Rastløse bein, restless legs eller Willis-Ekbom:

- Vanlig, underdiagnostisert og bagatellisert

De fleste lever helt greit med tilstanden restless legs, men det finnes hjelp å få.

Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Rastløse bein, restless leg syndrome eller Willis-Ekbom sykdom - navnene er mange, men barnet er ikke kjært. Rastløse bein kan oppleves som langt verre enn navnet skulle tilsi. Den nevrologiske tilstanden rammer åtte til ti prosent av befolkningen. Det kan være arvelig, er stort sett ufarlig, men kan være alvorlig plagsomt. For to prosent er tilstanden så alvorlig at det kan sidestilles med alvorlige nevrologiske sykdommer.

- Betegnelsen rastløse bein høres bagatellmessig ut, men det er ikke det, konstaterer nevrolog Einar Kinge. Han er avtalespesialist ved Sandvika nevrosenter, har skrevet flere vitenskapelige artikler om tilstanden og holder foredrag for leger og pasienter. Selv foretrekker han betegnelsen restless legs-WED, der WED står for Willis-Ekbom Disease etter legene Sir Thomas Willis (1672) og Karl-Axel Ekbom (1945) som i hvert sitt århundre til sammen la brikkene som resulterte i diagnosen.

Utløses av søvnmedisin

- Jeg har hatt pasienter som har vært nesten suicidale, som jeg har fått innlagt fordi de går på veggene av søvnmangel. De kjenner uro og et tildels smertefullt ubehag i beina så snart de setter seg ned, spesielt om ettermiddagen og kvelden. Søvnforstyrrelser er vanlig, og det mange beskriver som det verste. Opplevelsen av å aldri få mulighet til å slappe av er til å bli sprø av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.