Medisiner

Varsko om uønskede bivirkninger fra vanlige legemidler: - Vær oppmerksom!

Mye brukte legemidler for blant annet søvnproblemer, urinveislekkasje, astma, kvalme og øyesykdommer kan føre til forvirring, hukommelsestap og i verste fall delirium. Pasienter, pårørende og helsepersonell bes være oppmerksom - og spesielt overfor eldre.

BIVIRKNINGER FRA MEDISINER: Vanlige medisiner som halvparten av eldre bruker, kan ha utilsiktede bivirkninger som hukommelsestap, økende falltendens, forvirring og delirium. Foto: NTB/Schutterstock
BIVIRKNINGER FRA MEDISINER: Vanlige medisiner som halvparten av eldre bruker, kan ha utilsiktede bivirkninger som hukommelsestap, økende falltendens, forvirring og delirium. Foto: NTB/Schutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Forvirring kan være utløst av legemidler! advarer Relis, som er en offentlig finansiert tjeneste for produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell.

Medisinene det handler om er såkalte «antikolinerge legemidler» som ifølge Relis kan ha bivirkninger som det er ønskelig å unngå.

De maner til spesiell oppmerksomhet om eldre - fordi halvparten av den eldre befolkningen bruker denne typen medisiner. Og bivirkningene kan være forvirring, hukommelsestap og delirium.

- Det er svært viktig at både pasienter og pårørende, men også helsepersonell, er klar over at mange legemidler har en utilsiktet antikolinerg virkning, skriver Relis, og forklarer at dette er en virkning som er ønsket og som utnyttes i legemidler for behandling av for eksempel Parkinsons sykdom - men som kan oppstå som uønsket bivirkning fra andre legemidler:

- Mange legemidler har derimot antikolinerge effekter som bivirkning, dette kan spesielt hos eldre og skrøpelige føre til kognitive bivirkninger som forvirring, hukommelsestap og i verste fall delirium.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.