Medisiner

Varsko om uønskede bivirkninger fra vanlige legemidler: - Vær oppmerksom!

Mye brukte legemidler for blant annet søvnproblemer, urinveislekkasje, astma, kvalme og øyesykdommer kan føre til forvirring, hukommelsestap og i verste fall delirium. Pasienter, pårørende og helsepersonell bes være oppmerksom - og spesielt overfor eldre.

BIVIRKNINGER FRA MEDISINER: Vanlige medisiner som halvparten av eldre bruker, kan ha utilsiktede bivirkninger som hukommelsestap, økende falltendens, forvirring og delirium. Foto: NTB/Schutterstock
BIVIRKNINGER FRA MEDISINER: Vanlige medisiner som halvparten av eldre bruker, kan ha utilsiktede bivirkninger som hukommelsestap, økende falltendens, forvirring og delirium. Foto: NTB/Schutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Forvirring kan være utløst av legemidler! advarer Relis, som er en offentlig finansiert tjeneste for produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell.

Medisinene det handler om er såkalte «antikolinerge legemidler» som ifølge Relis kan ha bivirkninger som det er ønskelig å unngå.

De maner til spesiell oppmerksomhet om eldre - fordi halvparten av den eldre befolkningen bruker denne typen medisiner. Og bivirkningene kan være forvirring, hukommelsestap og delirium.

- Det er svært viktig at både pasienter og pårørende, men også helsepersonell, er klar over at mange legemidler har en utilsiktet antikolinerg virkning, skriver Relis, og forklarer at dette er en virkning som er ønsket og som utnyttes i legemidler for behandling av for eksempel Parkinsons sykdom - men som kan oppstå som uønsket bivirkning fra andre legemidler:

- Mange legemidler har derimot antikolinerge effekter som bivirkning, dette kan spesielt hos eldre og skrøpelige føre til kognitive bivirkninger som forvirring, hukommelsestap og i verste fall delirium.

Ifølge Relis, er det over 600 virkestoffer som har denne uønskede effekten ut over den primære tilsiktede virkningen.

Halvparten av eldre bruker slike medisiner

- Tall fra forskningen viser at cirka 50 prosent av den eldre befolkningen bruker minst ett legemiddel med antikolinerg effekt, skriver Relis i et innlegg på nettsiden til Oslo universitetssykehus.

De forteller at det ikke er uvanlig at de får henvendelser om bivirkninger der det viser seg at årsaken er en utilsiktet, såkalt antikolinerg virkning.

Litt forenklet handler antikolinerge virkninger om at medisinen hemmer effekten av en nevrotransmitter som sender signaler fra en nervecelle til en annen. Dette kan være ønsket for å oppnå avslapning i behandling av noen sykdommer. Men nevrotransmitteren har en viktig rolle i sentralnervesystemet for å opprettholde kognitiv funksjon.

- Eldre personer er mer utsatt enn yngre for å utvikle en akutt endring i mental funksjon som følge av legemidler, og legemidlene er utløsende årsak til rundt en tredel av tilfellene av delirium hos eldre, advarer Relis.

Sentrale bivirkninger er falltendens, svimmelhet og hukommelsestap, ifølge Relis. I tillegg kan det forekomme mindre spesifikke bivirkninger som kvalme, oppkast og forstoppelse.

Legemidler med ønsket antikolinerg virkning benyttes til behandling av sykdommer som Parkinsons sykdom, urinveislekkasje, astma, kvalme og noen øyesykdommer. Antihistaminer, antipsykotika og noen antidepressiva har også virkestoffet.

Medisin mot søvnproblemer ga bivirkninger

Relis forteller historien om en henvendelse de har fått fra en lege som spør om symptomene til sin eldre pasient kan være legemiddelutløst.

Pasienten er eldre, bruker mange legemidler og har i økende grad blitt mer forvirret, svimmel og har fått ustø gange. Og ganske riktig: Synderen, og forklaringen på pasientens utvikling, ligger i en medisin mot søvnproblemer (alimemazin), som er kjent for å gi slike bivirkninger, spesielt hos eldre pasienter.

KILDSORTERING: Dette bør du vite om kildesortering av medisiner, glass og batterier. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Spesielt problematisk for eldre

Relis påpeker at de antikolinerge virkningene er spesielt problematisk hos eldre, fordi måten legemidler omsettes på i kroppen endrer seg med alderen. Forsinket utskillelse av legemidler og dermed forlenget virketid, er en konsekvens av økende alder.

- Disse endringene kan gi nedsatt terapeutisk effekt og økt fare for bivirkninger, forklarer Relis.

De sier videre at det er viktig at både pasienter og pårørende, men også helsepersonell, er klar over at mange legemidler kan gi slike utilsiktede bivirkninger.

- Vi anbefaler derfor pasienter og pårørende å være ekstra oppmerksomme på bivirkninger etter doseøkning eller oppstart av ett nytt legemiddel.

Legemiddelgjennomgang

Relis anbefaler også at legen går gjennom den samlede belastningen dersom pasienten bruker mange legemidler med såkalt antikolinerg virkning. Pasienter kan også be legen om en systematisk legemiddelgjennomgang, som Vi.no har skrevet om her.

Retten til en systematisk legemiddelgjennomgang er en juridisk plikt fastleger og sykehjemsleger har, og dermed en implisitt rettighet for pasienter.

Under en slik konsultasjon blir du og legen enige om hvilke legemidler du faktisk bruker - og legen vurderer nøye om hver medisin og kombinasjonen av alle er den beste behandlingen for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.