Var sliten, sint og lei, så fant Belinda (62) det som faktisk hjalp

Hun var sliten, og hadde vondt i kroppen. Hun var sint og lei. Mange år med stress og hardt arbeid hadde dratt henne inn i et psykisk mørke. Så oppdaget hun løsningen på problemene.

VAR STRESSET OG SLITEN: For femten år siden merket Belinda at kroppen var sliten, hun var stresset og sterkt preget av humørsvingninger. Så fant hun det som faktisk hjalp. Foto: Siv-Elin Nærø
VAR STRESSET OG SLITEN: For femten år siden merket Belinda at kroppen var sliten, hun var stresset og sterkt preget av humørsvingninger. Så fant hun det som faktisk hjalp. Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det var livreddende for meg, sier Belinda.

– Etter at jeg begynte med yoga, har jeg blitt en bedre person. En hel person, mer balansert, sier Belinda Strand (62), før hun legger til:

– Det er klart; jeg kan fortsatt ha dårlige dager. Men nå vet jeg at tilstanden vil endre seg, at det dårlige er i dag, men at det blir annerledes i morgen. Jeg er mer til stede i livet. Og livet består av mer omsorg og kjærlighet. Det gir meg mer ro.

Hun ler litt før hun fortsetter:

– Jeg er helt frelst. Men jeg er ikke religiøs, altså.

Hjemmelaget mat

Belinda kommer opprinnelig fra Houston i Texas, USA, der hun – som hun selv sier – «vokste opp i et helt vanlig middelklasseliv». Senere gikk hun på universitetet, hvor hun utdannet seg til klassisk sanger. Planen var en karriere som operasanger – hun tenkte ikke på å få mann og barn.

En gang i 1997 hadde hun et sangoppdrag på et cruiseskip. Der ble hun kjent med den norske styrmannen på skipet; sunnmøringen Marvin Strand (54). Hun forelsket seg.

Etter hvert bestemte paret seg for å slutte med det yrkeslivet de begge hadde utdannet seg til; sangen og sjølivet. I Fosnavåg på Sunnmøre satset de på noe helt annet: De åpnet en kafé.

Madelynn Coffee har en amerikanskinspirert meny, med mat som er hjemmelaget og autentisk – akkurat som den maten Belinda vokste opp med. Nå har ekteparet drevet denne kafeen i 23 år. De har også fått to barn underveis, en sønn og en datter som i dag er 24 og 20 år gamle.

– Gjennom alle disse årene med kafeen, har det vært mye som er positivt. Vi har vært veldig heldige med at folk har tatt imot konseptet vårt, og vi har en fantastisk lokal kundebase. Om sommeren har vi hatt det ekstremt travelt med alle turistene som kommer, sier Belinda.

Hun forteller at de i kafédriften opp gjennom årene har gått gjennom ulike faser. I dag har de en litt enklere meny, noe som gjør det litt mindre slitsomt for dem.

Presset seg selv

Arbeidsdagene er omtrent slik: Hun står opp før klokken 06.00 og begynner å bake brød. Hun er kjøkkenansvarlig, lager og preparerer maten, bestiller varer, serverer. Marvin tar seg av regnskap, lager alt av kaffe og diverse drikker, serverer og står i kassen. Arbeidsdagen er som regel over i 18–19-tiden, men av og til har de også åpent på kveldstid.

– Vi har ansatte. Men jeg setter mer press på meg selv enn på de ansatte, for jeg vet at jeg kan tåle det. Dessuten er jeg en kontrollfreak og synes det er bedre at jeg gjør tingene selv, sier Belinda.

JOBBER SAMMEN: Belinda møtte ektemannen Marvin i 1997 på et cruiseskip der han var skipper. I dag har de drevet kafeen Madelynn i Fosnavåg i over 23 år. Foto: Siv-Elin Nærø
JOBBER SAMMEN: Belinda møtte ektemannen Marvin i 1997 på et cruiseskip der han var skipper. I dag har de drevet kafeen Madelynn i Fosnavåg i over 23 år. Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer

Men det er lenge siden det begynte å bli slitsomt:

– Det startet kanskje for rundt femten år siden. Det ble ekstremt mye arbeid og stress. Jeg kunne merke at kroppen var sliten, begynte å få vondt i et kne og kjente på at denne kroppen ikke skal vare evig, liksom. Stresset gikk utover humøret. Det er selvfølgelig ikke noe som passer i en sånn jobb som jeg har. Men med utdannelsen min hadde jeg også lært å være skuespiller, så jeg spilte glad.

Etter hvert kom følelsen av at hun hadde tatt helt feil valg i livet. Det var frustrerende. Sangen var borte, og nå jobbet hun som gal hver eneste dag. For det var utrolig mye arbeid. Det hadde de ikke tenkt over da de satte i gang med kafédrift.

Og når hun omsider kom hjem etter lange arbeidsdager, var hun sur og sint. Hun kunne selv se det – at det ikke var hyggelig for mann og barn å være rundt henne hjemme. Men hun skjønte ikke at hun kunne gjøre noe for å få det bedre.

Trente jevnlig

Belinda har alltid likt å bruke kroppen, og har trent jevnlig på treningssenter. Tidlig i livet var hun på et par yogatimer for å prøve det, men det ga henne ikke så mye.

– Men en dag, for omtrent fem år siden, booket jeg en time på et fint yogastudio i Ulsteinvik. Jeg ville prøve noe nytt. Det var litt morsomt, for det var ashtanga-yoga, en form for yoga som er delt inn i flere serier som blir mer og mer avansert og krevende. Min første time var ashtanga yoga serie III. Jeg fikk ikke til øvelsene i det hele tatt, men det lo jeg bare av! Etterpå tenkte jeg: «Hvorfor ble jeg ikke sint og frustrert?»

