Korona og omikron

- Unngå kontakt med de i risikogruppene

Antallet sykehusinnlagte eldre med korona er økende. FHI råder de som blir syke med luftveissymptomer om å begrense kontakten med personer i risikogruppene, deriblant de over 65 år.

KORONASYMPTOMER: Korona gir fortsatt tradisjonelle luftveissymptomer, men den siste tiden er andelen sykehusinnlagte økende, spesielt blant de eldre aldersgruppene. Foto: NTB
KORONASYMPTOMER: Korona gir fortsatt tradisjonelle luftveissymptomer, men den siste tiden er andelen sykehusinnlagte økende, spesielt blant de eldre aldersgruppene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En ny koronabølge er på vei, og antallet sykehusinnlagte på grunn av covid øker. Dermed anbefaler FHI at de som blir syke med luftveissymptomer om å holde seg hjemme, blant annet for å beskytte utsatte grupper mot smitte.

Men bør personer i risikogruppene begrense kontakten med andre generelt, og bruke munnbind når de oppholder seg ute i det offentlige?

Bruk munnbind hvis det er vanskelig med avstand

Vi har spurt fagdirektør i FHI, Preben Aavitsland, om personer i risikogruppene nå bør bruke munnbind når de er ute i det offentlige.

- Vi har ikke noe råd om det, men folk kan selv bestemme det, sier Aavitsland til Vi.no og viser til sine råd for risikogruppene.

Under punktet kontakt med andre sier FHIs generelle råd at personer i risikogruppene selv bør bestemme hvilke tiltak som er nødvendige for å kunne ha besøk og kontakt med familie og venner, basert på egen risiko for alvorlig sykdomsforløp ved luftveisinfeksjoner (inkludert covid-19) og faktorer som smittepress i området, hvor bred kontaktflate personene har hatt i dagene før, deres vaksinasjonsstatus og om de har nyoppståtte luftveissymptomer.

De påpeker at det er viktig ikke å isolere seg men fortsette med noe sosial kontakt, for eksempel gjennom kontakt med noen faste personer. Ved å begrense antall nærkontakter, reduseres risikoen for å bli smittet.

Hvilke symptomer har det? Hvordan smitter influensa og hvordan skille fra korona? Vis mer

Når det gjelder bruk av munnbind skriver FHI at risikogrupper og uvaksinerte anbefales å bruke munnbind ute blant folk i perioder med mye smitte hvis det er vanskelig å holde avstand til andre. Dessuten anbefales personer med forkjølelse-/luftveissymptomer bruk av munnbind når de besøker eller pleier personer i risikogrupper.

- Bør andre som blir syke med luftveissymptomer, begrense kontakten med familiemedlemmer og liknende i risikogruppene mens de har symptomer?

- Rådet vårt er: Unngå kontakt med personer som har økt risiko for å bli alvorlig syke av luftveisinfeksjoner dersom du har nyoppståtte luftveissymptomer, sier Aavitsland.

Størst andel eldre blant de sykehusinnlagte

Det er de eldre som utgjør den desidert største andelen sykehusinnlagte de siste fire ukene. I FHIs ukesrapport for uke 44, var andelen innlagt under 55 år svært lav, mens aldersgruppene 65-74 og 75-84 dominerer statistikken.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad uttalte til Dagbladet tirsdag at det var flere innlagt med korona i begynnelsen av november i år, enn på samme tidspunkt i fjor.

Samtidig sirkulerer det nye omikron-undervarianter i Europa, ifølge FHIs nylige risikorapport. Disse variantene ser ut til å omgå immunitet bedre enn tidligere undervarianter. Dermed er det mulig at én eller flere undervarianter vil bli dominerende og bidra til en vinterbølge.

- For individene er konsekvensene at en del blir smittet og syke, også blant dem som har vært smittet før, uttalte Aavitsland nylig til Vi.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.