Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
FN har erklært 2021-2030 for tiåret for «sunn alderdom». Dette innebærer blant annet økt oppmerksomhet og takknemlighet mot helsefagarbeiderne som jobber for god helse blant eldre, da med spesielt fokus på sykepleiere, som ett av hovedmålene.
I forbindelse med koronapandemien har sykepleierne blant annet blitt applaudert og kalt for superhelter. Men er det nok med økt oppmerksomhet - blant annet for å sikre god eldreomsorg?

- Har byttet vafler med øl og vin
- Vi har uttrykt bekymring
Forbundsleder i Sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen, påpeker overfor Vi.no at den offentlige helsetjenesten er noe av det mest verdifulle vi har.
- Alle skal være trygge på at de får den behandling og hjelp de trenger når de trenger det, sier Sverresdatter Larsen.
Hun er derimot bekymret for om det lar seg gjøre på grunn av stor mangel på kompetente fagfolk.
- Vi har uttrykt vår klare bekymring over den stadig økende mangelen på sykepleiere, helsefagarbeidere og vernepleiere. Spesielt er det utfordrende å rekruttere og beholde kompetente fagfolk i kommunehelsetjenesten, understreker hun.
Stor sykepleiermangel
Tall fra Navs bedriftsundersøkelse fra mai i år, bekrefter mangelen på fagfolk. Deres undersøkelse viser at det er størst mangel på fagfolk nettopp innen yrkesgrupper i helsesektoren.
Når man ser på enkeltyrker er det, som tidligere år, størst mangel på sykepleiere, helsefagarbeidere og spesialsykepleiere.
Helse- og sosialtjenester mangler 11 500 personer totalt, mens Nav har estimert at det mangler totalt 5350 sykepleiere.
- At det er etterspørsel etter faglært arbeidskraft innen disse yrkesgruppene, er ikke nytt, men det har økt fra i fjor til år, uttaler Audun Gjerde i Navs kunnskapsavdeling i en pressemelding.

Eldre på sykehjem får ikke nok næring
Eldre fortjener gode helsetjenester
Sykepleierforbundet sier det er godt at det i løpet av koronapandemien har vært et økt fokus på helsearbeidere og viktigheten av jobben de gjør og samfunnsbidraget.
- Vi har fått både applaus og ros. Det er godt. Men det er ikke applaus som skal til for å beholde og rekruttere personell med riktig kompetanse i kommunene, sier Sverresdatter Larsen, og påpeker at selv om sykehus er en viktig del av vårt helsevesen, er det i kommunene folk bor og lever livene sine.
- Kommunehelsetjenesten er derfor avgjørende for at vi skal kunne gi faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp til alle som trenger det, slik at alle kan leve så gode liv som mulig. Våre eldre fortjener rettferdige, likeverdige helsetjenester uansett hvor de bor, understreker hun.
Ifølge Sykepleierforbundet oppnår man dette med å tilby hele, faste stillinger, stabilt fagmiljø, rammer til å kunne gjøre jobben på en faglig god måte, lønn og utviklingsmuligheter.

Svarene på MS-spørsmålene mange ikke tør stille
Vi PlussDette må til for rekruttering
Heidi Gautun, forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA, Oslo Met, så i 2020 på ressurssituasjonen ved norske sykehjem og i hjemmesykepleien. Hun trekker fram følgende tiltak for å rekruttere flere til helseyrkene:
En styrket grunnbemanning, kompetanseheving, høyere lønn, bedre utnyttelse av tilgjengelig arbeidskraft og at politikerne kommer på banen, skriver forskning.no.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.