Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Christina Idling (58) var trebarnsmor og jobbet som baker og konditor da hun overtok foreldrenes konditori. I helgene spilte hun bowling, fotograferte, arrangerte utstillinger og sprang mellom barnas aktiviteter. Det var jo ikke rart at hun ble sliten.
– Jeg prøvde å spise bedre og sove mer. Men det spilte liksom ingen rolle hvor mye jeg sov. Jeg var som en zombie, forteller Christina.
Så begynte hun å miste håret. «Det kan jo ikke være bra», husker hun at hun tenkte. Men likevel kjørte hun på.
– Jeg tenkte vel at det var blodmangel og at jeg kanskje trengte jern.
For sikkerhets skyld bestemte hun seg for å sjekke blodverdiene. Moren led av struma, overproduksjon i skjoldbruskkjertelen, kanskje hun hadde det samme? Men testene viste ingenting galt. «Du har jern nok for flere,» sa legen. «Men du har lavt blodtrykk som kan forklare trøttheten».
Men Christina ble ikke bedre. Til slutt orket hun nesten ingenting.

- Sjukt absurd å skulle skamme seg
- Noe var galt
– Å rydde og vaske opp var som å bestige Mount Everest. Noe var jo galt.
Tilbake hos legen insisterte Christina på flere prøver. Nå dukket forklaringen opp: Alvorlig mangel på vitamin B12.
– Ingen hadde tatt B12-prøven tidligere, de syntes jeg var for ung. Jeg var bare 30 den gangen, med en kropp så trøtt som en hundreåring.
Pernisiøs anemi, en autoimmun betennelse i mageslimhinnen, er den vanligste årsaken til B12-mangel. Mangelen oppstår også hos eldre mennesker og hos vegetarianere som får i seg for lite av vitaminet gjennom maten. Pasienter med cøliaki eller inflammatoriske tarmsykdommer som Crohns og ulcerøs kolitt er også oftere rammet enn andre.
Redningen for Christina ble vitamininjeksjoner med B12 to ganger i uka i fem uker. Siden har hun gått til årlige kontroller. Fortsatt får hun fem milliliter B12-vitamin hver sjette uke. Behandlingen er livslang.

Da Karin (55) ikke klarte å løfte armen, forsto hun alvoret
Vi Pluss- Som å trykke på en knapp
– Jeg får et skikkelig kick, det er som å trykke på en knapp, så raskt kommer energien tilbake. Så fort jeg slutter med sprøytene og ukene går, kommer trøttheten tilbake og håret blir sprøtt og faller av, forteller hun.
– Jeg har prøvd å spise mer matvarer som er rike på B12, som kjøtt, brokkoli og melkeprodukter, men kroppen min tar ikke opp vitaminet uansett hva jeg spiser.
Også Christinas mor og begge hennes voksne døtre har B12-mangel. Hun tror derfor at det i deres tilfelle er arvelig.
Vitaminmangel kan opptre på ulikt vis. Iblant oppstår diffuse symptomer som trøtthet, svimmelhet og hodeverk.

- Vanlig, underdiagnostisert og bagatellisert
Variert kosthold
– Ettersom kroppen ikke kan produsere vitaminer selv, er det viktig at du får dem i deg gjennom maten for å føle deg bra og holde deg frisk, sier Emily Sonestedt, som er dosent (en tittel mellom førsteamanuensis og professor) i ernæringsepidemiologi og ernæringsforsker ved Lunds universitet.
– Spis mye frukt, grønt, bær, gjerne fisk flere ganger i uka, belgvekster, sunt flytende fett som raps- og olivenolje og mat med fullkorn. Ha et variert kosthold så du får i deg det du trenger, råder hun.
Hvilke symptomer mangelsykdommer gir, avhenger av hvilke næringsstoffer du mangler.
– De aller fleste får i seg tilstrekkelig med vitaminer. Du må oftest komme langt under det anbefalte inntaket for å få en faktisk mangel, forklarer Sonestedt.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.