Artrose

- Trening er medisin for meg!

Da Marianne fikk påvist artrose trodde hun det var slutten for både dansing, joggeturer og lange fjellturer. Men det å være i aktivitet viste seg å være det beste hun kunne gjøre.

TRENING BLE REDNINGEN: Marianne holder smertene i sjakk ved hjelp av fjellturer og trening. Foto: Privat
TRENING BLE REDNINGEN: Marianne holder smertene i sjakk ved hjelp av fjellturer og trening. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Da jeg skulle til den første konsultasjon hos revmatolog krabbet jeg opp trappene på sykehuset. Jeg hadde mistet all muskulatur og var bare en skygge av meg selv, forteller Marianne Heldaas (45) fra Bærum.

Det har gått to år siden den aktive firebarnsmoren nærmest krøp inn på sykehuset. Da hadde hun slitt med diffuse leddsmerter i en periode og forstod at noe var galt. I dag ser 45-åringen både frisk og veltrent ut. Men de som kjenner henne vet at det ikke er hele sannheten.

Etter en grundig utredning på sykehuset fikk Marianne diagnosen revmatoid artritt (leddgikt) i tillegg til at hun har artrose i flere ledd. Det innebærer sterke smerter og en kropp som ikke alltid vil samarbeide.

Den vonde hofta

- Drømmen var å bli danser, sier Marianne og tar oss tretti år tilbake i tid, da dansingen var det som betød mest. Det hun ønsket å fylle livet sitt med. Fra hun var 13 år danset hun stort sett hver eneste dag, og på videregående valgt hun dans som studieretning. Men allerede som 18-åring begynte drømmen å rakne. Kroppen fungerte ikke som den skulle.

- Jeg hadde en artritt i den ene hofta og måtte operere, forklarer Marianne som fikk fjernet en del brusk fra hofta. Etter operasjonen fikk hun beskjed om at hun hadde ekstra grunne hofteskåler. En videre dansekarriere kunne bli veldig usikker.

Men Marianne fortsatte å trene, fullførte balletutdanningen, tok idrett grunnfag og jobbet som ballettpedagog i mange år. Det var en jobb som innebar 4-5 timer dansing hver dag. Likevel holdt hofta seg bra. Først 13-14 år senere begynte hun igjen å få store smerter.

Elsker å gå i fjellet

Nye undersøkelser viste at Marianne hadde artrose i hofta. Legen sa det ikke var noe mer hun kunne gjøre, denne gangen måtte hofta byttes.

- Men det var helt greit at jeg trente, så lenge det ikke var veldig vondt, forteller Marianne som fortsatte å være aktiv. For hun merket at treningen hadde effekt. At det nettopp var noe hun kunne gjøre for å lindre smerter og ubehag.

Marianne bestemte seg for å være aktiv i hverdagen. I tillegg trente hun styrke, jogget gjerne en mil og gikk toppturer.

- Jeg elsker å gå i fjellet, enten på ski eller på beina, sier hun og smiler. Forteller at det er kombinasjonen av å bruke kroppen samtidig som hun er ute i naturen. Hun blir alltid like lykkelig! Og så lenge hun var aktiv ble heller ikke hofta noe verre. Dermed ble operasjonen utsatt.

- For de opererer aldri før de virkelig må, sier Marianne.

I perioder har hun hatt store smerter. Flere ganger har hun vært i ferd med å kaste inn håndkleet. Tenkt at en hofteoperasjon må være det beste. Men hver gang har det hjulpet med grundig trening og tøying.

Myter som ikke stemmer

Over 300 000 nordmenn har artrose i ett eller flere ledd. Det er vanligvis kne, hofte eller håndledd som er rammet, men en artrose kan sitte i alle kroppens ledd. Mens dette tidligere var noe som gjerne rammet den eldre delen av befolkningen ser man nå at gjennomsnittsalderen synker.

- Årsaken til dette er inaktivitet og overvekt, sier May Arna Risberg som er fysioterapeut og professor ved Norges idrettshøyskolen og Oslo Universitetssykehus.

Hun mener det er på tide å få avlivet noen av de mange mytene rundt artrose, som at dette kalles slitasjegikt og at sykdommen skyldes slitasje.

- Det er helt feil og gir også gale assossiasjoner. Artrose er en leddsykdom, og et ledd som har vært i aktivitet hele livet er det beste!

Ifølge professoren er det også en annen misforståelse knyttet til denne sykdommen, nemlig dette med trening.

- Jeg har fortsatt pasienter som kommer og sier at de har fått beskjed om at leddet er utslitt og at det ikke er noe å gjøre, sier Risberg.

