FHI om korona vaksine

Viktig om de oppdaterte vaksinene du får nå: Bivirkningene, forskjellene, rådene

Pfizer og Moderna har oppdatert koronavaksinene sine - og de nye vaksinene er på vei rundt i landet nå, først og fremst til deg som skal ta en dose 4. Har forteller FHI forskjellen på de «nye» og «de originale» vaksinene - og hvorfor de kun anbefales som boosterdose.

COVID VAKSINE: Den oppdaterte vaksinen skal beskytte også mot smitte og milde symptomer - i tillegg til beskyttelse mot alvorlig sykdom, som den opprinnelige vaksinen. FHI anbefaler deg uansett til å ta den vaksinen du blir tilbudt. Oppdaterte vaksiner fra Pfizer er på vei ut i kommunene - og Modernas oppdaterte vaksine kommer om kort tid. Foto: NTB/Shutterstock
COVID VAKSINE: Den oppdaterte vaksinen skal beskytte også mot smitte og milde symptomer - i tillegg til beskyttelse mot alvorlig sykdom, som den opprinnelige vaksinen. FHI anbefaler deg uansett til å ta den vaksinen du blir tilbudt. Oppdaterte vaksiner fra Pfizer er på vei ut i kommunene - og Modernas oppdaterte vaksine kommer om kort tid. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tilbud om en oppfriskningsdose med koronavaksine er nå utvidet til ytterligere grupper i befolkningen, sist for de mellom 18 og 64 år med underliggende sykdommer. For de fleste i denne gruppa er det snakk om en 4. dose vaksine.

Det er utviklet oppdaterte vaksiner både av Pfizer og Moderna, som ifølge FHI er de som i hovedsak skal tilbys som oppfriskningsvaksiner nå. Men likevel anbefales ikke de oppdaterte vaksinene til grunnvaksinering.

Så hva er egentlig forskjellen på de oppdaterte vaksinene og de originale? Er man bedre beskyttet med de oppdaterte vaksinene? Er det andre bivirkninger? Og kan man be om enda en dose dersom man «bare» fikk den gamle vaksinen som boosterdose?

Nedenfor kan du lese hva Folkehelseinstituttet (FHI) svarer.

Oppdaterte vaksiner på vei til kommunene nå

I løpet av den siste tiden har det kommet flere oppdaterte vaksiner; Pfizer har to oppdaterte vaksiner som nå nylig er er godkjent for bruk - og Moderna har én.

- Den nye vaksinen som dekker både det opprinnelige viruset og omikronvarianten som vi kaller «BA. 1», er den første oppdaterte vaksinen som er godkjent, sier fagdirektør i FHI, Svein Rune Andersen.

Han forteller at EU-kommisjonen godkjente ytterligere en ny oppdatert vaksine 12. september. Denne retter seg mot en annen omikronvariant (BA4/5), i tillegg til det opprinnelige viruset.

Men det er den første oppdaterte vaksinen, som er laget med utgangspunkt i BA. 1-varianten av omikron i tillegg til det opprinnelige Wuhan-viruset, som nå er på vei ut til befolkningen. Forutsatt at det ikke oppstår forsinkelser, sier FHI at den vil kunne være tilgjengelig for de aktuelle risikogruppene fra neste uke (uke 38).

Det vil fortsatt være stund til den siste Pfizer-oppdaterte vaksinen med beskyttelse omicron BA. 4-5 vil være tilgjengelig i Norge, og FHI skal vurdere om den skal tas i bruk i Norge.

Den oppdaterte Moderna-vaksinen vil trolig komme til Norge i uke 39.

– Vi regner med at de oppdaterte vaksinene gir bedre beskyttelse mot å bli smittet og å få lette symptomer, mens beskyttelse mot alvorlig sykdom vil være god uavhengig av hvilken vaksine som tas, sier områdedirektør for smittevern i FHI, Trygve Ottersen.

- Er det slik at dere anbefaler de som nå er klare for oppfriskingsdose, å vente til de oppdaterte vaksinene blir tilgjengelig?

- Vårt råd er at folk takker ja til den vaksinen de blir tilbudt fordi det er viktig å styrke beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier Andersen.

Forskjellen på opprinnelig og oppdatert vaksine

Folkehelseinstituttet understreker i sine vaksinasjonsanbefalinger til kommunene at målgruppene som nå anbefales ny oppfriskningsdose, tilbys den vaksinen som er tilgjengelig til enhver tid.

