Tidligere ble sølibat sett på som mislykkethet, men sånn er det ikke lenger, ifølge sexologen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Tidligere ble sølibat sett på som mislykkethet, men sånn er det ikke lenger, ifølge sexologen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Fire kvinner om livet i sølibat:

- Vi har valgt bort sex

Tidligere avsto man fra sex for å bevare sin uskyld eller komme nærmere Gud. I dag velger noen bort sex fordi de er lei av krav, forventninger og skuffelser.

Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Når sexlivet fungerer bra kan man være mer nærværende i seg selv og få tilgang til et lykkelig liv og underliv. Når det ikke fungerer, blir det motsatt, mener Yazmin Katarina Fox Eisen.

Hun er sexolog og parterapeut, og rektor og grunnlegger av Sexologiskolan i Stockholm. Skolen tilbyr åtte ulike utdanninger og finnes også i København, Århus og Oslo.

Hun foreslår gjerne for sine klienter at de kan gå i sølibat for en periode, og mener det kan være en stor lettelse å bestemme seg for å avstå fra sex i for eksempel et halvt år.

Les også: Mistet lysten? Du er ikke alene!

- Frihetsopprør

Sølibat har alltid eksistert som en del av visse kulturer og religioner. Det som er nytt, er årsakene til at først og fremst kvinner velger det, ifølge sexolog Yazmin Katarina Fox Eisen. Det handler ikke lenger om å komme nærmere Gud, men om å komme nærmere seg selv og følge sine egne følelser. Det kan handle om samfunnets overseksualisering, frustrasjon over at sex ikke gir gleden og tilfredsstillelsen man ønsker, eller at man ikke føler seg emosjonelt akseptert som kvinne.

For å lese denne artikkelen trenger du et Vi Over 60-abonnement.

Er du ikke abonnent?

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.