Høreapparat

Ventetid på opptil ett år

Med en stadig eldre befolkning vil flere få nedsatt hørsel. Samtidig øker ventetida for å time til tilpasning av høreapparat, og noen steder må man vente i opptil ett år

TRENGER DU HØREAPPARAT: Å få time hos audiograf for tilpasning av høreapparat, tar i snitt seks måneder, og ventetida øker. Foto: NTB
TRENGER DU HØREAPPARAT: Å få time hos audiograf for tilpasning av høreapparat, tar i snitt seks måneder, og ventetida øker. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Å ha dårlig hørsel kan både påvirke sosiale situasjoner, samtidig som en rekke studier viser sammenheng mellom nedsatt hørsel og økt risiko for demens.

Allerede i august skrev Vi.no om at det er svært lang ventetid på å få time hos audiograf for tilpasning av høreapparat.

- Det har vært krise i hørselsomsorgen i Norge i mange år, uttalte autorisert audiograf Jorid Løkken ved den private hørselsklinikken AudioPlus Norge, som og sitter i styret i Audiografforbundet, til Vi.no da.

Og den nevnte krisa ser ut til å fortsette:

- Dette er en varslet krise. Det er allerede en eldrebølge i Norge. Regjeringa må ta grep, uttaler Endre Langset, audiograf ved ØNH-avdelinga i Førde, til NRK.

Opptil ett års ventetid for tilpasning av høreapparat

I Helsenorges oversikt over ventetid til tilpasning av høreapparat, er det svært varierende ventetid avhengig av hvilket helseforetak man hører til under.

På det meste kan du måtte vente ett år på å få time, nærmere bestemt ved Sykehuset i Vestfold og Drammen Sykehus.

Ved inngangen av 2023 var ventetida på tilpasning av høreapparat om lag 6 måneder i snitt på landsbasis, skriver NRK, som er fem uker mer enn på samme tid i fjor.

Mål om kortere ventetid

Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har det overordnede ansvaret for alle sykehusene i Norge. Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen uttaler til NRK at de har som mål å få ned ventetida.

– Ventetida må ned og sykehusene har flere virkemidler de kan bruke. Pasientene kan for eksempel be sykehuset om hjelp til å finne et annet behandlingssted, sier Rønning-Arnesen.

Hørselshemmedes Landsforbund etterlyser en nasjonal hørselsplan som kan forplikte Helse- og omsorgsdepartementet til å følge opp de med hørselsutfordringer på en langsiktig og god måte.

Både Løkken, som Vi.no snakket med i høst, og audiograf Endre Langset, etterlyser en refusjonsordning for audiografer.

- Det vil gi et mye bedre tilbud til brukere i hele Norge, sier Løkken.

I tillegg ønsker hun at det etableres både flere kommunale audiografstillinger, og at audiografer skal kunne etablere egen praksis med offentlig avtale over hele landet.

Da vil ventetiden på å få høreapparat gå ned og folk i distriktene får et tilbud nærmere bostedet slik at de ikke må reise i mange timer for å få hjelp, mener Audiografforbundet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.