- Dette er grupper som i utgangspunktet har en høyere risiko for alvorlig sykdomsforløp, og det er viktigere at de mottar en oppfriskingsdose, enn hvilken vaksine som tilbys, skriver FHI.

Dersom du har et spesifikt ønske om å få boosterdose med den opprinnelige vaksinen, skal du imidlertid kunne be om det.

- Vårt råd er at personer som har et spesifikt ønske om en oppfriskningsdose med den opprinnelige vaksinen kan få det ved å si fra på vaksinasjonsstedet, sier Andersen.

Hva er så forskjellen på oppdatert og originalvaksine? Andersen forklarer at den oppdaterte vaksinen kan beskytte bedre enn originalen både mot smitte og mot milde symptomer:

- Beskyttelsen mot alvorlig sykdom vil nok være omtrent den samme for den opprinnelige vaksinen og den nye vaksinen, men den nye vaksinen kan beskytte bedre mot å bli smittet og å få milde symptomer. De to vaksinene inneholder samme mengde mRNA som er virkestoffet i vaksinen, men i den nye vaksinen er halvparten av mRNA mengden fra omikron BA. 1, sier Andersen.

Beskytter den nye vaksinen bedre?

- Er man bedre beskyttet nå utover høsten og vinteren, dersom man tar oppfriskningsdose med oppdatert vaksine kontra oppfriskning med gammel vaksine?

- Vi antar at man kan være bedre beskyttet mot å bli smittet. Dette er basert på at oppdatert vaksine ser ut til å gi et noe høyere antistoffnivå mot varianter av omikron som sirkulerer nå. Vi må har mere data før vi kan si noe mer sikkert. Beskyttelsen mot alvorlig sykdom er antatt å være omtrent den samme for de to vaksinene, sier Andersen.

Hva så med de som allerede har fått sin oppfriskningsdose, med «den gamle» vaksinen, er det grunn for bekymring for at de ikke er optimalt beskyttet?

- Det er liten grunn til å frykte at de som har fått en oppfriskningsdose av den opprinnelige vaksinen er dårligere beskyttet mot alvorlig sykdom enn om de hadde fått den oppdaterte vaksinen, sier Andersen.

- Kan man be om en boosterdose med oppdatert vaksine selv om man kanskje nylig har tatt ny dose med gammel type?

- Vi anbefaler at det bør gå minst fire måneder mellom hver oppfriskningsdose. FHI følger smitteutviklingen nøye. Behovet for en eventuell ny oppfriskningsdose til risikogrupper vil bli vurdert fortløpende.

Oppdatert vaksine skal kun brukes som boosterdose

Ifølge FHIs retningslinjer, skal de oppdaterte vaksinene som nå kommer, kun brukes som boosterdoser. De skal ikke brukes til grunnvaksinasjon, som altså er første og andre dose.

- Hva er grunnen for det?

- Det er fordi det ikke er gjort kliniske studier som viser at de nye vaksinene er like gode som de gamle ved grunnvaksinasjon, sier Andersen.

Som boosterdose er det oppdatert vaksine som nå gjelder, selv om det er snakk om 3. eller 4. dose:

- Oppfriskningsdosen som anbefales nå, gjelder uavhengig av om man har fått to eller tre doser tidligere, understreker Andersen.

Bivirkninger med oppdatert vaksine

Mange kan ha opplevd forbigående bivirkninger etter vaksinasjon. Vanlige bivirkninger er smerter og hevelse på injeksjonsstedet, tretthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter og feber. Allergiske reaksjoner forekommer hos enkelte.

Hva vet man om bivirkninger av de oppdaterte vaksinene? Vil det kunne være andre bivirkninger enn de man kanskje har opplevd med de opprinnelige vaksinene?

Ifølge Andersen, er det hittil ikke sett noen vesentlige forskjeller i bivirkninger kort tid etter vaksinasjon med opprinnelig og ny vaksine.

- De to vaksinene inneholder samme mengde (dose) mRNA, men halvparten av mRNAet i den nye vaksinen gir opphav til pigge-proteinet som finnes på omikron BA.1. Selv om pigge-proteinet i de to virusvariantene er noe forskjellig er det liten grunn til å forvente pigge-proteinet i BA. 1 vil gi andre eller sterkere bivirkninger, sier Andersen.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.