Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det er mange som tenker at starten av 20-årene er den lykkeligste og mest spennende tiden i livet. Man er voksen men fremdeles ung, er gjerne student, reiser mye og har mye tid til venner og hobbyer. Det er fort gjort å glemme at denne tiden også er full av bekymringer, hardt arbeid, ulykkelig dating og dårlig økonomi.
For å finne ut når i livet vi faktisk er lykkeligst, har britiske forskere undersøkt over en million mennesker og spurt når i livet de opplever størst og minst lykkefølelse. Deltakerne fikk også spørsmål om bekymringer, selvfølelse og angst, skriver forskning.no.

- Bør jeg si opp for å unngå oppsigelse av yngre kollega?
Vi Pluss- Evig lykkepille
Studien viser at lykkefølelsen er dalende allerede etter vi har passert 16 år, men at vi opplever en skarp stigning etter fylte 50 år. Toppen nås når vi er 70 år. Studien konkluderer altså med at vi er lykkeligst når vi er 16 og 70 år.
- Ungdomstiden er en evig lykkepille. Selvfølgelig er det mye som kan være negativt og forstyrre ungdomstiden, men det er også da vi blir oftest forelsket, har flest kjærester og vi har ikke de samme forpliktelsene som senere i livet, forklarer Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.
Som tenåring har man som regel ikke så mye penger, men man har heller ikke så mange utgifter. De fleste bor hjemme hos foreldrene, går på skole og har ingen store forpliktelser.
Lykkefølelsen til tenåringer skyldes en blanding mellom erfarenhet og uskyldighet.

«Menn eldes. Kvinner blir bare gamle. Utgått på dato»
- De har et stort potensiale som ligger fremfor dem. Mange føler at de har et hav av tid og muligheter, og at livet og fremtiden kan fylles med akkurat det de ønsker. Mange 16-åringer kjenner seg «voksne» og erfarne. De har fått en frihet som de ikke hadde som barn, samtidig som de fortsatt har en uskyldighet, sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.
Mange 16-åringen opplever en ny frihet, samtidig som de ikke enda har fått store forpliktelser i livet i form av jobb og familieliv.
70-åringer har god tid
Ifølge den britiske studien øker lykkefølelsen igjen når vi passerer 50 år, og når en topp når vi er 70 år. Det overrasker ikke ekspertene.
- Det er ikke alle 70-åringer som har veldig god råd, men mange føler ikke at de trenger den nyeste bilen og det flotteste av alt. De har levd et godt liv og nyter det de har, forklarer Winther. De fleste 70-åringer har vært pensjonister en stund, har blitt vant til å ha mye fritid og opplever ikke samme jag og mas som tidligere i livet.

- 70 er de nye 50!
- I den alderen har mange mye tid til barnebarn, fritidsinteresser og parforhold. Barnebarna er ofte en stor glede, sier han.
Eldre menneskers lykke ligger forankret i at de ikke lenger trenger å tenke på krav og ansvar på jobb, stress over bolig som skal nedbetales og familieforpliktelser. I stedet kan de fokusere på det de allerede har fått til i livet og en takknemlighet over livet de har opparbeidet seg.
- På mange måter kan 16-åringen og 70-åringens liv sammenlignes. Sammenlignet med andre aldersgrupper er de på et sted i livet som kjennetegnes av høy grad av frihet, samtidig som de har få forpliktelser, sier Blessom. I tillegg har begge disse aldersgruppene tid og mulighet til å leve ut sitt potensiale.
Slik blir du lykkeligere
Selv om du lever et travelt liv og er i 20-, 30-, 40- eller 50-årene, er det mye du selv kan gjøre for å bli mer lykkelig. Winther gir følgende tips:
Omgi deg med mennesker som gir deg plusser i livet. De som drar deg opp og ikke trykker deg ned. Gjør det du liker å gjøre. Fyll livet ditt med plusser og aktiviteter som gir deg energi. Finn en jobb du trives med, for jobb tar såpass mye tid. Trivsel er mye viktigere enn veldig høy lønn.

- Hvis man føler at alderen blir en milepæl, er det fordi man har sluttet å sette seg mål
- Ikke overraskende har mennesker en tendens til å være lykkeligere dersom de har få bekymringer. Dersom de opplever at økonomien er god, helsen er god og at de i tillegg har et trygt og godt sted å bo vil dette også påvirke lykkefølelsen, sier Blessom.
Dermed er ikke hemmeligheten bak lykkefølelsen at man må være 16 eller 70 år.
- Hemmeligheten er at mennesker blomstrer og trives når de har både trygghet, sikkerhet og en mulighet til å leve ut sitt potensiale. Det kjennetegner både 16-åringen og 70-åringen, men kan også oppnås i andre perioder av livet, forsikrer hun.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.