Fettlever, prediabetes og osteopeni:

Unngå de nye folkesykdommene – uten medisin

Ekstrakilo og stillesitting gir nye folkesykdommer. Men både prediabetes, fettlever og osteopeni er heldigvis lett å forebygge. Her er legens løsning.

FOREBYGGING: Det er lettere å forebygge enn reparere. Har du en aktiv livsstil, er mye gjort for å unngå de nye folkesykdommene prediabetes, fettlever og osteopeni. Foto: Shutterstock
FOREBYGGING: Det er lettere å forebygge enn reparere. Har du en aktiv livsstil, er mye gjort for å unngå de nye folkesykdommene prediabetes, fettlever og osteopeni. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Noen sykdommer utvikles over tid, og ofte gir de ingen symptom før det er for seint. Sånn er det med prediabetes, fettlever og osteopeni, lav beintetthet. Felles for disse tre er at de er forstadier til alvorligere sykdommer, nemlig diabetes type 2, skrumplever og osteoporose – også kalt beinskjørhet. Man klassifiseres ikke som syk, men balanserer på grensa. Alle tre forårsakes i stor grad av livsstil.

– Vi kan faktisk kalle dem for en type overgjødsling. Særlig fettlever og prediabetes henger sammen med overvekt og usunn livsstil, sier legen Gunilla Hasselgren.

Hun forteller at tilstandene ofte oppdages ved en tilfeldighet når noen søker hjelp på grunn av trøtthet, hodeverk, magesmerter eller håndledds- og lårbeinsbrudd ved fall som kroppen burde klare.

– Når det gjelder prediabetes ser man på blodprøve at blodsukkeret ligger litt høyt, men at det ennå ikke har utviklet seg til diabetes type 2. Da kan man fange opp pasienten i tide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.