Flått

Utvider anbefaling om flått-vaksine

Folkehelseinstituttet har utvidet listen over områder med anbefaling om å vurdere flått-vaksine. Rundt 200 000 bor i de nye områdene - som i tillegg er destinasjon for store mengder hytteturister i sommerhalvåret.

FLÅTT-VAKSINE? FHI utvider lista med områder for anbefaling om flåttvaksine, til å inkludere også østsiden av Oslofjorden fra Vestby og til svenskegrensa. Foto: NTB/Shutterstock
FLÅTT-VAKSINE? FHI utvider lista med områder for anbefaling om flåttvaksine, til å inkludere også østsiden av Oslofjorden fra Vestby og til svenskegrensa. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Flått-vaksinen» er ikke egentlig en vaksine mot flått - for det finnes ikke per i dag - men den kalles ofte det. Det er egentlig en vaksine mot Skogflåttencefalitt (Tick-borne encephalitis-virus (TBE-virus)), som kan smitte gjennom flåttbitt. Viruset kan forårsake infeksjon i sentralnervesystemet og det finnes ingen behandling mot selve sykdommen.

Den gamle anbefalingen omfattet områder langs kysten i tidligere Buskerud fylke.

Nå har FHI utvidet vaksineanbefalingene til å gjelde hele østkysten av Oslofjorden, fra og med Vestby og til svenskegrensa, etter at man har påvist tilfeller av skogflåttencefalitt også i Vestby og Fredrikstad.

Dette er et område med rundt 200 000 innbyggere - om vi kun regner med kommunene som grenser til kysten. Om man legger til kommuner lenger inn i landet - og i tillegg alle som oppholder seg på fritidsbolig i områdene sommerstid, er det potensielle antallet som kan omfattes av vaksineanbefalingen mye høyere.

Nytt er også at anbefalingene om flåttvaksine ikke lenger gjelder kun kystnære områder - og ikke lenger bare i områder der det er registrert TBE-smitte.

I vest gjelder nå anbefalingene Sørlandet og vestkysten av Oslofjorden, fra og med Flekkefjord til og med Drammen.

Husk også: Vaksinen krever flere doser - og for å være vaksinert når flåttsesongen begynner, bør du ikke vente altfor lenge. Les mer om intervaller mellom dosene lenger nede i artikkelen.

Større områder for flåttvaksine

I den gamle anbefalingen het det at TBE-vaksine bør vurderes til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark, og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått langs kysten i områder der det er rapportert humane tilfeller av skogflåttencefalitt - som var Agder, Telemark og Vestfold og tidligere Buskerud fylke. Risikoen for smitte ble regnet som høyest i disse områdene, samt i tilgrensende geografiske områder.

- I den reviderte anbefalingen innebærer det altså en økning i geografiske områder slik at også Vestby og Fredrikstad omfattes. Disse områdene er nå innlemmet siden humane tilfeller er blitt registrert her i 2021. Vi anbefaler ikke lengre TBE-vaksine kun i kommuner med meldte TBE-tilfeller, men anbefalingen gjelder for litt større geografiske områder. Flåtten respekterer jo verken kommune, eller fylkesgrenser, så formuleringen «i tilgrensende geografiske områder» er ment å gjelde både innover i landet og på tvers av fylkesgrenser, forteller Solveig Jore, seniorforsker ved avdeling for smittevern og beredskap i FHI, til Vi.no.

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Flåtten er aktiv nå, og spesielt langs kysten. Video: Lommelegen.no Vis mer

- Hvor langt inn fra kysten dette vil innebære vil kunne variere fra sted til sted, og vil måtte være en skjønnsmessig vurdering ut fra lokale forhold og kunnskap om kjente smittetilfeller, sier hun videre.

I fjor sommer lanserte Flåttsenteret en karttjeneste, flåttkart.no, som på sikt skal kunne gi innbyggerne informasjon om hvor i landet det er mye - og lite - flått. Kartet baseres på befolkningens egne observasjoner om flått. Les mer om flåttkartet i denne artikkelen på Vi.no.

Kartet nedenfor viser hvor det er påvist smitte av TBE-virus til mennesker i Norge fra 1994 til og med 2021.

Kart: Folkehelseinstituttet
Kart: Folkehelseinstituttet Vis mer

Vaksineanbefalinger Norge

I 2021 ble det påvist 71 tilfeller av smitte med TBE-virus i Norge. 35 var i aldersgruppen 50 år og oppover, 30 var fra 20 til 49 år. Du kan se hvilke anbefalinger om doser og boosterdoser for ulike aldersgrupper i denne artikkelen på Vi.no. Husk også viktigheten av boosterdoser for de som allerede har tatt vaksine.

Og som vi skriver innledningsvis: Det anbefales å påbegynne vaksinasjon på seinvinteren i god tid før flåttsesongen som i Norge begynner i april. Du må ta flere doser for full effekt - og det må være et intervall på 1-3 måneder mellom dosene.

Dette sier FHI nå i sine vaksineanbefalinger i Norge:

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.