Bivirkninger av medisiner

- Viktig å melde om mulige bivirkninger

Legemiddelverket oppfordrer til å være oppmerksom og melde om mulige bivirkninger av legemidler: - Mistanke er nok. Det er bedre å melde en bivirkning for mye enn en for lite.

MEDISINER MED BIVIRKNINGER? Legemiddelverket oppfordrer til å melde inn mistenkte bivirkninger, og det er bedre med en melding for mye enn en for lite. - Vi er helt avhengig av å få meldinger for å kunne gjøre et godt overvåkningsarbeid, sier de. Foto: NTB/Shutterstock
MEDISINER MED BIVIRKNINGER? Legemiddelverket oppfordrer til å melde inn mistenkte bivirkninger, og det er bedre med en melding for mye enn en for lite. - Vi er helt avhengig av å få meldinger for å kunne gjøre et godt overvåkningsarbeid, sier de. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Legemiddelverket oppfordrer til oppmerksomhet og bevissthet om bivirkninger, i forbindelse med en verdensomspennende kampanje i 82 land: MedSafetyWeek.

- Legemiddelmyndigheter er avhengige av rapportering av bivirkninger for å sikre at medisiner på markedet er akseptabelt trygge. Dessverre lider alle rapporteringssystemer av underrapportering, skriver Uppsala Monitoring Centre i Sverige, som overvåker bruk og bivirkninger av legemidler og koordinerer kampanjen, som har som mål å fremme anerkjennelse og rapportering av mistenkte bivirkninger.

Statens legemiddelverk understreker at legemidler som brukes i Norge er godt undersøkt i studier - men de kan likevel gi bivirkninger.

- Det er viktig å være oppmerksom og melde mulige bivirkninger, særlig alvorlige og uventede. Slik kan legemidler bli tryggere å bruke for alle, skriver de i en nyhetsmelding.

- Særlig interessert i nye, uventede og alvorlige

Bivirkninger kan meldes inn både fra deg som pasient og fra legen. Helsepersonell har plikt til å melde fra hvis de mistenker nye, uventede eller alvorlige bivirkninger. Legemiddelverket oppfordrer til å kontakte lege dersom du får bivirkninger som oppleves som plagsomme eller alvorlige - og du kan også forhøre deg med farmasøyten på apoteket om det er andre mer sannsynlige årsaker til det du opplever.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.