Virker kjerringrådene mot insektstikk?

Naturmidler har lenge vært brukt for å holde insekter unna og lindre stikk og bitt. Enkelte av dem kan i verste fall gi alvorlige reaksjoner og helseskader.

KJERRINGRÅD: Hva sier forskningen om effekten av for eksempel natron eller kamfer når myggstikkene klør? Foto: NTB
KJERRINGRÅD: Hva sier forskningen om effekten av for eksempel natron eller kamfer når myggstikkene klør? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sitronmelisse, hvitløk, lavendel og peppermynteolje. Natron, kamfer, ingefær og eplesidereddik.

Å smøre seg inn med, eller sette fram skåler med duftende væsker utvunnet fra planteriket for å hanskes med insekt, småkryp og plagene de kan påføre oss, har lange folkemedisinske tradisjoner i flere deler av verden, bekrefter Ola Lillenes, informasjonssjef ved NAFKAM – Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Medisin, UiT Norges Arktiske Universitet.

Av den grunn har forskere også hatt interesse av å finne ut om slike såkalte kjerringråd i realiteten har noe for seg. La oss begynne med naturmidler brukt for å holde insektene på avstand og hindre bitt og stikk.

Hvordan holde insektene unna

Det er gjort en del forskning på dette, og resultatene varierer noe, opplyser Lillenes. Her oppsummerer han funnene:

  • Å smøre seg med oljer utvunnet fra sitroneukalyptustreet eller fra soyabønner, er vurdert som sannsynligvis effektivt.
  • Å smøre seg med sitronellaolje (utvunnet av sitrongress), er vurdert som lovende og muligens effektivt, men det kreves mer forskning for å kunne etterprøve resultatene før man kan si dette sikkert.
  • Å innta B-vitaminet tiamin har vært lansert som en måte å holde insekter på avstand. Forskningen tilsier imidlertid at dette har liten eller ingen slik effekt.
  • Det er også gjort forskning på utvortes bruk av oljer, kremer, salver, ekstrakter og lignende fra mange andre planter som insektmiddel, men her vurderes forskningsresultatene som utilstrekkelige til å dra konklusjoner om effekt. Mer forskning må gjøres før man kan si noe i den ene eller andre retningen om disse: Ringblomst, svarthyll, kattemynte, selleri, kløver, kakao, hvitløk, basilikum, lavendel, sitronmelisse og oregano. Det samme gjelder eksotiske alternativer som andiroba, cassia-kanel, graviola, jojoba, margosaolje, olje fra patchouliplanten og olje fra kyskhetstreet.

Når uhellet først er ute

- Det er forsket på utvortes bruk av en rekke planter og andre stoffer fra naturen med tanke på å rense og lindre stikk og bitt, men forskningsresultatene har til felles at de ikke vurderes som tilstrekkelige nok til å kunne dra konklusjoner i noen retning, forklarer Lillenes.

Mer forskning må gjøres før man har grunnlag for å si noe om effekt eller manglende effekt av disse naturmidlene: Eplesidereddik, natron, kamfer, ingefær, svartpepper, malurt, olje fra kjerringrokk og visse andre urter som inneholder metylsulfonylmetan, papaya, takrørplanten, tetreolje, samt olje fra planten Sangre de grado.

Å smøre stikk og bitt med menneskeurin er et gammelt kjerringråd, men heller ikke her har man så langt kunnet slå fast noe.

- Konklusjonen er altså at forskningen sett under ett verken gir gode nok holdepunkter til å bekrefte eller avkrefte eventuelle påstander om effekt av å smøre slikt på insektbitt eller stikk.

Skader det å prøve?

Forskning er som kjent møysommelige greier. Så lenge konklusjonene uteblir, er det vel trygt å gjøre sine egne erfaringer?

- For de fleste av de ovennevnte naturmidlene er utvortes bruk, altså smurt på huden, vurdert som sannsynligvis trygt for folk flest. Milde og forbigående hudreaksjoner i form av kløe eller utslett oppgis som de vanligst forekommende bivirkningene, opplyser Lillenes.

SOLKREM-MYTE: Du blir ikke brun når du bruker høy solfaktor. Dette er bare én av flere påstander om solfaktor som ikke stemmer! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Enkelte naturmidler er det imidlertid knyttet risiko til, presiserer han:

  • For malurt vet man at innholdet av tujon kan gi sterke hudreaksjoner og -smerter, betennelser i huden, muskelsmerter, svimmelhet, oppkast og diaré. Oralt inntak av malurt kan føre til lammelse og alvorlig forgiftning, og gravide advares spesielt fordi tujon også kan gi abortfremkallende effekter.
  • I tetreolje og lavendelolje er det funnet stoffer med hormonlignende effekter. Kreftpasienter og personer som har overlevd kreft frarådes derfor å bruke slike oljer generelt, og forskerne er bekymret for at lang tids eksponering for eteriske oljer kan øke faren for kreft hos normalt friske.
  • Peppermynteolje knyttes til pusteproblemer hos babyer og småbarn.
  • Personer med kjent pollenallergi, personer med sår som ikke vil gro, samt personer med kjente hudlidelser eller som bruker medisiner som øker lyssensitiviteten i huden, oppfordres generelt til å være forsiktige med å smøre seg med slike midler, fordi reaksjonene ser ut til å kunne bli sterkere hos dem.

- På generell basis kan det sies at eteriske oljer som ikke er tilstrekkelig fortynnet kan forårsake alvorlige reaksjoner og helseskade, både ved innånding, påsmøring på huden og oralt inntak.

Det er forsket forholdsvis mye på naturmidler mot insekter.

- Det kan dermed ikke utelukkes at det finnes enkelte studier som konkluderer annerledes enn vi gjør her, men dette er hva man kan si oppsummert utfra studier publisert i anerkjente vitenskapelige tidsskrifter fra hele verden, sier Lillenes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.