Yrkesskade

Ufør etter jobbulykke: Ni år etter venter han fremdeles på erstatning

En arbeidsulykke påførte Selim store skader - og deretter fulgte økonomiske problemer, tvangssalg av huset, gjeld og skilsmisse. Ni år seinere har han fremdeles ikke fått erstatning fra yrkesskadeforsikringen - fordi forsikringsselskapet gikk konkurs. Nå er det foreslått regelendringer for at slikt ikke skal skje igjen.

VENTER PÅ YRKESSKADEERSTATNING: Selim Sinanovic ble ufør etter en ulykke på jobb i 2004. Han venter fremdeles på utbetaling fra yrkesskadeforsikringen, i likhet med rundt 300 andre i samme situasjon. Nå er et forslag til endring i loven ute på høring, som vil gjøre at noe slikt ikke kan skje igjen. Foto: Privat
VENTER PÅ YRKESSKADEERSTATNING: Selim Sinanovic ble ufør etter en ulykke på jobb i 2004. Han venter fremdeles på utbetaling fra yrkesskadeforsikringen, i likhet med rundt 300 andre i samme situasjon. Nå er et forslag til endring i loven ute på høring, som vil gjøre at noe slikt ikke kan skje igjen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fra et godt og stabilt familieliv med god økonomi snudde livet plutselig for Selim Sinanovic (59), etter en arbeidsulykke i 2004:

- Før ulykken hadde jeg et veldig godt og stabilt familieliv, god økonomi og et sosialt liv. Men etter ulykken snudde alt: Jeg har daglige smerter, svak økonomi, huset måtte på tvangssalg og jeg måtte ta gjeldsordning, forteller Sinanovic til Vi.no.

- Familielivet og det sosiale livet ble ødelagt - og jeg ble skilt. Nå og resten av mitt liv er basert på ensomhet og isolasjon.

Han skylder mye av dette på ulykken - og de påfølgende problemene med yrkesskadeforsikringen.

Fordi forsikringsselskapet gikk konkurs, og var dansk, har han ennå ikke fått forsikringen han skulle hatt.

Og Sinanovic er ikke alene:

Rundt 300 arbeidstakere i Norge er rammet av Alpha Insurance-konkursen, og har fremdeles ikke fått forsikringen sin. Konkursen var i 2018. Dersom forsikringsselskapet hadde vært etablert i Norge, ville en garantiordning utbetalt erstatningen.

Nå er et forslag om regelendringer ute på høring, som handler om garantiordninger ved konkurs i forsikringsforetak som tilbyr yrkesskadeforsikring. Forslagene skal gjøre at man ikke kommer i en slik situasjon igjen, som med Alpha-konkursen.

Men går det som departementet foreslår, vil ikke de foreslåtte endringene kunne hjelpe Sinanovic og de rundt 300 andre som fremdeles venter på erstatning for sine yrkesskader.

- Forslagene vil gjelde fremover i tid, og vil ikke ha tilbakevirkende kraft, er svaret fra Justis- og beredskapsdepartementet.

LO jobber imidlertid for fullt for at Alpha-ofrene skal få sin rettmessige utbetaling på andre måter, som du kan lese mer om lenger nede i artikkelen.

- Vi har satt press på myndighetene og krever at dette må inn i revidert nasjonalbudsjett. Vi kommer ikke til å gi oss, sier advokat Hilde Anghus i LO.

Da ulykken rammet

Selim Sinanovic var på jobb som tømrer, fast ansatt på 10. året i et lokalt byggefirma, da ulykken inntraff.

TØMRER: Selim Sinanovic er opprinnelig fra Bosnia, og kom til Norge i oktober 1993. Våren 1994 ble han fast ansatt i et lokalt byggefirma, og tok svennebrev som tømrer i 2002. Ulykken inntraff i 2004. Illustrasjon/montasje: NTB Shutterstock/Selim Sinanovic
TØMRER: Selim Sinanovic er opprinnelig fra Bosnia, og kom til Norge i oktober 1993. Våren 1994 ble han fast ansatt i et lokalt byggefirma, og tok svennebrev som tømrer i 2002. Ulykken inntraff i 2004. Illustrasjon/montasje: NTB Shutterstock/Selim Sinanovic Vis mer

- Jeg jobbet med takstoler oppe på taket, da en gavlvegg løsnet og begynte å falle mot bakken. Takstolene var festet til gavlen - og jeg stod inne mellom dem. Jeg forsøkte å komme meg unna, men uten hell, sier Sinanovic.

