Økning i overdosedødsfall med sterke smertestillende:

– Veldig bekymringsfullt

– At reseptpliktige legemidler går forbi illegale stoffer i antall overdosedødsfall, er tankevekkende.

SMERTESTILLENDE MEDISINER: En ny rapport fra FHI avslører en stor økning i overdosedødsfall som følge av sterke smertestillende medisiner med opioider. Overlege Morten Finckenhagen ved Legemiddelverket advarer om bruk av slike smertestillende i kombinasjon med alkohol og visse sovemedisiner og beroligende medisiner som kan bidra til at man sovner og kanskje ikke våkner igjen. Foto: NTB/Shutterstock
SMERTESTILLENDE MEDISINER: En ny rapport fra FHI avslører en stor økning i overdosedødsfall som følge av sterke smertestillende medisiner med opioider. Overlege Morten Finckenhagen ved Legemiddelverket advarer om bruk av slike smertestillende i kombinasjon med alkohol og visse sovemedisiner og beroligende medisiner som kan bidra til at man sovner og kanskje ikke våkner igjen. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er overlege Morten Finckenhagen i Statens legemiddelverk som kommenterer dette etter avsløringene om den store økningen i overdosedødsfall som følge av sterke smertestillende medisiner med opioider i en fersk studie fra Folkehelseinstituttet (FHI), som Vi.no nylig omtalte.

FHI beskriver der at flere nå dør på grunn av overdose av sterke smertestillende medisiner med opioider, enn det er overdosedødsfall av heroin.

– Det har vært en økende trend med overdosedødsfall som følge av sterke smertestillende medisiner med opioider i perioden 2010 til 2018. Økningen har kommet i samme periode som et økende antall personer har fått slike smertestillende medisiner på blå resept, ifølge en ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI).

– Det er veldig bekymringsfullt, sier Finckenhagen til Vi.no.

En studie fra Folkehelseinstituttet viser at rundt 10 prosent av befolkningen fikk opioider på resept i Norge i 2019. Vedvarende opioidbruk var vanligst blant personer over 70 år.

Morten Finckenhagen, overlege i Statens legemiddelverk. Foto: Legemiddelverket
Morten Finckenhagen, overlege i Statens legemiddelverk. Foto: Legemiddelverket Vis mer

– Lovlige legemidler som fører til dødsfall

Finckenhagen kommenterer, som også forskerne fra FHI gjør, at studien ikke kan fastslå om de som døde fikk medisinene forskrevet av lege, eller skaffet de på annen måte.

- Det kan også handle om illegal import dvs. smugling eller videresalg av lovlige norske reseptlegemidler. Og om alt kommer fra norske apotek, kan man ikke si helt sikkert, men det er uansett snakk om lovlige legemidler som fører til dødsfall, sier Finckenhagen.

Han poengterer at smertestillende med opioider, som det her er snakk om, brukes til behandling av sterke smerter og er kjent for å være veldig vanedannende.

I tillegg til at medisinene er svært vanedannende, understreker Finckenhagen noe annet som er annet svært bekymringsfullt ved bruk av slike smertestillende:

Det er stor risiko ved samtidig bruk av andre typer legemidler og alkohol:

– Kan sovne og ikke våkne igjen

Vi.no har tidligere skrevet om mange av farene ved bruk av sterke smertestillende medisiner som opioider – og andre vanedannende medisiner. Der beskriver vi hva som er farene ved langvarig bruk av denne typen medisiner.

- Interaksjon med sovemedisiner som Imovane (zopiklon) og beroligende medisiner som Valium (diazepam) og Sobril (oksazepam) - og kanskje i tillegg alkohol, vil dempe aktiviteten i respirasjonssenteret i hjernestammen, og bidra til at man sovner og kanskje ikke våkner igjen, forteller Finckenhagen.

Kun for kortvarig bruk

Finckenhagen forteller at norske myndigheter nå går ut med informasjon og kampanjer med mål om å stramme inn på bruk av opioider.

Som hovedregel skal de kun brukes kortvarig mot akutte smerter som for eksempel ved operasjoner, store skader og hjerteinfarkt. De er ikke ment til bruk mot kroniske smerter, om det da ikke handler om lindrende behandling ved terminal sykdom.

– Ved behandling av langvarige smerter vil opioider gradvis miste sin effekt og man må opp i større doser for ønsket virkning. Etter hvert vil pasienten oppleve sterkt ubehagelig abstinens om ikke legemiddelet inntas regelmessig og avhengighet er et faktum. Og det å ha kroniske smerter og være narkoman i tillegg, er ikke noe man ønsker, sier Finckenhagen.

Drøye to ukers bruk kan være nok for å utvikle en avhengighet til sterke smertestillende medisiner, selv om dette vil variere noe fra person til person. Hvor lett den enkelte kan bli avhengig, kan handle om både gener, personlighet og psykososiale rammevilkår.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.