Rastløse bein, restless legs eller Willis-Ekbom:

- Vanlig, underdiagnostisert og bagatellisert

De fleste lever helt greit med tilstanden restless legs, men det finnes hjelp å få.

Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Rastløse bein, restless leg syndrome eller Willis-Ekbom sykdom - navnene er mange, men barnet er ikke kjært. Rastløse bein kan oppleves som langt verre enn navnet skulle tilsi. Den nevrologiske tilstanden rammer åtte til ti prosent av befolkningen. Det kan være arvelig, er stort sett ufarlig, men kan være alvorlig plagsomt. For to prosent er tilstanden så alvorlig at det kan sidestilles med alvorlige nevrologiske sykdommer.

- Betegnelsen rastløse bein høres bagatellmessig ut, men det er ikke det, konstaterer nevrolog Einar Kinge. Han er avtalespesialist ved Sandvika nevrosenter, har skrevet flere vitenskapelige artikler om tilstanden og holder foredrag for leger og pasienter. Selv foretrekker han betegnelsen restless legs-WED, der WED står for Willis-Ekbom Disease etter legene Sir Thomas Willis (1672) og Karl-Axel Ekbom (1945) som i hvert sitt århundre til sammen la brikkene som resulterte i diagnosen.

Utløses av søvnmedisin

- Jeg har hatt pasienter som har vært nesten suicidale, som jeg har fått innlagt fordi de går på veggene av søvnmangel. De kjenner uro og et tildels smertefullt ubehag i beina så snart de setter seg ned, spesielt om ettermiddagen og kvelden. Søvnforstyrrelser er vanlig, og det mange beskriver som det verste. Opplevelsen av å aldri få mulighet til å slappe av er til å bli sprø av.

Nevrolog Einar Kinge har skrevet flere vitenskapelige artikler om restless legs. Foto: Sandvika nevrosenter
Nevrolog Einar Kinge har skrevet flere vitenskapelige artikler om restless legs. Foto: Sandvika nevrosenter Vis mer

Restless legs-WED kan oppstå allerede i barneårene, men forekomsten øker med alderen. Kvinner er mer utsatt enn menn. 20 prosent av alle gravide kvinner opplever disse problemene, i disse tilfellene forsvinner tilstanden etter fødsel. Men ifølge Kinge øker risikoen med antall svangerskap. Forekomsten hos kvinner som ikke har født barn, er like stor som hos menn. Hovedvekten av pasientgruppen er godt voksne.

Årsaken til Restless legs-WED er ikke helt fastslått. Ifølge nevrologen er en teori at pasientene med denne tilstanden har en redusert hemning av impulsene som går fra beina til hjernen. For noen er det en arvelig tilstand som oppstår alene. For andre er den en konsekvens av lavt jernlager, nyresvikt eller graviditet, eller en bivirkning av medikamenter.

- Noen typer medikamenter som gis mot søvnproblemer kan utløse Restless legs-WED. Noe som er uheldig, siden restless legs ofte gir mer søvnløshet, forteller Kinge.

Ulltråd og lønnesirup

- Søvn er et stort problem for disse pasientene. Jeg mener restless legs er en underdiagnostisert årsak til søvnproblemer. Kunnskapsnivået blant befolkning og leger er for lavt. De tror kanskje at de bare har stress og uro i beina, eller at stressutløste søvnproblemer får dem til å ligge urolig. Ved Restless legs-WED vil du oppleve bevegelsestrangen som uimotståelig. Du vil også oppleve lindring idet du får beveget beina, helst ved å stå og gå.

REN MOBIL: Her er de beste rådene for å holde mobilen ren og for å unngå smitte. Video: Ellen Karin Moen Vis mer

Er du hardt rammet, finnes det medisinsk hjelp. Medikamentene som hjelper har imidlertid bivirkninger som må vurderes opp mot behovet for lindring.

De mange kjerringrådene mot tilstanden er gjennomgått i vitenskapelig litteratur som har avvist effekten. Kinge anbefaler ingen av dem, men har pasienter som mener å ha god effekt, noe han mener er forståelig:

- Jeg kan ikke si at det hjelper å sove med en ulltråd rundt anklene eller å innta lønnesirup og brandy, som har vært forsøkt i Kanada, konstaterer han.

Rådene som hjelper

- Men jeg har sett at stimulering av beina kan ha en effekt, for eksempel leggmassasje eller varme- og kuldestimulering. Jeg har mange pasienter som tar tilskudd av magnesium, og det gjør jo ingen skade. Enkelte pasienter har vært så desperate at de har valgt å gå barbeint i snøen om natta. Det kan jo også være en form for kognitiv avledning; hvis du klarer å bli avledet av andre ting så du fortrenger symptomene.

Kinge anbefaler ellers å følge generelle søvnråd: Fysisk aktivitet på dagtid, men ikke rett før leggetid. Ro om kvelden. Jevn døgnrytme, ikke koffein etter middagstid, og bruk senga kun til det en seng skal brukes til - ikke til å se film.

Men det aller viktigste, mener han, er at pasienter er klar over at dette er en diagnose og at fastleger tar den alvorlig.

- Spesielt i forbindelse med søvnmangel. Restless legs-WED er svært underdiagnostisert, mener Kinge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.