K vitamin

Vitamin K har mange helsefordeler, men nordmenn får mest sannsynlig i seg for lite

Økt inntak av K2 kan ha stor betydning for folkehelsa, ifølge professor. Blant annet kan vitaminet beskytte mot åreforkalkning og være bra for en rekke indre organer. Men går du på denne medisinen bør du ikke overdrive inntaket av dette vitaminet.

VIKTIG VITAMIN: Spesielt de som tar vitamin D og kalsium for å forebygge og behandle beintap (osteoperose) bør ta tilskudd av vitamin K2. Foto: Shutterstock NTB
VIKTIG VITAMIN: Spesielt de som tar vitamin D og kalsium for å forebygge og behandle beintap (osteoperose) bør ta tilskudd av vitamin K2. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vitaminet K2 har en rekke gode helseeffekter, men det er god grunn til å tro at nordmenn får i seg for lite. Det mener Jan Oxholm Gordeladze, professer ved Avdeling for molekylærmedisin ved UiO.

I intervju med helsenettstedet Norsk Helseinformatikk sier han at K2 er et vitamin som styrker beindannelsen og reduserer beinskjørhet.

- Vi vet også at betennelsesceller får nedsatt aktivitet ved tilførsel av K2. At K2 bygger bein og reduserer nedbrytning av bein, er akseptert vitenskap, sier han til helsenettstedet.

Ifølge Gordeladze har den norske befolkningen mest sannsynlig underskudd av K2. Han tar til orde for at vi bør få i oss mer av vitaminet og at kostholdsrådene bør endres.

K-vitamin finnes i to hovedformer: Fyllokinon (Vitamin K1) og menakinon (Vitamin K2). Fyllokinon dannes i grønne planter, menakinoner produseres av bakterier i tykktarmen og finnes også i enkelte matsorter. Vitamin K spiller en rolle for blodets evne til å levre seg.

Vitamin K2 mot osteoperose

- Alle vil ha nytte av å få opp K2-nivåene. Norske kostholdsanbefalinger vil muligens innebære at man får i seg for lite K2. Å ta K2-tilskudd vil derfor være nødvendig, og da spesielt de som tar vitamin D og kalsium for å forebygge og behandle beintap (osteoporose), sier Gordeladze.

De som må ta kalsiumtilskudd, bør ta K2 i tillegg fordi vitaminet hjelper kroppen med å dirigere kalsiumet ut til skjelettet.

Ifølge professoren kan økt inntak av K2 ha stor betydning for folkehelsa. Vitaminet kan også beskytte mot åreforkalkning og bidra til å bevare optimal pumpeeffekt i hjertet. I tillegg har vitaminet gunstig påvirkning på hjerne, lever, nyrer, muskel, tarm, beinvev og bløtvev.

Noen personer bør imidlertid være forsiktige med inntak av K-vitamin.

Kan påvirke effekten av Marevan

Matvarer som inneholder K-vitamin har en viktig plass i et sunt kosthold. Personer som bruker Marevan (blodfortynnende medisin) må være obs på at store endringer i mengden vitamin K i kosten kan påvirke effekten av Marevan. Et plutselig større inntak av vitamin K kan øke risikoen for at blodet levrer seg og danner blodpropp.

Marevan inneholder virkestoffet warfarin, og ifølge tall fra FHI fikk cirka 30000 nordmenn medisiner med dette virkestoffet på resept i 2020.

Det er viktig å unngå stort inntak av grønnsaker som øker tilførselen av vitamin K.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.