Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
(Vi.no): Steinar Albrigtsen (63) har ikke smerter nå. Ikke mer enn vanlige folk, i hvert fall. Han er inne i et løp med NAV og har lært at det ikke hjelper å være utålmodig. Ting tar tid.
– Det går mot lysere tider. Jeg går sakte og nyter den tidlige våren. Det ser greit ut det her, sier Albrigtsen.
Det er snart halvannet år siden han fikk beskjeden: Kreft. Oktober 2018 ble han innlagt på Radiumhospitalet med en ondartet svulst i magen.

Åge (64) har sendt 80 søknader, men får ikke jobb
– «Kreft» er et ekkelt ord. Tidligere har jeg tenkt at det skjer alle andre enn meg.
I ettertid tenker Albrigtsen at han burde ha skjønt at noe var galt tidligere. At magesmertene han kjente handlet om mer enn scenenerver.
Smertene som ikke forsvant
I 2012 leder Albrigtsen koret fra Finnmark i talentkonkurransen «Det store korslaget» på TV 2. Han har smerter i magen, countrymusikeren er vant til det når han skal på scenen. Men når korslaget er over er smertene der fortsatt. Det er de også fire år etter, når han deltar i «Stjernekamp» på NRK i 2016.
– Jeg har tenkt: «Fader at jeg ikke gikk til lege to år før.» Da hadde jeg kanskje sluppet unna med stråling. Kanskje jeg hadde sluppet en større operasjon. Jeg måtte gjennom 30 strålinger og fire doser cellegift. Jeg har slitt med magen i store deler av mitt voksne liv, men jeg har alltid tenkt at det var nerver, sier Albrigtsen.

Snakket ikke med kona på flere dager etter at hun ble budt opp til dans i et bryllup
63-åringen hadde aldri vært syk bortsett fra den gangen han brakk ankelen på 70-tallet og måtte gå med gips. Han gikk sjelden til legen. Nå sammenlikner han jevnlige legebesøk med å ta bilen til EU-kontroll for å sjekke at skroget er i orden.
Til andre menn som ikke går jevnlig til legen har han en klar beskjed:
– Sjekk deg før det er for seint. Det er ikke flaut. Legen er der for å hjelpe. Det er en sykdom blant menn å ikke gå til legen når de nærmer seg 50. Jeg vet ikke om det er nedarvet eller om det er noe machogreier. Man synes det er flaut å spørre om enkelte ting. Koloskopi for eksempel er en rutineundersøkelse som er viktig for menn å ta med tanke på prostatakreft. Det er litt dumt at man ikke går for å ta slike undersøkelser.

Ektemannen håpet i det lengste da Ragnhild ble meldt savnet
Han påpeker at kreft også kan ramme i alle aldersgrupper.
– Det er viktig at også 19-åringer går til legen selv om man tror at man skal leve evig. Jeg har vært livredd for at mine barn skal få samme diagnose. Man må være klar over at det kan ramme når som helst, selv om man ikke skal gå rundt og være bekymret.
– Tårene sprengte på av lettelse
– Jeg var sjokkert over at min egen kropp gjorde opprør, men man må prise seg lykkelig over at det ikke var dødelig.
– Var du redd for å dø?
– Allerede etter den første undersøkelsen fikk jeg stadfestet at kreften var helbredelig. At det kom til å gå bra. Men da jeg etter operasjonen fikk beskjed om at svulsten var godt innkapslet og at det var liten sjanse for videre spredning, merket jeg at tårene sprengte på av lettelse. Jeg hadde ikke turt å ta innover meg hvor alvorlig det kunne være.

Mammaen som forsvant
Smerter og vanskeligheter etter operasjonen skulle vise seg å bli den største utfordringen. Prognosene var gode. Det var bare å få gjennomført operasjonen. Albrigtsen trodde det skulle bli en «walk in the park».
I stedet ble han liggende med plager i en måned på Radiumhospitalet.
I pilledøs
Deretter fulgte sterke smerter og måned etter måned i pilledøs og stabilt sideleie på sofaen. Han så på National Geographic-kanalen og dokumentarer om andre verdenskrig. Ramlet innom «Kardashians».
I mediene har han fortalt flere ganger at sterke smertestillende medisiner ga ham selvmordstanker.
– Jeg liker å komme meg videre og at det skjer ting. Å bare ligge i en døs, se på tv og knaske tabletter førte til at jeg fikk lyst til å melde meg ut. Jeg følte meg ubrukelig, men det varte ikke lenge. Jeg fikk snakket mye med kona mi.

«Om noe skjer med meg, er det ikke en ulykke»
Nå har han lært seg at tålmodighet er en dyd. I møte på Radiumhospitalet et år etter operasjonen klaget han på at det gikk tregt framover.
– Jeg fikk høre at jeg ikke måtte glemme at jeg fortsatt måtte regnes som nyoperert. Jeg trodde det skulle gå fortere enn det gjorde. Det har vært en interessant opplevelse. Nå har jeg gått videre. Nå er jeg glad.
Kjærlighet og musikk
Dagene går med til å bli frisk og jobbe med ny musikk. Han sysler med nye, halvferdige låter. Nye låtbabyer handler om det han har vært gjennom, men det skal ikke bli for negativt. En av de nye låtene heter Plenty of Sunshine, rikelig med sollys.
– 10. januar feiret jeg med god middag at kreftverdiene i blodet mitt hadde gått ned. Jeg føler at jeg er atskillig bedre, og holdt konsert på Notodden bluesfestival i fjor. Det var masse folk og superhyggelig.
For Albrigtsen er det viktig å ta vare på seg selv og dyrke kjærligheten.
– For meg er det mest smertestillende som finnes kjærlighet, musikk, god mat, god vin og gode venner. Alt det som dreier seg om lykke. Man kan ikke sitte og bekymre seg. Det hjelper ikke.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.