Influensa og influensavaksine

- Veldig usikker på om vi har nok vaksiner

Snart settes startskuddet for influensavaksinene i forkant av det som helsemyndighetene advarer om kan bli en hard influensesong.

VAKSINERE DEG MOT INFLUENSA? Du kan få satt influensavaksine både hos legen og på apoteket - men det koster mer på apoteket. På bildet ser du farmasøyt Maren Lima som setter vaksine. I år er det ingen restriksjoner på hvem som kan få vaksinen, som vi opplevde i fjor. Foto: Foto: Magnus Dorati/Apotek 1
VAKSINERE DEG MOT INFLUENSA? Du kan få satt influensavaksine både hos legen og på apoteket - men det koster mer på apoteket. På bildet ser du farmasøyt Maren Lima som setter vaksine. I år er det ingen restriksjoner på hvem som kan få vaksinen, som vi opplevde i fjor. Foto: Foto: Magnus Dorati/Apotek 1 Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mens helsemyndighetene hevder at de skal ha god kapasitet på influensavaksiner for risikogruppene, er det ikke alle apotekene som er like overbevist om at de vil ha nok vaksiner til å tilfredsstille etterspørselen:

- Vi er veldig usikre på om vi har nok vaksiner til alle som ønsker det. Men vi har bestilt flere vaksiner enn tidligere år, uttaler fag- og kvalitetsdirektør Hege Willoch i Norsk Medisinaldepot AS til Vi.no.

Å kunne sette influensavaksine på apotek var noe som ble mulig først i fjor. Tidligere har du måttet be legen om en resept i forkant - men nå kan du altså få både resept og satt vaksine på apoteket, uten å måtte til legen først.

- Nok dersom vi får det vi har bestilt

Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt i Boots, sier de har bestilt godt med vaksiner i år - og at de skal ha nok dersom de får alle vaksinene som de har bestilt.

- Vi har også muligheter for å bestille flere vaksiner. Det ser med andre ord foreløpig veldig bra ut med leveringen for årets sesong, uttaler Thune.

Norge har bestilt 1,84 millioner doser influensavaksiner for årets sesong, til risikogruppene og helsepersonell. I 2020 hadde de 1,2 millioner doser til fordeling.

I tillegg kommer vaksinedoser som apotekene har bestilt og som du kan få satt direkte i apotek. Dette er 300 000 - 400 000 doser ekstra, som altså kommer i tillegg til myndighetenes 1,84 millioner doser.

- Risikogruppene bør ta vaksinen

Helsemyndighetene advarer om at vi må forberede oss på en hard influensasesong.

– FHI har varslet om muligheten for en kraftig influensa- og RS-virussesong som vil komme på toppen av covid-19. Høy influensavaksinasjonsdekning i risikogruppene vurderes derfor som ekstra viktig før kommende sesong. Jeg oppfordrer derfor flest mulig i risikogruppene, inkludert barn, til å ta influensavaksinen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Trine Hessevik Paulsen, lege ved avdeling for smittevern og vaksine i Folkehelseinstituttet (FHI), understreker at det ikke er noen grupper som frarådes å ta den vanlige influensavaksinen, men det er en del grupper som særlig anbefales å ta den.

- Dette er først og fremst risikogruppene for alvorlig influensa – grupper som har vist seg å ha høyere risiko for alvorlig influensasykdom, presiserer hun.

Anbefalingene om hvem som bør ta influensavaksine er ikke endret som følge av koronapandemien. Opp mot 40 prosent av befolkningen tilhører ifølge FHI målgruppene for influensavaksinasjon, om man ser alle under ett.

- De fleste av disse er i risikogruppene, som omfatter nær 30 prosent av befolkningen, sier Paulsen videre - og påpeker at Norge for andre år på rad har kjøpt inn mer vaksine enn noen gang tidligere.

- Vi har kjøpt inn nok doser til å gi en vaksinasjonsdekning for influensa på 100 prosent i risikogruppene og 75 prosent av helsepersonellet. Det bør derfor erfaringsmessig være mer enn nok vaksine, sier hun.

Når kommer toppen?

Akkurat når influensaen vil komme, eller når influensatoppen vil være, er imidlertid uvisst.

- Det er ikke mulig å anslå når influensaen vil komme i år – eller når toppen vil komme. Erfaringsmessig varer imidlertid utbruddet rundt 12 uker, med en topp enten rundt uke 1 eller uke 8, som mange steder i landet sammenfaller med vinterferien. Hvordan årets sesong utvikler seg må vi vente og se, og det vil også ha sammenheng med faktorer som smitteverntiltak, reiseaktivitet, og i hvor stor grad befolkningen ivaretar generelle råd om godt smittevern, som for eksempel å holde seg hjemme ved sykdom, sier Paulsen.

