- Uholdbare tilstander i eldreomsorgen

KRONIKK: - Hva er egentlig realiteten for dagens eldre, og hvor står vi i dag, etter et tiår med flere store reformer som skulle forbedre eldreomsorgen i Norge?

FRYKTER FOR ELDREOMSORGEN: - «Leve hele livet» og «Sjef i eget liv» er politiske slagord for fremtidens eldreomsorg, men hva er egentlig realiteten for dagens eldre, spør Pensjonistforbundets Arne Halaas og Tone Bye i organisasjonen Livsglede for eldre. De frykter resultatet av høstens budsjettforhandlinger i kommunene, særlig på vegne av eldre med omfattende hjelpebehov. Fotomontasje: NTB/Livsglede for eldre/Pensjonistforbundet
FRYKTER FOR ELDREOMSORGEN: - «Leve hele livet» og «Sjef i eget liv» er politiske slagord for fremtidens eldreomsorg, men hva er egentlig realiteten for dagens eldre, spør Pensjonistforbundets Arne Halaas og Tone Bye i organisasjonen Livsglede for eldre. De frykter resultatet av høstens budsjettforhandlinger i kommunene, særlig på vegne av eldre med omfattende hjelpebehov. Fotomontasje: NTB/Livsglede for eldre/Pensjonistforbundet Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Dette er en kronikk skrevet av generalsekretær i Pensjonistforbundet, Arne Halaas, og generalsekretær i Livsglede for eldre, Tone Bye.

Uholdbare tilstander i eldreomsorgen har vært en gjenganger i landets aviser i sommer. En «agurk» med alt annet enn vassent innhold.

Altfor få ansatte i sommerferien, vikarer uten nødvendig opplæring, ansatte og ledere som er fortvilet, like fortvilede pårørende som varsler om uverdige forhold for deres nære og kjære.

Vi leser om grunnleggende behov som ikke er dekket, eldre som ikke kommer seg ut av sengen og som ikke får nok næring til å overleve. Vi leser om avik på avik. Men hva gjøres med dette? Får det noen konsekvenser?

«Leve hele livet» og «Sjef i eget liv» er politiske slagord og veivisere for hvordan dagens og fremtidens eldreomsorg skal utvikles.

De siste ti års politiske dokumenter som omhandler helse- og omsorgstjenester rettet mot eldre, slår alle fast at eldre skal føle seg verdsatt, sett og bli involvert i beslutninger som angår dem selv.

Eldre skal få mulighet til å leve hjemme så lenge som mulig og få støtte til å mestre hverdagen, på tross av sykdom og funksjonssvikt. Samtidig skal de ha trygghet for å få riktig hjelp til riktig tid når de trenger det. Når livet går mot slutten, skal eldre få god, lindrende omsorg og pleie.

Men hva er egentlig realiteten for dagens eldre, og hvor står vi i dag, etter et tiår med flere store reformer som skulle forbedre eldreomsorgen i Norge?

Vi trenger ikke å gå lenger enn ett år tilbake for å se en grell kontrast mellom virkelighet og fremtidsvisjoner. Helse- og omsorgstjenester som ikke var lovpålagte ble skåret til beinet eller tatt ut av budsjettene.

Frivillighetskoordinatorer, aktiviteter og andre forebyggende og livsmestrende tilbud rettet mot eldre forsvant med et pennestrøk fra budsjettene.

Sykehjemsplasser ble lagt ned og stillinger fjernet.

Nå frykter vi, med rette, resultatet av høstens budsjettforhandlinger i kommunene, særlig på vegne av eldre med omfattende hjelpebehov.

For det er millioner å hente i eldreomsorgen for den som vil spare. Det varsles allerede store og omfattende nedskjæringer i en allerede presset helse- og omsorgstjeneste.

Vår dystre spådom er at enda flere av landets sykehjemsplasser legges ned uten at hverken hjemmetjenestene eller andre tjenester som skal sørge for at vi kan bo lengre hjemme, bygges tilsvarende opp. Det ser mørkt ut for fremtiden for eldre med omfattende behov for hjelp og støtte.

God helse, livskvalitet og en god alderdom skapes også utenfor de ordinære og lovpålagte helsetjenestene. Løsningene ligger i de allerede store reformene og endringsforslagene som er utviklet de siste ti årene:

Vi må bygge inkluderende lokalsamfunn som forebygger utenforskap og ensomhet, satse på nye inkluderende boformer og forebygge i stedet for å behandle. Og vi må finne gode løsninger for samhandling mellom kommunene og lokale frivillige organisasjoner. Og vi må lykkes med å innføre velferdsteknologi og hjelpemidler som en del av de ordinære tjenestene, for å gi mange eldre den tryggheten og livsgleden de trenger for å mestre hverdagen, på tross av sykdom og funksjonssvikt.

Alt dette blir sagt – men blir det gjort?

God eldreomsorg koster penger. Det koster å gjennomføre nye reformer, det koster å forebygge ensomhet og skape livsglede og aktiviteter. Det koster å skape en god alderdom for alle innbyggere.

Så vår sterke oppfordring til ansvarlige politikere i kommunene, Stortinget og Regjeringen er: «Ta sommerens varsler på alvor. Et samfunn kjennetegnes av hvordan vi tar vare på de mest sårbare og utsatte av oss».

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.