Da forteller hun pasientene at det er feil.

Viktig med støttemuskulatur

- All fysisk aktivitet er bra, uansett hvor artrosen sitter. Styrketrening og utholdenhetstrening, som for eksempel sykling, har vist seg å ha spesielt god effekt på smerter og funksjonsproblemer, forklarer Risberg.

Hun minner også om at det kan være lurt å få tilpasset et treningsprogram som gjør at man kan trene målrettet for å bli gradvis bedre av artrosen. Men det å trene allsidig, være fysisk aktiv, er ifølge professoren uansett viktig.

- Mange med artrose forteller at de sliter med å gå nedover trapper eller i nedoverbakke. Årsaken er som regel at de er for dårlig trent i lårmuskulaturen eller støttemuskulaturen rundt leddet, forklarer hun.

Muskulaturen er med på å avlaste leddet der artrosen sitter. Det å være godt trent, og dessuten sørge for å trene variert, er derfor viktig. Mens mange kvier seg for å trene på grunn av smerter, kan Risberg berolige med at det aldri er farlig å bevege seg selv om man har litt vondt. Men hvis leddet er hovent, kan det være lurt å avlaste litt, til hevelsen har gått ned.

- Det betyr ikke at man trenger å sette seg ned i sofaen. Finn heller en annen aktivitet i mellomtiden, påpeker hun.

Brakk seg av smerte

I flere år holder Marianne artrosen i sjakk ved hjelp av trening. Men i 2019 får hun plutselig flere diffuse smerter i kroppen. Det blir raskt blir verre. Marianne henvises til revmatolog og etter et år med utredning og uutholdelige smerter får hun diagnosen revmatoid artritt (RA) eller leddgikt.

- Det viste seg at jeg hadde artritt i mange ledd og i tillegg artrose i skulder og hofte, forteller hun.

Fra å være en aktiv dame med hundre baller i luften blir Marianne tvunget til å holde seg hjemme på sofaen. Det gjør at hun taper muskulatur og får økt stivhet, noe som igjen fører til større smerter.

- Smertene var så sterke at jeg nesten ikke klarte å bevege meg. Jeg husker at jeg brakk meg over sofaen, så vondt var det, minnes Marianne. I en periode er hun helt inaktiv, for aller første gang i livet. Det at hun ikke får beveget seg, gjorde vondt verre, men smertene begrenser all aktivitet.

- Det var fryktelig tøft, innrømmer hun og sier at alle som får en kronisk sykdom også burde få tildelt en psykolog.

- Det å gå igjennom den ene tunge dagen etter den andre, er krevende.

Nye turer

Marianne hadde flere betennelser i kroppen. Hun begynte på cellegift og biologisk medisin. Heldigvis tålte hun cellegiften godt, og etter kort tid ble hun bedre. Da smertene avtok klarte hun også å komme seg opp av sofaen.

- Jeg er fortsatt ikke tilbake der jeg var, jeg har mye vondt og fortsatt en lang vei å gå. Likevel merker jeg hvor godt det gjør de dagene jeg har overskudd og går lange turer, trener styrke eller går i fjellet. Det er smertelindrende og fungerer rett og slett som medisin. I tillegg gir det energi og har god effekt på tunge tanker, sier Marianne og smiler.

FJELLTURER: Fortsatt er det mange fjelltopper som venter for Marianne. Foto: Privat
FJELLTURER: Fortsatt er det mange fjelltopper som venter for Marianne. Foto: Privat Vis mer

Etter at hun måtte slutte helt med dansingen, utdannet hun seg til sykepleier og jordmor.

- Det er en jobb jeg elsker! Og planen er at jeg skal tilbake, sier Marianne bestemt. Selv om hun ikke vet når det blir. Foreløpig sliter hun litt med fatigue, og vet aldri hvordan formen er den neste dagen. I tillegg er hun i ferd med å trappe ned medisinene slik at hun omsider kan ta artrose-operasjon av hofta. Det gjør at hun ofte våkner med smerter.

- Men uansett hvor dårlig jeg er, merker jeg at formen blir bedre hvis jeg kommer meg ut! sier hun. Det gir håp.

- Legene sier at jeg kan bli veldig bra igjen. Det er nok noe av det som holder meg i gang.

Som gjør at jeg holder motet oppe, sier Marianne og tar en liten pause før hun fortsetter.

- Dessuten er det så mange fjell jeg ennå ikke har vært på. Den største drømmen min nå er å komme opp på Store Skagastølstind.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.