Transpersoner i eldreomsorgen: Går inn igjen i skapet

- Jeg tror terskelen er høy for å be om hjelp til å kle seg om som kvinne. Mange vil havne tilbake i skapet.

REDD: Mandag skrev Vi.no om «Martin» som er redd for familiens reaksjoner hvis han forteller at han kler seg i dameklær. Han håper at han en dag skal klare å være åpen for familien. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet
REDD: Mandag skrev Vi.no om «Martin» som er redd for familiens reaksjoner hvis han forteller at han kler seg i dameklær. Han håper at han en dag skal klare å være åpen for familien. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): - Det er nok sånn at mange går inn igjen i skapet når de havner i eldreomsorgen. Jeg har snakket med mange i slutten av 50-åra og eldre som ikke vet hva de skal gjøre når de kommer dit, sier Eirik Elin Stillingen, nestleder i Forbundet for Transpersoner i Norge (FTPN) til Vi.no.

Forbundet har 150 medlemmer. På møter og arrangementer kommer også andre som ikke tør å være registrert i forbundet.

- Det kommer til å være mange synlige og åpne transpersoner som vil havne i omsorgen framover. Mange vil havne tilbake i skapet. Dette gjelder jo alle skeive grupper. Jeg skulle ønske det var bedre tilrettelagt i eldreomsorgen slik at det hadde vært lett å være åpen også der.

Dyttet tilbake til skapet

Forbundet for transpersoner tror rundt én prosent av befolkningen opplever usikkerhet knyttet til kjønn på en eller annen måte.

Stillingen mener heteronormativiteten, antagelsen om at alle er heterofile, bidrar til å dytte transpersoner tilbake i skapet når de blir eldre og får behov for hjelp i hverdagen. Mange eldre er single og går under radaren som andre single, enkemenn, enker og ugifte.

Stillingen mener den generelle kompetanse om LHBT (forkortelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) bør heves i helsevesen og eldreomsorg.

Stillingen tror også det er vanskelig å be om hjelp til å kle seg om som kvinne hvis man er 80.

- Jeg hadde ønsket at noen skulle hjelpe meg med å stelle hår og kle meg fint slik at jeg kan være kvinne, men jeg tror terskelen er høy for å be om det.

- Noen bare forsvinner

Stillingen vet om folk som har levd sin siste del av livet i skapet i eldreomsorgen.

- Jeg håper de hadde det bra, men jeg vet ikke. Når de har havnet i en slik situasjon trekker de seg også ut av transemiljøet. De kommer ikke på julebord, årsmøter eller mangfoldskafeene våre lenger. Noen bare forsvinner. Det er fryktelig trist.

Stillingen har selv vært åpen som transperson i tre år og lever med et mannlig og kvinnelig kjønnsuttrykk.

- Jeg vil heller dø enn å gå tilbake inn i skapet. Jeg har slutta å tenke at jeg skal ta hensyn til noen. Det ville jo betydd at andre ikke tok hensyn til meg.

- I dag er det en og annen jeg tenker kommer til å havne i eldreomsorgen med flagget til topps. Dagens unge finner seg i lite sammenlignet med de på min alder og de som er eldre. Transpersoner og andre skeive som i dag er over 40 år, kommer til å få det vanskelig i helsevesen og eldreomsorgen, sier Stillingen.

Redsel for fordommer

Ifølge Luca Dalen Espseth, rådgiver for kjønnsmangfold i Foreningen FRI, er det lett å gå inn igjen i skapet når man blir eldre hvis man av og til liker å kle seg i kvinneuttrykk eller er homofil.

- Folk er redde for å bli møtt av fordommer. Det handler om stigma og skam som denne generasjonen har vokst opp med. De er redde for å bli møtt med lite forståelse fra folk i omsorgen. De er redde for ikke å få hjelp til å sminke seg eller få på seg kvinneklær. At behovet de har for å uttrykke seg som de vil blir tøyset bort, sier han.

Også Dalen Espseth mener at det generelt er for lav kompetanse på området i alle yrker der det jobbes med mennesker.

- Det er for få som har temaet som en del av utdannelsen og det er for lite fokus på det på arbeidsplassene, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.