Statsbudsjettet 2023

Vil ta 1500 kroner hvis du ikke møter opp

Å ikke møte opp på en time hos spesialist kan bli enda dyrere fra 2023.

DYRERE Å GLEMME: Gebyret for å ikke møte opp på sykehustimen kan bli enda dyrere. Foto: NTB
DYRERE Å GLEMME: Gebyret for å ikke møte opp på sykehustimen kan bli enda dyrere. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Som pasient koster det deg dyrt om du får henvisning til sykehus og glemmer timen, eller ikke får til å møte opp: Dagens sats er tre ganger egenandelsbeløpet, som tilsvarer 1125 kroner.

I statsbudsjettet for 2023 foreslår regjeringen å øke dette gebyret ytterligere.

Her er også regjeringens forslag til økte egenandeler til neste år.

Fire ganger egenandelen

I budsjettdokumentene til Helse- og omsorgsdepartementet skriver de at det foreslås å øke gebyret til å utgjøre fire ganger egenandelens størrelse:

«Med dagens egenandelsnivå innebærer dette et gebyr tilsvarende 1 500 kroner. Forslaget innebærer en samlet innsparing tilsvarende 59,7 millioner kroner».

Samtidig vil de beholde gebyret for poloiklinisk helsehjelp innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialist rusbehandling på dagens nivå, som tilsvarer en egenandel på 375 kroner.

En belastning for pasienten

En rapport som kom i september gjennomført av Staten sin undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenestene (Ukom) viser at gebyr for å ikke møte til legetime kan gjøre kronisk syke enda sykere.

– I stor grad rammer det kronikere som kanskje ikke har evne eller funksjon til å møte til timer som planlagt. Det rammar også de som ikke har evne til å styre personlig økonomi, og som får store utgifter knyttet til helsehjelpen, uttalte Ukom-direktør Pål Iden til NRK da rapporten ble omtalt.

Ukoms rapport viser dessuten at mellom 20 og 50 prosent av pasientene som mottar ikke møtt-gebyret, mottar gebyr flere ganger, og at gebyret utgjør forholdsvis mange av inkassosakene i spesialisthelsetjenesten, nærmere bestemt en av fire inkassosaker.

Ukom skriver at ettersom dette gebyret ikke inngår i frikortordningen, risikerer mange pasienter å opparbeide seg stor gjeld til inkassoselskapene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.