Influensa og covid-19

- Vær beredt på mer sykdom og flere innleggelser

Epidemiene av covid-19, influensa og RS-virusinfeksjoner fortsatte å øke i uke 51 og 52. Antall nye sykehusinnleggelser med luftveisinfeksjoner er høyt og øker fortsatt, slår FHI fast i sin ferske ukesrapport.

TRE EPIDEMIER: Vi er inne i en kraftig sykdomsperiode preget av både influensa, covid-19 og smitte av RS-virus, ifølge FHI. Illustrasjonsfoto: NTB
TRE EPIDEMIER: Vi er inne i en kraftig sykdomsperiode preget av både influensa, covid-19 og smitte av RS-virus, ifølge FHI. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Flere land, inkludert de nordiske, opplever samtidige epidemier av influensa, covid-19 og RSV-infeksjon med betydelig belastning i sykehusene, skriver FHI i sin ferske ukesrapport.

Samtidig er det nå flere innleggelser med influensa enn med covid-19.

Høy belastning på sykehusene

FHI skriver at i Norge er belastningen på sykehusene som skyldes luftveisinfeksjoner større enn alle år før pandemien

De tre epidemiene ventes å nå toppen om noen uker, men vil fortsette gjennom vinteren. Sykehusene og kommunene må derfor være beredt på mer sykdom, større sykefravær, flere innleggelser og flere utbrudd i sykehjem og sykehus, påpeker FHI.

Fagdirektør Preben Aavitsland i FHI uttalte denne uka til Romerikes Blad at influensaepidemien vi er inne i antakelig blir større enn på mange år.

I ukesrapporten skriver de at forekomsten av influensa økte svært raskt frem mot jul, men ikke like raskt i romjulen, og at det har vært en kraftig økning i influensainnleggelser de siste ukene til et meget høyt nivå. Det er influensavirus A(H1N1) som dominerer på landsbasis.

Når det gjelder RS-viruset økte også smitten gjennom julen, med flest innleggelser blant barn under fem år.

Ikke for sent å vaksinere seg

FHI påpeker at det ikke er for sent å vaksinere seg mot influensa og covid-19, og de oppfordrer alle til følge vaksinasjonsanbefalingene.

- Vi ber kommuner og helseforetak om fortsatt å legge til rette for rask og lett tilgjengelig vaksinering mot influensa og covid-19, skriver d ei sin rapport.

Per 1. januar er 63 prosent av personer over 65 år vaksinert mot influensa. Blant sykehusinnlagte med influensa i denne aldersgruppen var 49 prosent vaksinert. FHI skriver at vaksinasjonsdekningen blant eldre og voksne i risikogruppene per nå er noe lavere enn i forrige sesong.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.