Maculadegenerasjon

Ved å se på dette bildet kan du avsløre øyesykdom

Hvis strekene ikke holder seg rette bør du kontakte øyelege.

AMSLERS TEST: Maculadegenerasjon er en av de vanligste årsakene til synssvekkelse hos eldre. Amslers test kan lett brukes hjemme for å sjekke om du har sykdommen. Foto: Norsk Helseinformatikk
AMSLERS TEST: Maculadegenerasjon er en av de vanligste årsakene til synssvekkelse hos eldre. Amslers test kan lett brukes hjemme for å sjekke om du har sykdommen. Foto: Norsk Helseinformatikk Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den hyppigste årsaken til svaksynthet hos eldre mennesker er maculadegenerasjon. Såkalt aldersrelatert maculadegenerasjon (AMD) rammer omtrent 15 prosent av befolkningen over 85 år i større eller mindre grad, ifølge Store Norske Leksikon.

Det er skarpsynet som rammes og pasientene opplever ofte først vansker med å lese, problemer med å gjenkjenne ansikter og å se fine detaljer. Ifølge Helse Norge kan øyesykdommen skade synet ditt, men forverringen kan ofte skje langsomt. Etter mange år vil detaljer mitt i synsfeltet se sløret eller forvrengt ut. Tilslutt kan området midt i synsfeltet bli mørkt. Du vil da ikke være i stand til å se ting som er rett foran deg.

Det som er viktig å vite er at det er mulig å få behandling for den mest alvorlige formen for maculadegenerasjon og at det er av betydning at sykdommen oppdages tidlig. Du kan selv kontrollere synet ditt jevnlig hjemme.

Testen du kan ta hjemme

Aldersrelatert maculadegenerasjon kommer i tørr og våt form. Rundt 90 prosent av pasientene får tørr maculadegenerasjon, mens rundt ti prosent får den våte formen. Mens den tørre formen er vanskelig å behandle finnes det behandlinger mot våt maculadegenerasjon.

Ifølge Volvat er tidlig diagnose og behandling av sykdommen viktig for å begrense og redusere utviklingen av synstapet. En av metodene leger benytter for å oppdage synsendringer er Amslers test.

Norsk Helseinformatikk har lagt ut en utskriftsvennlig versjon av testen her som du kan bruke hjemme.

TA TESTEN JEVNLIG: Du skal se med ett øye på den svarte prikken samtidig som du skal forsøke å legge merke til om noen av linjene virker fordreid eller bøyd. Foto: Norsk helseinformatikk
TA TESTEN JEVNLIG: Du skal se med ett øye på den svarte prikken samtidig som du skal forsøke å legge merke til om noen av linjene virker fordreid eller bøyd. Foto: Norsk helseinformatikk Vis mer

Testen brukes for å påvise våt maculadegenerasjon. Skriv ut arket og heng det på veggen. Ifølge Norsk Helseinformatikk skal du ha på brillene hvis du normalt bruker det. Dekk for det ene øyet og se direkte på den svarte prikken. Du skal kun se på den svarte prikken. Med blikket fokusert på det svarte punktet skal du forsøke å legge merke til om noen av linjene er fordreid eller bøyd, eller om noen linjer mangler. Du bør ta testen jevnlig.

Alle linjene skal se rette ut og alle rutene skal ha samme størrelse. Gjennomfør testen på hvert øye. Hvis noe på arket virkert tåkete, forvrengt, misfarget eller unormalt på en annen måte er det viktig at du kontakter lege for å undersøke synet og netthinnen. Du kan ha utviklet våt maculadegenerasjon som bør behandles raskt.

Våt maculadegenerasjon kan behandles med injeksjoner i øynene hos øyespesialist. For noen kan også behandling gjøres med laserkirurgi. Behandling kan forhindre forverring av sykdommen. Mange som får behandling opplever også at tilstanden bedrer seg.

Sunn livsstil viktig

Ifølge Helse Norge deles maculadegenerasjon inn i tidlig-, mellom-, eller avansert stadium. I tidlig stadium av sykdommen kan det være ingen eller milde symptomer. I avansert stadium kan pasienten ha ganske alvorlig synstap.

I et tidlig stadium av sykdommen, både når det gjelder tørr og våt maculadegenerasjon, velges forebyggende behandling. Fordi sykdommen påvirker blodårene i øynene er det viktig med en sunn livsstil. Røyker du er det viktig å stumpe røyken. Spis mye frukt og grønnsaker og minst mulig ferdigmat. Hold deg i fysisk god form.

Et generelt sunt kosthold kan bremse utvikling av sykdommen. Selv om det ikke finnes noen effektiv behandling av tørr maculadegenerasjon finnes det kombinasjonspreparater som kan redusere risikoen for alvorlig forverring av sykdommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.