Medisiner og influensa

Vanlige medisiner kan påvirke influensa

En norsk studie avslører at det kan være en sammenheng mellom bruk av vanlige reseptmedisiner og hvor hardt influensaen rammer.

MEDISINER PÅVIRKER INFLUENSA: Tar du de «riktige» hjerte- eller blodtrykksmedisinene, kan de hjelpe deg til et lettere sykdomsforløp ved influensa - men du kan også risikere at nettopp dine medisiner gjør at du blir hardere rammet dersom influensaen skulle treffe. Foto: Shutterstock/NTB
MEDISINER PÅVIRKER INFLUENSA: Tar du de «riktige» hjerte- eller blodtrykksmedisinene, kan de hjelpe deg til et lettere sykdomsforløp ved influensa - men du kan også risikere at nettopp dine medisiner gjør at du blir hardere rammet dersom influensaen skulle treffe. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Årets influensa er ankommet Europa - men influensa-aktiviteten er foreløpig lav i Norge. Influensavaksineringen av risikogrupper og helsepersonell er så smått i gang - og apotekene skal også være i gang med vaksineringen.

Nå kan en fersk studie ved NTNU avsløre at blant annet vanlige medisiner mot høyt blodtrykk og kolesterol kan påvirke influensa.

- Dette kan være spesielt relevant for eldre som går på medisiner for underliggende plager - og hvor denne kunnskapen kan gjøre at man kan se på om man bør justere dosering av medisinering i en periode dersom man vet at man har fått en influensainfeksjon, sier professor Magnar Bjørås ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU.

Han er en i forskningsgruppen som har jobbet med studien.

Bjørås understreker at dette i første omgang kun er en pilotstudie på laboratoriemodeller - men hovedtrekkene så langt indikerer:

- Vi har funnet at en del av de mest vanlige reseptbelagte medisinene påvirker forløpet til influensaviruset, forteller Bjørås til Vi.no.

Blodtrykks- og hjertemedisiner

I studien har de fokusert på om det er en sammenheng mellom forløpet av influensaviruset og 45 av de mest brukte reseptbelagte medisinene i Norge. Dette er medisiner som er mest brukt i den voksne og eldre del av befolkningen:

- Det er medisiner som påvirker kolesterolnivået, åreforkalkning, høyt blodtrykk, hjertesvikt, smerter, betennelse og vitaminmangel, forteller Bjørås.

Konklusjonen så langt er at noen av medisinene har en heldig virkning på influensaviruset - og vil muligens kunne gi et midlere sykdomsforløp - mens andre medisiner gjør det motsatte og vil kunne gi et hardere sykdomsforløp.

Medisiner for en mildere influensa

Av de medisinene som forskerne har isolert som vil kunne gi et mildere sykdomsforløp ved en influensa, er:

  • Atorvastatin: Reduserer kolesterolnivået og forebygger åreforkalkning.
  • Candesartan: Mot høyt blodtrykk og hjertesvikt.
  • Hydroxocobalamin: Behandler mangel på vitamin B12.

Bjørås vil ikke gå ut med hvilke medisiner som potensielt kan ha motsatte effekter - altså gir et hardere sykdomsforløp.

Han understreker at medisinene de har sett på er veldig vanlige, mye brukte medisiner - og at det hadde allerede vært oppdaget dersom det hadde vært alvorlige sammenhenger mellom medisinene og eksempelvis influensavirus.

- Vi er veldig forsiktige med å trekke konklusjoner på nåværende tidspunkt, sier forskeren.

- Nyttig fordi man kan justere medisinene

Han understreker at influensa oppleves forskjellig fra individ til individ - og at det spesielt for eldre kan være viktig kunnskap å avsløre om en hard influensa kan skyldes spesielle medisiner.

- Det er det vi kanskje kan tro, at noen får hard influensa fordi de bruker en spesiell medisin. Og da kan man være spesielt oppmerksomme, spesielt når det gjelder eldre, at de kanskje kan justere medisineringen dersom de får influensasymptomer, påpeker forskeren.

Studien er foreløpig gjort i laboratorium - men de håper å få løftet den ut i kliniske studier i aktuelle grupper i befolkningen. Gemini.no omtalte studien først.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.