Tørr skjede

Tørrhet i underlivet? Dette hjelper

De fleste kvinner blir tørrere i skjeden etter overgangsalderen. Her er behandlingen som hjelper.

OVERGANGSALDER: For de fleste kvinner innebærer det å komme i overgangsalderen at man får tørrere slimhinner, også i skjeden. Foto: NTB
OVERGANGSALDER: For de fleste kvinner innebærer det å komme i overgangsalderen at man får tørrere slimhinner, også i skjeden. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tørr skjede er svært vanlig etter overgangsalderen, men det fins gode måter å forebygge dette på, ifølge Kirsten Hald, avdelingsleder og overlege ved gynekologisk avdeling på Oslo Universitetssykehus.

- Slimhinnen i skjeden er avhengig av østrogenpåvirkning for å holde seg tykke og fuktige. Når eggstokkene slutter å produsere østrogen etter overgangsalderen, blir slimhinnene i skjeden gradvis tynnere og tørrere. Uten tilførsel av østrogen, får de aller fleste mer eller mindre tørr skjede etterhvert, forklarer Hald.

Samtidig påpeker hun at det er veldig individuelt hvor fort dette inntreffer.

- Hos noen tar det mange år, hos andre kan det merkes veldig raskt etter overgangsalderen, sier Hald.

Så hvordan kan man forebygge dette?

Slik forebygger du tørr skjede

Kirsten Hald sier til Vi.no at lokal østrogenbehandling er effektivt.

- Dette kan kjøpes uten resept på apoteket, og brukes som vagitorier eller krem. Det finnes også små tabletter til å putte inn i skjeden, men disse er på resept, forklarer hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.