Coronavirus i Norge:

Vil fortsatt ikke anbefale bruk av munnbind

Ifølge Folkehelseinstituttet er det foreløpig ingen grunn til å anbefale generell bruk av munnbind for befolkningen i Norge.

MUNNBIND ELLER IKKE? Noen velger å bruke munnbind, men myndighetene anbefaler fortsatt ikke bruk av dette tiltaket for å hindre coronasmitte i Norge. Mann med munnbind fotografert ved Oslo City. Foto: Ole Berg-Rusten NTB Scanpix
MUNNBIND ELLER IKKE? Noen velger å bruke munnbind, men myndighetene anbefaler fortsatt ikke bruk av dette tiltaket for å hindre coronasmitte i Norge. Mann med munnbind fotografert ved Oslo City. Foto: Ole Berg-Rusten NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Torsdag 16. april ble det kjent at Det europeiske smittevernbyrået ECDC i en rapport ber medlemslandene, inkludert Norge, om å vurdere bruk av munnbind i offentligheten.

Det var Aftenposten som omtalte saken først.

REN MOBIL: Derfor skal du ikke vaske mobilen med antibac. Video: Ellen Karin Moen Vis mer

- Vi er godt kjent med dette dokumentet. Dette er generelle råd og ikke direkte til Norge, sier Seniorrådgiver Mette Fagernes ved Folkehelseinstituttets avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging til Vi.no.

Hun understreker at FHI vurderer smitterisikoen og det som finnes av kunnskap om tiltak mot coronaviruset (Covid-19) kontinuerlig.

- Det vurderes også kontinuerlig om bruk av munnbind vil være et godt tiltak i befolkningen og om det er grunnlag for å gjøre endringer i anbefalingene. Det forskes intenst på alle smitteforebyggende tiltak, sier Fagernes.

Anbefaler ikke munnbind i Norge

Folkehelseinstituttet (FHI) har tidligere advart om at feil bruk av munnbind kan føre til økt risiko for smitte.

FHIs vurderinger av smitteverntiltak i Norge baseres på hvor mange som smittes i dag, om tiltak som bruk av munnbind vil ha en effekt på smittespredningen av Covid-19 og ulemper ved bruk.

- Ut fra dagens situasjon har vi ikke noen generell anbefaling om at den norske befolkningen skal ta i bruk munnbind. Det kan være aktuelt med bruk av munnbind i spesielle miljøer, som ved sykehjem eller andre lokalmiljøer der det er påvist stor lokal smittespredning. Man må da gjøre en vurdering i den situasjonen om det bør innføres lokale tiltak, sier Fagernes.

Det er foreløpig ikke innført tiltak som bruk av munnbind noe sted i Norge.

Må ha synlig effekt

- Den første årsaken til at vi ikke har anbefalt bruk av munnbind i Norge er fordi vi er tvilende til hvilken effekt det har slik situasjonen har vært. Det må være et godt faglig grunnlag for at munnbind skal tas i bruk og det må ha en synlig effekt på smitteforekomsten. I Norge er antall smittede såpass beskjedent. Vi har vurdert at bruk av munnbind trolig ikke noen stor effekt, sier Fagernes.

Ifølge Fagernes har munnbind størst effekt hvis det benyttes av personer som er smittet av coronaviruset. Det gjelder også personer som er presymptomatiske, det vil si personer som er smittet, men som ikke har symptomer.

- For å unngå smitte har vi reglene om generell sosial distansering, sier Fagernes.

Snur ikke

Dagbladet melder i dag at Helsedirektoratet ikke har snudd om bruk av munnbind i Norge.

- Nei, vi mener fortsatt at det ikke er grunn til å anbefale generell bruk av munnbind i det offentlige rom i en situasjon der vi har lite smittespredning i samfunnet og kan holde god avstand til hverandre, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Dagbladet.

Ifølge Nakstad kan det bli aktuelt med munnbind for «personer i risikogruppene som ikke kan unngå nær kontakt med andre mennesker». Han sier at vi ikke er i en slik situasjon i dag.

Her finner du Folkehelseinstituttet (FHI) sin samleside om coronaviruset.

Munnbind for helsepersonell

FHI har tidligere skrevet i en uttalelse at:

- Munnbind er laget for å hindre smitte fra helsepersonell til sårbare pasienter. De er altså konstruert for å hindre smitteoverføring fra den som bærer munnbindet. De har imidlertid også en viss beskyttende effekt for dem som har det på ved at de hindrer større dråper å trenge inn til luftveiene fra omgivelsene.

For at munnbind i det hele tatt skal ha en beskyttende effekt, må det brukes riktig. Dette er vanskelig å få til uten trening, konstaterer FHI.

- Munnbind er ubehagelig å ha på, og som regel vil ufaglært personell som har munnbind på hyppig berøre munnbindet og ansiktet for øvrig. Dersom man har vært i kontakt med urene flater kan man fort komme i kontakt med øyne og munn og på denne måten øke risikoen for sykdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.