For å være beskyttet i forkant av influensasesongen, bør du passe på å ta vaksina så tett opp til sesongen som mulig:

- Det er slik at det tar 1-2 uker fra du får vaksinen til du oppnår full effekt av den. Samtidig så har vaksinen begrenset varighet, særlig for de som er eldre eller har et svekket immunforsvar. Du bør derfor ta vaksinen så tett opp til sesongen som mulig, men før det er mye virus i omløp i samfunnet, påpeker Paulsen, og fortsetter:

- Vi anbefaler derfor at man tar vaksinen en gang fra midten av oktober til slutten av november, men det er ikke for sent eller bortkastet å ta vaksinen også etter dette; så lenge det er virus i omløp kan du ha nytte av vaksinen.

Utvider gratisordning

Før 2020 måtte risikogruppene betale mellom 175 og 575 kroner for influensavaksinering, avhengig av hvor mye vaksinatøren tok betalt for å sette vaksinen. Det var ingen sentral regulering av dette; kommunen eller fastlegene satte selv prisen.

I 2020 åpnet regjeringen opp for at risikogruppene kunne bli vaksinert mot influensa hos fastlegen for 50 kroner, eller gratis om de hadde frikort.

– I år vil denne ordningen bli utvidet. Personer i risikogruppene vil bli tilbudt gratis vaksinasjon i kommunene. Ordningen med at pasienter i risikogruppene kan bli vaksinert hos fastlegen for 50 kroner videreføres. For de som har frikort, blir dette gratis, sier Høie.

Nytt i år er at vaksinen også vil være gratis for arbeidsgivere som plikter å tilby vaksine til sine ansatte.

Myndighetene oppfordrer også spesielt barn i risikogruppene til å vaksinere seg. Tidligere år har mindre enn 20 prosent av barna som er i risikogruppen tatt vaksinen. Nytt av året er at også barn som er født prematurt, tilbys vaksine opp til fylte fem år.

Drop-in-vaksiner for alle på apoteket

Nytt i fjor var at du kan få satt influensavaksine på apoteket, uten at du først måtte få utskrevet resept fra legen.

Jostein Soldal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen, sier til Vi.no at apotekene i høst kommer til å få inn 300 000-400 000 vaksinedoser - som kommer i tillegg til de 1,84 millioner dosene som FHI opplyser at de har bestilt.

- Apotekene vil få levert vaksiner omkring uke 41/42, altså omkring midten av oktober. Apotekene starter vaksinering straks de har fått vaksinene fra leverandøren, forteller Soldal.

Så å si alle apotekene kommer til å tilby vaksinering i år, som er cirka 1000 apotek over hele landet.

Både Apotekforeningen og de enkelte apotekkjedene sier at de opplevde at muligheten for vaksinering i apotek ble veldig godt mottatt av publikum i fjor.

- Folk ga tilbakemelding om det var veldig lettvint og praktisk å kunne stikke innom et apotek uten å måtte bestille time, og uten å ha måttet få resept fra en lege først.

Apotekene satte omtrent 100 000 vaksiner forrige influensasesong.

- I år er vi klare for å sette mange flere vaksiner. Det er veldig positivt at det ikke blir restriksjoner på hvem som kan få vaksinen i år, slik det ble i fjor, sier Soldal.

- Allerede mange som har booket time

Alle apotekkjedene Vi.no har vært i kontakt med, sier de er klare for å starte vaksinering så snart de har vaksinene inne - som de håper vil være fra uke 42.

Willoch i Norsk Medisinaldepot AS, som er selskapet bak apotekkjedene Vitusapotek og Ditt Apotek, sier at de allerede har begynt å få spørsmål om influensavaksiner, både fra privatpersoner og bedrifter. Det har også Apotek 1:

- Vi får en del henvendelser både i apotek og i chatten på våre nettsider, der folk spør om influensa og influensavaksinen. Mange vil ha råd om hvordan de kan forebygge influensasmitte etter advarselen fra FHI om en kraftig influensasesong, sier Silje Ensrud, pressesjef i Apotek 1-gruppen.

Hun forteller at flere hundre allerede har booket time til vaksinasjon kun en dag etter at de åpnet bookingen.

Willoch forteller at de har en bookingløsning klar dersom det skulle vise seg at det blir stor pågang i enkeltapotek.

- Men i utgangspunktet er det bare å komme innom, sier hun.

Thune i Boots sier de tilbyr både timebestilling og drop-in.

- Så godt som alle våre apotek har nå spesialkursede vaksinatører. Farmasøytene våre rekvirerer vaksiner mot sesonginfluensa, så det er ikke nødvendig med resept med lege, sier Thune.

Dette koster influensavaksine i apotek

Dette er prisene apotekkjedene oppgir for influensavaksinasjon i apotek (per 17. september 2021):

  • Vitusapotek og Ditt Apotek: 399 kroner alt inkludert
  • Boots: 349 kroner alt inkludert. Ifølge Thune vil de også ha bedriftstilbud og medlemstilbud med spesialpris.
  • Apotek 1: 399 kroner alt inkludert

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.