Han forteller at han ble truffet av takstoler i hodet og ryggen, og fikk kneet i klem. Han ble hjulpet ned fra taket av kollegaer.

- Noen år etter ulykken måtte jeg operere begge beina - men uten at de ble bra. Jeg har vært gjennom mange undersøkelser i ulike helseinstitusjoner på grunn av mine sterke smerter i hodet, ryggen og beina - og jeg er ennå ikke ferdig med min behandling, sier Sinanovic til Vi.no.

Fremdeles ingen erstatning

Alle arbeidsgivere i Norge er forpliktet til å ha en yrkesskadeforsikring for sine arbeidstakere. Forsikringen skal dekke tap, utgifter og eventuell erstatning i forbindelse med sykdom eller skade som er påført i arbeidssammenheng. Forsikringen skal også dekke påført inntektstap og påførte utgifter, tap i framtidig inntektsgivende arbeid og framtidige utgifter, eventuelt ménerstatning og erstatning til etterlatte.

Men med unntak av noen få av ofrene etter Alpha-konkursen, som hadde forsikring tegnet gjennom en norsk filial og dermed er dekket derfra, har de fleste av ofrene ikke fått noen utbetaling.

- Til nå har jeg ikke fått noen yrkesskadeerstatning. Jeg følger med på tv og i avisene, om noe skjer for andre som er i samme situasjon som meg, sier Sinanovic.

- Hva tenker du om lovforslaget som nå er kommet, om garantiordningen for yrkesskadeforsikringer?

- Jeg håper og tror at en garantiordning skal godkjennes fra de ansvarlige i offentlig sektor som jobber med dette. Hvis dette ikke ordner seg kan det bli en stor tragedie for alle som er involvert i denne saken, og en skam for offentlig sektor eller de som jobber med dette, sier Sinanovic.

Dette er endringene som foreslås

Justis- og beredskapsdepartementet har nettopp sendt forslag til endringer i finansforetakslovens regler om garantiordningen for blant annet yrkesskadeforsikringsloven og skadeforsikring, på høring.

Blant forslagene er at det skal stilles krav til at arbeidsgivere pålegges å tegne yrkesskadeforsikring i et forsikringsforetak som dekkes av en garantiordning. Situasjonen med Alpha-konkursen er omtalt flere ganger i høringsnotatet.

Høringsfristen er 30. mai 2023. Du kan lese høringsnotatet her, hos regjeringen.no.

LO-advokatene har på egne sider fortalt om saken med ofrene etter Alpha-konkursen, og bedt om at noe må gjøres. LO har mange medlemmer som er berørt av konkursen, som gjør det til en veldig viktig sak for forbundet.

- Vi jobber fortsatt for at vi skal få til en løsning. Det er snart fem år siden konkursen, og mange venter fortsatt på erstatning. Noen har dommer som bekrefter at de har krav på erstatning og andre bindende erstatningsavtaler. Her må staten ta ansvar og forskuttere - og så kan heller de vente på oppgjør fra konkursboet, det kan ta enda mange år, sier advokat Anghus til Vi.no.

LO påpeker at det hadde vært bedre for disse arbeidstakerne om arbeidsgiver ulovlig hadde latt være å tegne yrkesskadeforsikring - fordi Yrkesskadeforsikringsforeningen (YFF) da hadde overtatt saksbehandlingen og utbetalt erstatningen.

- Garantiordningen i Norge, som vanligvis skal dekke tap når et forsikringsselskap går konkurs er likevel ikke ansvarlig når forsikringen er tegnet grensekryssende fra et annet EØS-land, skriver de.

Advokatene påpeker også at Alpha-ofrene på grunn av en kjennelse i Høyesterett ikke kan ta ut søksmål i Norge mot konkursboet, og en eventuell rettssak mot Alpha Insurance konkursbo må føres i Danmark etter norske yrkesskaderegler - som både ville koste mye og når man i tillegg ikke vil kunne oppnå full erstatning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.