Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Jeg kan kjenne på en frustrasjon. Overgangsalderen er noe vi alle skal gjennom og det er helt ok, men den nonsjalante holdningen til overgangsalderen provoserer vanvittig, sier Ida Westerhus til Vi.no.
I Adressa har hun skrevet innlegget «Selv om jeg er i overgangsalderen har jeg ikke gått ut på dato» hvor hun blant annet skriver:
Jeg er så ferdig med å bli fortalt hva jeg skal gjøre. Vi kvinner får gjennom hele livet høre hva vi bør gjøre for å stoppe alle naturlige prosesser som skjer med kroppen vår. Fra vi begynner å få former, hår på kroppen og mensen, blir vi fortalt alt vi må gjøre for å endre den. For små pupper, for store pupper, flat rumpe, for stor rumpe, for tynn, for tykk, viser for mye hud, viser for lite hud, cellulitter, grevinneheng, strekkmerker og faens oldemor! Og nå skal det liksom også være min feil hvis jeg får overgangsalderplager.

Alt du trenger å vite om hormonterapi
Vi Pluss
- Man blir sett på som en mamma med hengepupper og grånende hår
Jeg er på vei inn i overgangsalderen. Jeg har en kropp i endring, på mange måter. Hormonene er i fritt fall, full av energi det ene øyeblikket, totalt utslitt det neste. Jeg sover dårlig, jeg føler meg mye trøtt og energiløs og hjernetåka ligger tykk til tider. Kroppen føles ugjenkjennelig.
Westerhus har lenge vært åpen om hvordan hun opplever overgangsalderen på Facebook. Dette har ført til mange meldinger i innboksen fra kvinner som er fortvilet.
Får beskjed om å ta seg sammen
- Mine plager kan også være små sammenlignet med mange andres. Jeg får meldinger fra mange damer som er i dårlig form psykisk og fysisk. De skriver «jeg kan ikke snakke med mannen min» og i tillegg opplever de å bli fauset bort av legen. Beskjeden er «du må ta deg sammen. Det er ikke noe galt med deg», sier Westerhus.
Hun forteller at hun selv har tatt blodprøver opp gjennom årene hos legen for å sjekke om hun har kommet i overgangsalderen.
- Ifølge blodprøvene har jeg vært både midt i overgangsalderen, på vei inn i den og ut av den. Det gir ingen mening, sier hun.
Vi.no har tidligere skrevet om at gynekologer er skeptiske til blodprøver som blir tatt for å finne ut om kvinner er kommet i overgangsalderen eller ikke, som du kan lese mer om i artikkelen under:

Overgangsalder: Skeptisk til blodprøve
En strukturell skam
I kommentarfeltet til innlegget i Adressa skriver flere kvinner at de ikke skammer seg over å være i denne fasen av livet.
- Det er kjempebra, men strukturelt så ligger det en skam her. I dag er det innafor å fause bort damer med kommentarer som «hun er jo litt varm vettu» og «nå er det hett». Akkurat som om det er morsomt. Det er ikke morsomt å stå i en presentasjon og kjenne at svetten siler nedover ansiktet og ryggen, sier Westerhus.
Som rådgiver i Røde Kors holder Westerhus kurs jevnlig. Hun har selv opplevd å få en svettetokt under en presentasjon.
- Jeg har kjent på varme, hjernetåke og det å glemme ting. Jeg prøver å øve meg på å si at «sånn er det akkurat nå» i offentlige situasjoner. Det krever mye av den enkelte, men vi må nok øve oss vi damene også. Og vi bør ikke flire det bort. Ikke gjem det bak humor. Det skal være lov å forklare hvordan det er og forvente aksept for det.

Roses for åpenhet: – Beundringsverdig
Hun forteller at hun har snakket med kvinner som har sittet i jobbintervju og fått hetetokter.
- Tenk så ubehagelig det er. Det er jo ikke rom for å si at det er det som skjer.
Tilrettelegging av arbeidslivet?
I innlegget i Adressa peker Westerhus også på at det er problematisk at forventningene til kvinner er det samme, selv om de går gjennom en krevende periode i livet:
Jeg må bli kjent med meg selv på nytt. Og noe av det jeg synes er mest krevende er at mens dette står på, forventes det kvinner skal være og leve som vanlig. Selv om jeg ikke har sovet skikkelig på mange netter, har hetetokter, tunge tanker, kroppslige plager og tåkehode, så skal jeg opp å hoppe, gå på jobb, være på topp, levere og prestere som før.

Nora sov dårlig i åtte år
- Det er en strukturell greie på at vi skal være så jævlig effektive. Du skal prestere og være en fantastisk mor og bestemor. Det må være lov å si at nei, ikke akkurat nå, nå skal jeg ikke det. Akkurat nå skal jeg ikke levere på noen ting. Nå skal jeg levere på meg selv og ta vare på meg selv, sier Westerhus.
Selv har hun vært åpen til arbeidsgiver om at hun sliter med overgangsalderen.
- Jeg har verdens beste leder. Jeg opplever bare forståelse fra henne. Jeg har en jobb som er veldig fleksibel og har rom for å styre mye av tida selv. Det er jeg veldig glad for i denne situasjonen. Jeg tror nok det er mange damer som går ned i stilling. De hekter det ikke på overgangsalderen, men på andre ting. De føler seg utbrente og slitne. Det å være sliten er et godt brukt ord for hvordan vi føler oss innimellom. Det kan handle om overgangsalderen, sier Westerhus.

Vil utfordre mytene om sure, ustabile kvinner
Hun mener vi må begynne å snakke om hvordan arbeidslivet kan tilrettelegges.
- Det er helt umulig å si at sånn og sånn skal det gjøres over hele linja fordi overgangsalderen oppleves som forskjellig fra person til person. Men det må være rom for å ta en prat med leder på arbeidsplassen for finne ut om det er mulig å tilrettelegge. Hvordan er det mulig å tilrettelegge slik at du kan gjøre jobben din best mulig, sier hun.
For selv om overgangsalderen ikke er en sykdom kan vi ha fysiske og psykiske plager som kan lindres ved tilrettelegging.
- Hvis du sliter med søvn kan det være heftig å stå opp og være i gang klokka sju om morgenen, sier Westerhus.

Hollywoodstjernen opplevde tidlig overgangsalder: - Det kvinner skal gjennom ties ihjel
Trenger mer åpenhet
- Jeg håper og tror at vi i vår aldersgenerasjon kan være den siste som må skjule overgangsalderen. Jeg håper de yngre vil være mer forberedt når vi kommer dit.
Hun mener både menn og kvinner må lære mer om overgangsalderen.
- Jeg har verdens nydeligste mann som er god støtte for meg. Vi må åpne for å fortelle og så må menn tåle å høre og være med på å utforske det.
Westerhus har tatt tak selv for å takle overgangen.
- Hvis jeg kjenner at humøret er dårlig eller at jeg er på trening og føler at jeg er utmattet og ikke klarer å gjøre ting skal jeg ikke snakke meg selv ned. Jeg hekter det på overgangsalderen og er snill med meg selv. Jeg sier til meg selv at det ikke er noe galt med meg selv om jeg ikke er hoppende glad den dagen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.