Valg av kaffe påvirker kolesterolnivået ditt

Seks av ti nordmenn har for høyt kolesterol, og økt risiko for blant annet hjerteinfarkt. Disse enkle - og kanskje litt overraskende - grepene gir deg bedre hjertehelse raskt.

FILTER: Er du blant dem som har byttet ut filterkaffen med espresso, americano eller italiensk mokka, kan det være du bør tenke deg om. Drikker du mye ufiltrert kaffe, kan det bidra til å øke kolesterolnivået ditt. Foto: NTB
FILTER: Er du blant dem som har byttet ut filterkaffen med espresso, americano eller italiensk mokka, kan det være du bør tenke deg om. Drikker du mye ufiltrert kaffe, kan det bidra til å øke kolesterolnivået ditt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du oversikt over kolesterolnivået ditt?

Er svaret nei, er det på tide med en liten sjekk hos legen. Høyt kolesterol forbindes nemlig med økt risiko for hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer, som sammen med kreft er de sykdommene som tar flest liv i Norge hvert år.

Seks av ti nordmenn har for høyt kolesterol, viser en undersøkelse gjennomført av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) og Mills i 2020. En like stor andel er ikke klar over sine egne kolesterolverdier, ifølge LHL.

Høyt kolesterol gir ingen symptomer i seg selv. Kolesterolnivåene dine kan være skyhøye uten at du merker noe som helst.

Spis mer grønt

Karianne Svendsen har en doktorgrad i ernæring fra Universitet i Oslo. Hun har forsket på kosthold og sammenhengen mellom høyt kolesterol og hjertesykdom.

- Høyt kolesterol er i seg selv en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer. I kombinasjon med andre faktorer som høyt blodtrykk, diabetes og overvekt og usunn livsstil øker risikoen enda mer, sier Svendsen.

Det er ganske vanlig å ha flere av disse risikofaktorene samtidig. Overvekt, høyt blodsukker, høyt blodtrykk og høyt kolesterol henger ofte sammen.

- Vi må passe på alle faktorene, det er helheten som teller, sier Svendsen.

Den gode nyheten er at alle disse risikofaktorene også har den samme løsningen: Kostholdet ditt.

- Hvis du går over til et mer plantebasert kosthold basert på råvarer, med blant annet mer grønnsaker og belgvekster, vil du samlet få ned både blodtrykk, kolesterol, langtids blodsukker og vekt, sier Svendsen.

Finn fram kaffetrakteren

Undersøkelser har i tillegg vist at hva du drikker, også kan ha betydning for kolesterolnivået ditt. Og da snakker vi ikke bare om søte, kaloririke, eller alkoholholdige drikker, men også om noe vi nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder inntak av: Kaffe.

Hva slags kaffe du drikker, kan nemlig gjøre en forskjell for kolesterolnivået ditt. Kaffe inneholder fettstoffer som kan påvirke kolesterolnivået negativt, men de forsvinner om kaffen blir filtrert. For eksempel gjennom en helt vanlig kaffetrakter.

- En generell anbefaling er å drikke filterkaffe i stedet for kokekaffe eller presskannekaffe, ettersom filteret fjerner fettstoffene. Kaffe fra kapselmaksiner blir noe filtrert, men vanlig traktekaffe er nok det beste, sier Svendsen.

Samtidig understreker hun at det først og fremst er kostholdet som utgjør den største forskjellen for kolesterolnivået ditt.

Lag maten selv

Er du vant til å spise mye kjøtt og ferdigmat, kan det kanskje fremstå krevende å skulle endre kostholdet til å bli mer plantebasert. Men små endringer kan gi store utslag, poengterer Svendsen.

- Du trenger ikke spise helt vegetarisk, det er plass til kjøtt i et sunt kosthold. Det handler ikke om en enkelt matvare, men om helheten, sier hun.

Start med noen justeringer, er hennes forslag.

- Hvis du bytter ut ferdigmiddagen med å lage den selv, er du allerede et godt stykke på vei. Fyll på med litt flere grønnsaker på tallerkenen, velg rent kjøtt framfor bearbeidede kjøttvarer, og spis gjerne belgvekster og fisk til middag eller som pålegg noen ganger i uka. Da vil du ganske raskt merke forskjell.

