IDRETT OG TRENING i godt voksen alder

Unni (73) ga jernet for helsa - ble norgesmester

62 år gammel tok Unni Olsen (73) sitt første styrkeløft. Tre år senere satte hun norgesrekord.

Video: Linn Merete Rognø, Vi.noVis merVis mer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - For noen år siden falt jeg ned fra en stol og knakk den høyre armen. Da trente jeg meg opp igjen til å løfte 80 kilo i markløft. Senere falt jeg og knakk venstre armen, men også da trente jeg meg opp igjen, sier Unni Olsen (73) fra Bergen.

Benskjørheten har ikke vært til hinder for de siste ti årene med vekttrening. Som 62-åring jobbet hun som renholder i Bergen og kjente seg i dårlig form. En sønn som maste om at moren måtte begynne å trene ble «redningen»:

- I årevis sa han at jeg måtte begynne med styrketrening. Til slutt ga jeg etter og det er jeg veldig glad for, forteller Olsen til Vi.no.

Etter noen måneder med trening i Bergen Styrkeløftklubb var formen merkbar bedre. Alt gikk mye lettere. Plutselig var ikke de store søppelsekkene like tunge å bære.

Styrketreningen har også hatt positiv effekt på benskjørheten.

MOTIVERER ANDRE: Sammen med klubbleder Tor Engevik reiser Unni Olsen rundt på sykehjem over hele landet på fritiden for å motivere andre eldre til å trene. FOTO: Linn Merete Rognø
MOTIVERER ANDRE: Sammen med klubbleder Tor Engevik reiser Unni Olsen rundt på sykehjem over hele landet på fritiden for å motivere andre eldre til å trene. FOTO: Linn Merete Rognø Vis mer

- Bentettheten har faktisk økt. Det skal egentlig gå motsatt vei, så det er verdens beste motivasjon!

Skulle ikke konkurrere

For åtte år siden satte hun sin første norgesrekord på 75 kilo. Da var det bare gått tre år siden hun tok sitt første styrkeløft.

Nå har hun 25 norgesrekorder og hun løfter lett 60 kilo, sier klubbleder i Bergen Styrkeløftklubb, Tor Engevik.

- Historien til Unni er helt spesiell. Hun er et levende eksempel på at det aldri er for sent å begynne å trene, sier Engevik.

Men å konkurrere var overhodet ikke et mål da hun startet. Hun skulle jo bare komme i bedre form.

Etter tre år klarte hun 70 kilo. Da kom klubblederen bort til henne og sa at hvis hun løftet 75 kilo, ble det norgesrekord.

- Da skyndtet vi oss å melde meg på stevne og rekorden ble registrert, sier Olsen.

Liker du saken om vektløfter Unni? Følg Vi.no på Facebook

Ble en seniorgjeng

Som fersk norgesmester opplevde hun stor interesse fra mange hold. Flere tok kontakt og ville være med å ta tunge løft.

I dag er de en seniorgruppe på over 30 stykker som trener tre ganger i uken.

- Mange har aldri vært borti dette her før, så vi hjelper hverandre der noen er tvilende. Vi samles utenom treningene av og til også, så det er veldig sosialt. Mange trenger en sosial arena, sier Olsen.

TRENER HARDT: Unni Olsen på 73 år har 25 norgesrekorder, den siste på 77,5 kilo. FOTO: Linn Merete Rognø.
TRENER HARDT: Unni Olsen på 73 år har 25 norgesrekorder, den siste på 77,5 kilo. FOTO: Linn Merete Rognø. Vis mer

Til de som lurer på om de skal starte med idrett eller trening har hun bare én ting å si:

- Det er aldri for sent å starte med trening! Men sørg for at noen viser deg hvordan du gjør det, og finn ditt nivå. Man trenger ikke starte så hardt.

Selv kommer hun til å trene så lenge hun klarer å komme seg på treningssenteret, forteller hun. Men hun vurderer å pensjonere seg fra konkurransen.

- Det kan hende det blir et stevne til høsten først bare.

ALDRI FOR SENT: Mange har latt seg inspirere av Unni, og i dag er de en seniorgjeng på 30 stykker som trener sammen. FOTO: Linn Merete Rognø
ALDRI FOR SENT: Mange har latt seg inspirere av Unni, og i dag er de en seniorgjeng på 30 stykker som trener sammen. FOTO: Linn Merete Rognø Vis mer

Slik kommer du i gang

Drømmer du om å starte med idrett, men vet ikke helt hvordan du skal komme i gang? Finn en klubb og møt opp på trening, er rådet fra Idrettsforbundet.

- Kontakt klubber eller idrettslag i nærheten som har den idretten du er interessert i, og bare møt opp på trening. Noen idrettslag har også egne grupper for eldre, sier rådgiver i Idrettsforbundet, Line Hurrød, til Vi.no.

Å trene i sen alder har helt klart fysiske fordeler, men Hurrød trekker frem mestring og det sosiale som det unike med idretten.

- Man kan alltids dra på treningssenter alene med de fysiske fordelene det fører med seg, men den gleden og det samholdet man får ved å være med i et lag er unikt.

VIL HA FLERE ELDRE: - Flere eldre bør drive med idrett, forteller Line Hurrød i Idrettsforbundet. FOTO: Idrettsforbundet
VIL HA FLERE ELDRE: - Flere eldre bør drive med idrett, forteller Line Hurrød i Idrettsforbundet. FOTO: Idrettsforbundet Vis mer

- Og så er det jo morsomt å konkurrere, legger hun til.

Frir til eldre

Man kan gjøre så å si alt. Golf er veldig populært blant eldre. Flertallet er over 50 år, og med golfbil kan man holde på lenge selv om man er dårlig til beins.

Svømming, orientering og skyting er også idretter som passer fint for eldre, sier Line Hurrød.

- All idrett kan tilpasses, men noen idretter som innebærer kraftige støt og fall, vil jeg ikke anbefale. Ta hensyn til kroppen, og finn et nivå som passer for deg.

Eldre er en ressurs for idretten, mener Hurrød, og kommer derfor med en oppfordring:

- Flere eldre bør faktisk prøve seg på en idrett! Det er godt for helsen, men det er ikke minst bra for idretten: Eldre er ressurser ved at de har bedre tid og kan jobbe som frivillig i idrettslaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.