– Det var rart, forteller Belinda, som begynte å kjøre til nabobyen Ulsteinvik tre, fire og fem ganger i uken for å gå på yoga.

– Du kan trygt si at jeg ble helt hekta.

Hun var i midten av 50-årene, og etter bare noen måneder, sa hun til eieren av yogastudioet: «Jeg kunne tenke meg å bli instruktør – er jeg blitt helt gal? Jeg er jo så gammel.»

Svaret jeg fikk var: «Nei, alderen din har ingenting å si.»

– Men hvorfor ville du bli yogainstruktør?

– Fordi yoga var så viktig for meg, og gjorde meg til en bedre utgave av meg selv, ville jeg gi tilbake det jeg hadde fått. Jeg ville dele dette med andre.

Ulrika Hägerstrand (50) gikk i mange år med en enrom cyste i magen, uten å få hjelp. Vis mer

Dermed begynte Belinda å lete på nettet for å finne noen som kunne gi henne den nødvendige treningen. Hun fant fram til «Be Yoga Studio» i Lørenskog rett utenfor Oslo, der teorien var på engelsk mens yogatimene ble holdt på norsk. Der fikk hun vite at hun burde gjøre litt mer yoga før hun begynte på utdanningen.

– Mannen min har vært veldig snill og gitt meg mye fritid for å gjøre dette, sier Belinda, vel vitende om at Marvin har gjort sitt for at dette skulle bli noe av.

– Et år etter at jeg hadde hatt min første yogatime i Ulsteinvik, begynte jeg på utdanningen; først var det 200 undervisningstimer spredt over et år. I tillegg arbeidet jeg som yogainstruktør i Fosnavåg. Senere tok jeg et nytt kurs over 300 timer, så nå har jeg 500 timer til sammen. Jeg skal også ta det siste kurset. For jeg liker å gå dypere og dypere.

Drivkraft

Belindas drivkraft er at yoga er så bra for henne:

– Yoga var helt rett for meg. Jeg så klarere, tenkte klarere – alt ble klart og tydelig. Alt ble så utrolig mye bedre, sier hun og fortsetter.

– Det er ikke bare det å være instruktør; det er filosofien, de forskjellige typene yoga, meditasjonen. Jeg mediterer hver dag, og jeg ante ikke hva det faktisk ville bety for meg. Meditasjon er helt avgjørende for at jeg skal ha det godt i livet. Yoga er en måte å bli bedre kjent med seg selv på. Oppleve livet på en bedre måte.

FINNER ROEN: – Før var jeg ofte sur og sint etter lange arbeidsdager, sier Belinda. Men nå har hun lært seg å koble av og få styrke gjennom yoga – og det har gitt henne livsgleden tilbake. Foto: Siv-Elin Nærø
FINNER ROEN: – Før var jeg ofte sur og sint etter lange arbeidsdager, sier Belinda. Men nå har hun lært seg å koble av og få styrke gjennom yoga – og det har gitt henne livsgleden tilbake. Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer

– Men da du begynte med yoga, hadde du tross alt drevet med en del trening, og du var sterk i kroppen. Mener du at hvem som helst kan begynne med yoga – selv om man er eldre og stivere enn et ungt menneske?

– Ja, for hvis du er stiv, passer det perfekt med yoga. Poenget er at du må finne fram til ditt eget punkt, det stedet som passer for deg. Når du har gjort det, går du videre. Det finnes en type yoga for «every body», dette må du skrive i to ord – altså for hver kropp. Alle kan! Du kan til og med gjøre yoga hvis du er gammel og må sitte i en stol – ja, hvorfor ikke? sier Belinda, som nå har som mål å lære mange typer yoga, og dette vil hun undervise i.

Hun har gått ned fra å jobbe 120 prosent i kafeen til 100 prosent. Hun har for øyeblikket åtte faste timer i uken som yogainstruktør i Fosnavåg og i Ulsteinvik.

– Har du planer om å bygge opp et eget yogastudio?

– Jeg har tenkt på det, men nei takk. Det er veldig deilig å dra på jobb, men jeg ønsker ikke alt det praktiske arbeidet rundt driften av en bedrift.x

I tillegg til alt det fine som har skjedd, har Belinda også funnet tilbake til stemmen sin:

– Jeg kjøpte en shruti-boks, forteller hun.

– Shruti er et belg-instrument fra India som ligner litt på et trekkspill. Det brukes for å gi en kontinuerlig tone gjennom yogatimen.

– Og jeg synger over tonen. Det har vært veldig stort for meg å finne tilbake til stemmen min. Det er også viktig at hver yogainstruktør har sin egen nisje, og nå har jeg funnet fram til min: Jeg kan bruke stemmen min, og jeg elsker vel­dig sterk yoga; vinyasa. Vinyasa yoga er når bevegelsen er sam­menkoblet med pusten. Det er mer flyt fra den ene posisjonen til den neste. Det blir nesten som en koreografien i en dans.

– Hva er det viktigste du har lært av yoga?

– Jeg har lært mye om meg selv. Det viktigste er at man ikke bør ta livet så alvorlig. Du har bare ett liv. Ingen er perfekte – alle strever. Jeg var full av stress og utbrenthet, i dag har jeg nesten null stress. Selv om jeg fortsatt jobber hardt – for det gjør jeg – går jeg til yogaen for der får jeg mer energi. Livet blir bare bedre og bedre.Så blir hun alvorlig, og sier:

– Yoga har reddet meg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.