Veier til evig liv

- Vi mennesker har drømt om udødelighet i uminnelige tider

Hvem har sagt at vi må dø?

FLERE MULIGHETER: Det finnes flere potensielle muligheter for evig liv. Er det en av de vi har funnet som passer for deg?
FLERE MULIGHETER: Det finnes flere potensielle muligheter for evig liv. Er det en av de vi har funnet som passer for deg? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Ifølge Folkehelseinstituttet kan man i gjennomsnitt i Norge forvente å leve til man er 81 år som mann, og til man er 84 år hvis man er kvinne.

Den offisielle rekorden i verden har franske Jeanne Calmen, som var 122 år gammel da hun døde i 1997.

Men må man virkelig dø?

1. Forlate den gamle kroppen

Holder du ut til 2045 kan du kanskje få muligheten til å flytte bevisstheten din inn i en kunstig hjerne. Det er i hvert fall planen til den russiske rikingen Dmitrij Itskov.

Han har fridd til de rikeste menneskene på jorda for å finansiere prosjektet. Håpet er at man om 26 år skal kunne overføre bevisstheten, personligheten og hukommelsen til nettet. På denne måten tror han du kan leve evig.

Arild Brandrud Næss, som er ekspert på kunstig intelligens ved NTNU, har liten tro på at Itskov sin drøm blir en suksess.

- Vi har svært liten forståelse av hvordan vår bevissthet faktisk fungerer. Å tro at vi skal kunne replisere den i en datamaskin er en fullstendig virkelighetsfjern forestilling, og vil antagelig forbli det i overskuelig framtid, sier han til Vi.no.

Dmitrij Itskov har store planer for fremtiden. (AP Photo/Mary Altaffer)
Dmitrij Itskov har store planer for fremtiden. (AP Photo/Mary Altaffer) Vis mer

- Jeg synes i og for seg det er et interessant prosjekt, siden det reiser en masse spennende spørsmål. Om vi ville ha følt oss som oss selv i en kunstig kropp er et av dem. Det er faktisk et aktuelt spørsmål i kunstig intelligens-forskning i dag i hvor stor grad bevissthet er betinget av å ha en kropp.

- Hvis dette prosjektet likevel skulle bli en suksess, er dette noe du kunne tenkt deg å prøve selv?

- Nei. Det å bli gjenopplivet som et slags laptop-gjenferd finner jeg virkelig ikke tiltalende. Og uten å bli for filosofisk, så tror jeg noe av det som gir livet mening er at det har en begynnelse og en slutt.

HAR IKKE TROA: Arild Brandrud Næss tror ikke 2045 initiative blir en suksess.
HAR IKKE TROA: Arild Brandrud Næss tror ikke 2045 initiative blir en suksess. Vis mer

- Vi mennesker frykter jo ofte døden, og har drømt om udødelighet i uminnelige tider, men jeg har vanskelig for å se at det egentlig ville ha vært gunstig for samfunnet om noen skulle oppnå det, sier han.

Les også: Fem ting legen mener du bør vite om aldring

2. Fryse ned kroppen

Hvis du ikke har lyst til å si farvel til kroppen så finnes det et alternativ allerede i dag.

Cryonics er et selskap som fryser ned kroppen din i flytende nitrogen etter du har tatt ditt siste pust.

Poenget med dette er at de tror teknologien i fremtiden vil kunne vekke deg tilbake fra de døde.

Norske Ole Martin Moen er en av mange som har bestemt seg for å prøve ut dette.

– Jeg går rundt med et armbånd med informasjon om at når jeg dør, så skal jeg holdes kald, injiseres med heparin som motvirker koagulering av blodet. Foreningen Alcor skal kontaktes og så sendes jeg til USA, har han tidligere sagt til TV2.

Les også: Syv ting du bør vite om aldring

3. Lære av den udødelige maneten

Turritopsis dohrnii er et dyr som har funnet nøkkelen til et evig liv.

Maneten kan bli rammet av sykdom, eller bli spist av rovdyr som andre dyr, men den trenger ikke å bekymre seg for alderdom.

Denne maneten har funnet nøkkelen til evig liv. Bilde: Wikipedia.
Denne maneten har funnet nøkkelen til evig liv. Bilde: Wikipedia. Vis mer

Maneten kan nemlig endre sine egne celler og starte opp fra sitt tidligste utviklingsstadium på nytt.

Hvis man klarer å adaptere dette til oss mennesker får vi gode muligheter til å bekjempe alderdom en gang for alle.

Pia Ve Dahlen er marinbiolog hos «Passion for Ocean», og tror mulighetene er til stede for at mennesker kan få denne egenskapen i fremtiden.

- Jeg er evig techoptimist og Sci-fi-fan, og har en naiv tro på at alt er mulig. Jeg tror et viktigere spørsmål er hvorvidt vi bør gjøre det. Verden er allerede overbefolket nok som det er. Forhåpentligvis kommer denne teknologien omtrent samtidig som vi knekker koden for interstellar reising, slik at vi kan begynne å parasittere resten av universet med en armé av udødelige tullinger, sier hun.

Les også: Nå er det ikke lenger uvanlig å bli 100

4. Komme til himmelen

Flere ulike religioner forteller om et liv etter døden på jorda. Om dette stemmer, og hvilken religion som da har rett, vet ingen.

Men finnes det en eller flere guder som tar vare på sjelen vår, vil vi på denne måten kunne leve et evig liv, forteller religionsforsker Kari Vogt.

- De store religionene lærer at sjelen har evig liv, men dette er langt fra entydig. Buddhismen i sin eldste form benekter for eksempel at mennesket har en sjel. Det finnes likevel retninger i denne religionen hvor tilhengerne forkynner en lære om evig liv, sier hun.

Les også: Derfor blir vi mer religiøse med alderen

5. Nanoteknologi

Nanoteknologi er et spennende felt hvor forskerne stadig vekk gjør framskritt.

Ray Kurzweil, som er teknisk direktør i Google, ser for seg at nanoroboter i løpet av noen år kan jobbe inne i kroppen og reverse aldringsprosessen.

- Jeg og mange andre forskere mener nå at om rundt 20 år vil vi ha midler til å omprogrammere vår kropps steinalderprogramvare, slik at vi kan stoppe og deretter reversere aldring. Da vil nanoteknologi la oss leve for alltid, sa Kurzweil tilbake i 2009.

Kurzweil mener det kommer til å skje en nanoteknologisk revolusjon de neste tiårene.

Han ser for seg at vi om noen år vil kunne sende nanoroboter inn i kroppen for å bekjempe kreft og andre sykdommer, og dermed leve lenger.

Direktøren mener at disse robotene også etterhvert vil kunne reversere aldersprosessen vår i cellene.

Kilde: Singularityhub, futurism.

Les også: Du bruker kunstig intelligens hver dag

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.