Varsko om overdose med smertestillende: Slik rammer det kvinner over 50 og uføre

Det er økende trend med overdosedødsfall som følge av sterke smertestillende medisiner med opioider - og kvinner og uførepensjonister er grupper som peker seg ut.

SMERTESTILLENDE TAR LIV: Det er en stor økning i overdosedødsfall med sterke smertestillende legemidler med opioider, melder FHI, som skal se videre på sammenhengen med at flere har fått dette utskrevet på resept de siste årene. Foto: NTB/Shutterstock
SMERTESTILLENDE TAR LIV: Det er en stor økning i overdosedødsfall med sterke smertestillende legemidler med opioider, melder FHI, som skal se videre på sammenhengen med at flere har fått dette utskrevet på resept de siste årene. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Flere dør av en overdose sterke smertestillende medisiner. Det har vært en økende trend med overdosedødsfall som følge av sterke smertestillende medisiner med opioider i perioden 2010 til 2018. Økningen har kommet i samme periode som et økende antall personer har fått slike smertestillende medisiner på blå resept, ifølge en ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI).

De beskriver hvordan trenden har snudd fra at det før var heroin som sto for den største delen av dødsfallene - til at det nå er sterke smertestillende medisiner med opioider som er den største gruppen.

Rapporten avslører også at det er nye befolkningsgrupper som topper statistikken: Nå er det i større grad kvinner over 50 og uføretrygdede som rammes - og personer med ryggproblemer og andre skadetyper er mer vanlig blant de døde.

Dette sammenfaller med konklusjonen fra en forskningsrapport fra tidligere i høst, fra Universitetet i Oslo. Lenger nede i artikkelen kan du lese mer om hva FHI skriver i studien om nettopp de som i større grad rammes.

Forskerne vet ikke om dem som døde fikk medisinene forskrevet av lege, eller skaffet de på annen måte.

- Betydelig risiko for eldre

Andre land har hatt en tilsvarende økning i dødsfall samtidig med at man har hatt en økning i foreskriving av denne typen smertestillende. FHI skal forske videre på en eventuell sammenheng mellom endringer i blåreseptordningen for slike medisiner og økningen i overdoser med sterke smertestillende medisiner.

Vi.no skrev i vår om den store økningen i pasienter som er avhengige av vanedannende medisiner og som må ha hjelp for å slutte. Vanedannende medisiner er eksempelvis sterke smertestillende, som opioider, og benzodiazepiner mot angst og uro.

Antall opioid-avhengige pasienter har økt med 65 prosent på ti år. Og en stor andel av disse nye pasientene er eldre.

- For eldre innebærer det en betydelig risiko å gå fast på slike legemidler og spesielt når de kombineres med hverandre eller med alkohol, uttaler Morten Finckenhagen, overlege ved enhet for riktig bruk av legemidler i Statens legemiddelverk i denne artikkelen på Vi.no, som omhandler farene ved vanedannende medisiner.

Ryggproblemer, uføre og kvinner over 50

Trenden i utilsiktede overdosedødsfall som kan tilskrives sterke smertestillende medisiner med opioider, økte betydelig fra 2010 til 2018, ifølge den ferske FHI-studien.

Studien viser også forskjeller i kjennetegn mellom dem som døde av en overdose med sterke smertestillende medisiner og de som døde av heroinforgiftning.

- I den første gruppen var det en større andel kvinner og personer i alderen 50 år og over, skriver forskerne, og forteller at de dessuten var noe bedre økonomisk stilt; høyere formue, færre med behov for sosialhjelp, flere uføretrygdede.

- Ryggproblemer, eller å ha vært utsatt for ulykker og skader, var mer vanlig blant de som døde av forgiftning med sterke smertestillende medisiner og som hadde oppsøkt allmennlege eller legevakt siste året.

Forskerne peker på behovet for tiltak for å fange opp disse nye gruppene:

– Mange av de overdoseforebyggende tiltakene vi har i dag er i hovedsak rettet mot forebygging av heroinoverdoser. Funnene i denne studien understreker behovet for tiltak som favner bredere. Tiltakene bør også fange opp dem som har risiko for å dø, og som har kjennetegnene til de som dør av en forgiftning med sterke smertestillende medisiner, sier Gjersing.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.