være, sa Thuen.

Les også: Slik lykkes du med nettdating

Dette gjør par som holder sammen

Vi lever stadig lenger, er mer aktive og friske, og den godt voksne delen av livet, også kalt den «den tredje alder», må være mer enn å bare holde ut, mener Sagen.

- Det skal være en betydningsfull livsfase. Mange vil bryte med pliktliv og inngrodde vaner, og får nytt håp for fremtiden. I denne fasen kan mange par oppdage hverandre på ny.

Par som går hjemme sammen, kan også oppleve en skremmende tosomhet. Men de som holder sammen lenge og har det bra, gjør noe riktig opptil 20 ganger mer enn andre, ifølge Sagen.

- De roser hverandre, skryter av hverandre, stiller spørsmål, deler, og viser interesse og medfølelse.

Les også: Dette er alderen menn har best sex i

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.