Sammen på tur

Vil ha deg med på tur

3 av 5 sier de ikke går på tur fordi de ikke har noen å gå med. Nå setter friluftslivet fokus og fart på dette og vil ha med flere på tur i nærmiljøene. Det er kur mot både ensomhet og inaktivitet, sier arrangørene.

SAMMEN PÅ TUR: Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var med på åpningen av kampanjen «Sammen på tur» i Drammen tidligere i mai. Det er planlagt mange arrangementer rundt om i landet fremover. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff.
SAMMEN PÅ TUR: Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var med på åpningen av kampanjen «Sammen på tur» i Drammen tidligere i mai. Det er planlagt mange arrangementer rundt om i landet fremover. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

At tur er bra for helsa er ingen hemmelighet: Ikke bare er det bra for den fysiske helsa men også for den psykiske. Forskning viser at selv en liten tur på ti minutter utendørs er med på å styrke hjernen din.

Som lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle tidligere har sagt til Vi.no: Gåturer har umiddelbar effekt og det finnes ikke en nedre grense for når fysisk aktivitet begynner å hjelpe på helsa.

Og når vi vet at det både er en skånsom aktivitet som også kan være sosialt - og det er kanskje vel så viktig:

Ifølge forskning er ensomhet like helsefarlig som det å være storrøyker! Å ha nære relasjoner er faktisk mer beskyttende for helsa enn trening og kosthold til sammen. Og om det er snakk om en ektefelle, en venn eller et kjæledyr spiller ikke så stor rolle.

Det viktigste er å komme seg på tur - og å være sosial.

Og nettopp dette er det kampanjen «Sammen på tur» handler om, som Hans Kongelige Høyhet kronprins Haakon var med på åpningen av tidligere denne måneden.

Sammen på tur

Kampanjen er et av hovedarrangementene under Frivillighetens år 2022. Det er et samarbeid mellom flere folkehelse- og friluftslivorganisasjoner landet rundt.

- «Sammen på tur» er en nasjonal dugnad med formål å få flere i aktivitet og redusere ensomhet, ifølge arrangørene.

Kronprinsen var med på avsparket av kampanjen i Drammen. I løpet av året er det planlagt mange aktiviteter i regi av lokale foreninger og lag mange steder i landet. Her finner du en oversikt over lokale arrangementer.

- Vi vet at det å bevege seg og være ute kan gi glede og bedre helse. Dørstokkmila kan føles lang, og det å komme i gang med en aktivitet kan ofte være enklere sammen med andre. Men ikke alle har noen å gjøre det sammen med. Mange, særlig unge og eldre, oppgir at de er ensomme, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, til Vi.no.

For deg som er på sosiale media, kan du følge med på hva som skjer ved å bruke #sammenpåtur. Der inviterer lokale lag og organisasjoner, kommuner, frisklivs- og frivilligsentraler, fylkeskommuner og andre til lavterskel-turer som er åpne for alle.

- Gjennom å bli invitert med på aktiviteter der de bor vil flere kunne oppleve tilhørighet og bli del av et sosialt felleskap, noe som er en kur mot ensomhet, sier Lier.

Helsedirektoratet lar deg få ditt eget tilpassede treningsprogram, etter alt fra alder til yrke og eventuelle helseplager. Vis mer

- En kur mot ensomhet og inaktivitet

Initiativet er et samarbeid mellom Norsk Friluftsliv, på vegne av de 18 store friluftsorganisasjonene, sammen med Nasjonalforeningen for folkehelsen, Kreftforeningen, Norske Kvinners Sanitetsforening og Den Norske Turistforening.

– Det å komme i gang med en aktivitet, slik som nettopp en tur i nærmiljøet, er ofte enklere sammen, men ikke alle har noen å gjøre det med. Det å bli invitert med inn i frivilligheten og bli del av et sosialt fellesskap, tror vi kan være en kur mot både ensomhet og inaktivitet, forteller prosjektleder for #sammenpåtur, Tonje Refseth.

Hun kommenterer at selv om mange går mye på tur og er ute i friluft, gjelder det langt ifra alle. Og det er de man ønsker skal få øynene opp for de mulighetene som finnes.

Både Lier og Refseth oppfordrer til å dra med seg andre på tur:

- I tillegg til de organiserte aktivitetene oppfordrer vi også alle som vil til å invitere med seg noen ut på tur, som kanskje ellers ikke ville ha kommet seg ut, i tiden framover. Det være seg på fisketur, gåtur, nytteveksttur, turbingo, seiltur, klatretur, orienteringstur, strikketur, eller noe helt annet, sier Bente Lier.

– Det er møtene mellom mennesker som utgjør forskjellen. Du kan for eksempel invitere med noen du ikke kjenner fra før, noen du ikke har sett på lenge, eller noen du vet om som gjerne kunne ha trengt en tur, turvenn eller opplevelse utendørs, sier Refseth.

3 av 5 dropper turen

Og en turvenn kan være utslagsgivende for at det faktisk blir en tur - eller ikke:

Ifølge en uhøytidelig avstemming på Vi.no, sier 64 prosent at det hender at man ikke kommer seg ut på tur fordi man mangler noen å gå med.

Dette er mer en 3 av 5 som ikke går tur av mangel på turvenner.

De nye anbefalingene fra Helsedirektoratet understreker at all aktivitet teller, ikke bare den som er av en viss varighet som de tidligere mente.

Og husk: Sitter du mye stille, anbefales du å kompensere for dette gjennom mer aktivitet.

- Alltid en turvenn

Vi.no har tidligere skrevet om verdien av å ha et «vennelag» som avtaler både kortere og lengre turer sammen:

Som den ferske pensjonisten Liv Haugdal (67) forteller Vi.no i denne artikkelen:

- Jeg kommer meg mye mer på tur enn jeg ellers ville gjort. Det startet med at vi var tre turglade venninner som gikk litt tur, mer sånn tilfeldig. Så ble vi seks, og i dag er vi sju, forteller Liv, og fortsetter:

- Fordelen med vennelaget er at vi alltid har en turvenn å gå sammen med, om man ønsker det. Tur handler mye om at det er en sosial møteplass, sier Liv til Vi.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.