Varsko om overdose med smertestillende: Slik rammer det kvinner over 50 og uføre

Det er økende trend med overdosedødsfall som følge av sterke smertestillende medisiner med opioider - og kvinner og uførepensjonister er grupper som peker seg ut.

SMERTESTILLENDE TAR LIV: Det er en stor økning i overdosedødsfall med sterke smertestillende legemidler med opioider, melder FHI, som skal se videre på sammenhengen med at flere har fått dette utskrevet på resept de siste årene. Foto: NTB/Shutterstock
SMERTESTILLENDE TAR LIV: Det er en stor økning i overdosedødsfall med sterke smertestillende legemidler med opioider, melder FHI, som skal se videre på sammenhengen med at flere har fått dette utskrevet på resept de siste årene. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Flere dør av en overdose sterke smertestillende medisiner. Det har vært en økende trend med overdosedødsfall som følge av sterke smertestillende medisiner med opioider i perioden 2010 til 2018. Økningen har kommet i samme periode som et økende antall personer har fått slike smertestillende medisiner på blå resept, ifølge en ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI).

De beskriver hvordan trenden har snudd fra at det før var heroin som sto for den største delen av dødsfallene - til at det nå er sterke smertestillende medisiner med opioider som er den største gruppen.

Rapporten avslører også at det er nye befolkningsgrupper som topper statistikken: Nå er det i større grad kvinner over 50 og uføretrygdede som rammes - og personer med ryggproblemer og andre skadetyper er mer vanlig blant de døde.

Dette sammenfaller med konklusjonen fra en forskningsrapport fra tidligere i høst, fra Universitetet i Oslo. Lenger nede i artikkelen kan du lese mer om hva FHI skriver i studien om nettopp de som i større grad rammes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.