Attraktiv som eldre

Utseende betyr langt mindre enn du tror

Ikke la deg lure av «spotlight»-effekten: Vi tror nemlig at vi er mer synlig enn vi er.

ATTRAKTIV: En positiv utstråling og gode verdier betyr mye mer enn utseende i henhold til hvor attraktiv andre synes du er. Foto: NTB Scanpix.
ATTRAKTIV: En positiv utstråling og gode verdier betyr mye mer enn utseende i henhold til hvor attraktiv andre synes du er. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Det er helt klart et ungdomsfokus i vårt samfunn; å se ung og frisk ut, ha ren hud uten rynker, skjule grått hår, se slank og veltrent ut, sier professor i helsepsykologi, Ingela Lundin Kvalem.

Ikke så rart at noen av oss da synes det er kjipt at utseende eldes?

Ønsker du å være attraktiv for andre er det faktisk ikke ditt ytre som er det viktigste i andres øyne.

«Spotlight»-effekten

- Da jeg fikk briller var jeg ekstremt selvbevisst på at jeg hadde på meg disse svære klumpene i ansiktet. Men det gikk faktisk en hel uke før en kollega sa til meg: «Det er noe annerledes ved deg, har du klippet deg?». Jeg ble helt sjokkert over at ingen hadde sett brillene mine, ler Lundin Kvalem.

Det er dette professoren kaller «spotlight»-effekten: Vi tror at vi er mer synlig enn vi er.

FORSKER PÅ KROPPSBILDE: Ingela Lundin Kvalem, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO.
FORSKER PÅ KROPPSBILDE: Ingela Lundin Kvalem, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO. Vis mer

For det du kan oppleve som «skavanker» ved deg selv, og som du tror gjør deg mindre attraktiv for andre, er som regel noe andre overhodet ikke legger merke til.

Som regel er det flere ting enn nettopp utseendet ditt som gjør deg attraktiv i andres øyne:

- I lengden handler attraktivitet mer om hvem du er som person, ikke om utseende. Vi blir glad i mennesker med en personlighet og verdier som vi liker. Å like en av egenskapene, smitter over på utseende til personen, utdyper Lundin Kvalem.

Et eksempel hun pleier å bruke når hun foreleser for sine studenter er:

- Hvis jeg ser jeg en vakker mann i en bar og begynner å snakke med ham, hjelper det ikke at han er flott på utsiden hvis det viser seg at han er nynazist. Da vil jeg jo ikke snakke mer med han.

- Personlighet, holdninger og verdier har mye mer å si i henhold til det å ville være sammen med vedkommende. Mennesker vi blir glad i er mye mer attraktive enn mennesker man ikke liker personligheten til.

Les også: Maten som forebygger aldersproblemene

- Alder et godt tegn

Å bli gammel er et godt tegn, mener Lundin Kvalem.

Aldringstegn er et tegn på et levd liv - et tegn på at du har fått det til.

- Og det er i alle fall ikke noe å skamme seg over! Det er positivt å være i live, alternativet er jo å være død. Det er også derfor fokuset til eldre som regel skifter fra utseende til helse, mener psykologen.

Gjennom sine studier har Lundin Kvalem funnet ut at vi ofte blir mer fornøyde med utseende jo eldre vi blir, sammenlignet med ungdom i dag.

- Det finnes selvsagt unntak i den eldre gruppen også, men det ser ut til at eldre flytter fokus fra utseende til funksjon.

- Det blir viktigere med en god helse, at kroppen fungerer godt og at man er frisk. Den gjennomsnittlige 60-åringen er litt mer fornøyd enn den gjennomsnittlige 30-åringen, sier hun.

Hvorfor ser noen yngre ut?

Derfor er det kanskje et paradoks at mulighetene for å holde utseende ungt så lenge som mulig er mange i dag.

For noen kan det gi en slags skamfølelse å ikke benytte seg av noen av metodene jo eldre man blir, mener professoren.

- Samtidig ser noen av dagens 60-åringer ut som 40-åringer, uten at de har foretatt noe kosmetisk kirurgi. Fordi vi er friskere enn før, mer fysisk aktive, jobber lengre og tar vare på oss selv. Dette får oss til å se yngre ut, sier hun.

Det er først når man passerer 80 at de mer alvorlige sykdommene kommer, og dette kan selvsagt påvirke utseende, understreker Lundin Kvalem.

Gen gjør utseende eldre

At noen eldre mennesker ser naturlig yngre ut enn andre på samme alder, har med et spesielt gen å gjøre. Det viser en nederlandsk studie.

I studien The MC1R Gene and Youthful Looks, kommer det frem at genet MC1R, som er med på å styre hud-og hårfarge, spiller en viktig rolle for hvor gammel du ser ut.

Forskning.no har tidligere omtalt denne studien her.

  • Rundt 2700 eldre nederlendere, alle rundt 70 år gamle, deltok i forsøket. Forskerne analyserte mange forskjellige genvarianter hos alle sammen.
  • Bilder av de eldre nederlenderne ble vist til en stor gruppe folk som skulle gjette hvor gamle de var.
  • Forskerne sammenlignet genanalysene med den antatte alderen til de eldre nederlenderne.
  • Genet MC1R stakk seg ut. Folk som hadde én spesiell variant av dette genet ble gjennomsnittlig vurdert til å være to år eldre enn det de egentlig var.
  • Genet påvirker hud- og hårfarge, men forskerne er ikke sikre på hvorfor folk vurderte de med denne genvarianten som eldre.
  • De som vurderte bildene kunne ikke vite noe om genene til personene på bildene, men den spesielle genvarianten viste seg å være en viktigere faktor enn rynker og grått hår for å bestemme den antatte alderen.

- Robotsamfunn

Fokuset på å følge idealer står ifølge Lundin Kvalem sterkere plantet hos nettopp ungdommene.

Samtidig mener hun at jo «strengere» dette idealet blir, jo flere motkrefter vil vi oppleve i samfunnet fremover.

- Folk blir irritert av å føle seg presset, så ser vi på tidstrender har slike ting en tendens til å snu, sier hun.

Professoren mener at særlig godt voksne har et ansvar og lære de yngre å stå imot presset.

- Det betyr selvsagt ikke at man trenger å gi opp utseende i godt voksen alder. Selvsagt skal man få lov til å fikse håret og gå med stilige klær! Det viktigste er å ikke ha en holdning om at «jeg er så gammel og stygg», understreker Lundin Kvalem.

Hun tenker at så lenge vi passer på helsen ved å være fysisk aktiv og spise riktig, vil dette gjøre noe positivt med hele holdningen til en selv.

Og hvorfor er det så viktig å se ung ut hele livet?

- Er det et mål at alle skal se helt like ut? Da får vi jo et robot-samfunn hvor ingen lenger er unike. Og unikhet er en viktig ting, avslutter hun.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.