Solutslett

Utbredte planter kan gi alvorlige hudskader

Enkelte svært utbredte planter inneholder stoffer som kan skade huden din på alvorlig vis dersom du får stoffene på deg når du er ute i sola.

PROBLEMATISKE PLANTER: Både tromsøpalme, som på bildet, og kjempebjørnekjeks, er ikke bare problematiske med tanke på det biologiske mangfoldet, de kan dessuten forårsake alvorlige hudplager. Foto: Tore Wuttudal/NTB
PROBLEMATISKE PLANTER: Både tromsøpalme, som på bildet, og kjempebjørnekjeks, er ikke bare problematiske med tanke på det biologiske mangfoldet, de kan dessuten forårsake alvorlige hudplager. Foto: Tore Wuttudal/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Både tromsøpalme og kjempebjørnekjeks er kjent for å skape irritasjon ved å spre seg der den ikke hører hjemme, men visste du at disse skjermplantene dessuten er fototoksiske - og kan skade huden din i sollys?

Ifølge Helsenorge kan fototoksiske reaksjoner skje som et resultat av hudkontakt med fototoksiske planter i naturlig eller kunstig sollys. Dette betyr i praksis at kontakt med stoffene til disse plantene - i sollys kan gi alvorlig skade på huden din.

Altså gjelder det å være forsiktig med kontakten med disse plantene, og passe på at barnebarna ikke får disse stoffene på seg.

Også medisiner kan forårsake fototoksiske reaksjoner i huden din ved sollys. Her kan du lese mer om hvilke medisiner dette gjelder (krever innlogging).

Hva er en fototoksisk reaksjon?

For å få en fototoksisk reaksjon som følge av hudkontakt kreves det for de fleste plantesafter en kontakttid på 30–60 minutter.

Hovedsymptomet er utslett på huden, som vanligvis dukker opp 1-3 døgn etter eksponering. Det er på områder som har vært i kontakt med planten og deretter er utsatt for sollys, at utslettet dukker opp. Dette vil se ut som en kraftig solforbrenning med hudrødme, væskefylte blemmer og sterk svie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.