Svendsens viktigste råd er å lage mer mat fra bunnen av.

- Et veldig enkelt råd kan være: Mat er noe du skal lage selv. Matkvalitet er viktig, og vi bør ha mer fokus på det, sier Svendsen.

Få nok søvn

I tillegg trekker hun fram en helt annen og viktigere faktor, som mange kanskje ikke tenker over: Søvn.

Flere studier har vist en sammenheng mellom lite søvn og overvekt, samt forhøyet risiko for hjerte- og karsykdommer.

- Søvn påvirker ikke nødvendigvis kolesterolet ditt direkte, men effekten av for lite søvn på samlet helse er stor. Sover du nok, får du også mer overskudd til å være aktiv og leve sunt, sier Svendsen.

Styr unna mettet fett

Ragnhild Lekven Fimreite er klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland universitetssykehus. Hun er også opptatt av at man må se på hele kostholdet under ett dersom man skal gjøre endringer. Det holder ikke å bytte ut én enkelt matvare, poengterer hun, men det er likevel noen ganske enkle grep du kan gjøre for å bedre kolesterolnivåene dine.

- Kolesterol er i bunn og grunn transport av fett i blodbanen. Har du høyt kolesterol, og da spesielt det dårlige kolesterolet LDL, kan det trenge inn i åreveggen og gi avleiringer, sier hun.

Derfor er ett av tiltakene å se på hvor mye fett man får i seg, og hvilken type.

- Mettet fett er det lurt å begrense inntaket av, mens umettet fett ikke er like skadelig. Mettet fett finnes i stor grad i dyrefett, spesielt i blandingsprodukter som kjøttdeig og pølser, og feite meierivarer som fløte, smør og ost, sier hun.

Litt mer bevissthet rundt hvilke matvarer du velger, kan gjøre stor forskjell, mener hun.

- Mager kesam er et godt alternativ til rømme. Bytt ut smør med lett plantemargarin, og velg rene kjøttvarer i stedet for farseprodukter, råder hun.

Ta tran

Olivenolje, avokado og nøtter er også gunstige valg, ettersom de inneholder sunt fett vi trenger. Det samme gjør omega 3.

- Omega 3 er gunstig for både kolesterolnivået og blodtrykket. Ta tran eller kapsler med omega 3, eller regelmessig spis laks, ørret, makrell og sild, oppfordrer hun.

De siste årene har kokosolje blitt et stadig mer trendy produkt på kjøkkenet, men Fimreite advarer mot å tro at det er spesielt sunt.

- Det inneholder mettet fett, og er derfor ikke særlig gunstig for kolesterolet og hjertehelsa. Bruk heller olivenolje, sier hun.

Lag havregrøt til frokost

Grønnsaker, frukt og bær bør også gis større plass i kostholdet om du sliter med høye kolesterolverdier. Finmalt mel bør byttes ut med grove kornsorter.

- Havre har en spesielt gunstig effekt på kolesterolet, da det kan binde fett og kolesterol i tarmen. Havregrøt til frokost er derfor en god vane. Belgvekster, bønner, linser og kikerter inneholder også gunstige fibervarianter og har god effekt både på tarm og hjerte/kar, sier Fimreite.

Pass på sukkermengden

Hun poengterer at det er lov å kose seg en gang i blant, det er totalen som gjelder.

- Men hold sukkerinntaket nede. Særlig fra godteri, kjeks, bakervarer og søte drikker. Noen fettstoffer i blodet, særlig triglyserider, påvirkes negativt ved høyt sukkerinntak. I tillegg bremser sukker fettforbrenningen i kroppen generelt, sier hun.

Spiser du stort sett sunt, vil ikke en sjokoladebit i ny og ne ha så mye å si for helsa, særlig om du velger de mørke variantene med høy andel kakao. Men det går også motsatt vei: Om du fortsetter å pøse på med brus og bakevarer, er det ikke sikkert det hjelper så mye å spise litt mer grønnsaker.

- Du må se på hele kostholdet. Det hjelper ikke bare å bytte ut smøret, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.