K vitamin

Vitamin K har mange helsefordeler, men nordmenn får mest sannsynlig i seg for lite

Økt inntak av K2 kan ha stor betydning for folkehelsa, ifølge professor. Blant annet kan vitaminet beskytte mot åreforkalkning og være bra for en rekke indre organer. Men går du på denne medisinen bør du ikke overdrive inntaket av dette vitaminet.

VIKTIG VITAMIN: Spesielt de som tar vitamin D og kalsium for å forebygge og behandle beintap (osteoperose) bør ta tilskudd av vitamin K2. Foto: Shutterstock NTB
VIKTIG VITAMIN: Spesielt de som tar vitamin D og kalsium for å forebygge og behandle beintap (osteoperose) bør ta tilskudd av vitamin K2. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vitaminet K2 har en rekke gode helseeffekter, men det er god grunn til å tro at nordmenn får i seg for lite. Det mener Jan Oxholm Gordeladze, professer ved Avdeling for molekylærmedisin ved UiO.

I intervju med helsenettstedet Norsk Helseinformatikk sier han at K2 er et vitamin som styrker beindannelsen og reduserer beinskjørhet.

- Vi vet også at betennelsesceller får nedsatt aktivitet ved tilførsel av K2. At K2 bygger bein og reduserer nedbrytning av bein, er akseptert vitenskap, sier han til helsenettstedet.

Ifølge Gordeladze har den norske befolkningen mest sannsynlig underskudd av K2. Han tar til orde for at vi bør få i oss mer av vitaminet og at kostholdsrådene bør endres.

K-vitamin finnes i to hovedformer: Fyllokinon (Vitamin K1) og menakinon (Vitamin K2). Fyllokinon dannes i grønne planter, menakinoner produseres av bakterier i tykktarmen og finnes også i enkelte matsorter. Vitamin K spiller en rolle for blodets evne til å levre seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.