Trening og livsstil

Umotivert, sliten og lei? Det er ikke viljestyrken din det er noe galt med

Skal du gjøre noe krevende eller skape endringer i livet ditt, holder det ikke å stole på verken motivasjon eller viljestyrke. Tvert imot er det en helt annen funksjon i hjernen din som får deg i mål.

NYTTÅRSFORSETT: Om du føler at både motivasjon og viljestyrke har fått seg en smell siden nyttår, kan du trøste deg med at det er helt normalt. Viljestyrken din er faktisk ikke til å stole på, mener ekspertene.
NYTTÅRSFORSETT: Om du føler at både motivasjon og viljestyrke har fått seg en smell siden nyttår, kan du trøste deg med at det er helt normalt. Viljestyrken din er faktisk ikke til å stole på, mener ekspertene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Vi stoler altfor mye på viljestyrken vår.

Det sier Ida Välikangas Rautio, hjerneforsker ved NTNU - og dobbel norgesmester i thaiboksing. Selv kombinerer hun full jobb med trening to ganger om dagen og konkurranser internasjonalt.

Det må kreve mye viljestyrke, skulle man tro? Nei, mener Rautio. Det er noe helt annet som gjør at hun får det til.

- Folk har et bilde i hodet av at vi kan overkjøre og bestemme over kroppen vår ved hjelp av viljestyrken, og at hvis vi ikke klarer det, er det vår egen feil fordi vi ikke prøver hardt nok. Men det stemmer ikke.

Viljestyrken er begrenset

Viljestyrke er nemlig ikke noe du har veldig mye av, den er en begrenset ressurs. Skal du gjøre endringer i livet ditt, for eksempel begynne å trene, sykle til jobben, spise sunnere, drikke mindre alkohol eller gå oftere tur, er det ikke viljestyrken din du skal fokusere på. Det er vanene dine.

- Viljestyrke er bare startknappen. Den kan få oss til å begynne med noe, men det som gjør at endringen vedvarer, er vaner, sier Rautio.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.