Tørr skjede

Tørrhet i underlivet? Dette hjelper

De fleste kvinner blir tørrere i skjeden etter overgangsalderen. Her er behandlingen som hjelper.

OVERGANGSALDER: For de fleste kvinner innebærer det å komme i overgangsalderen at man får tørrere slimhinner, også i skjeden. Foto: NTB
OVERGANGSALDER: For de fleste kvinner innebærer det å komme i overgangsalderen at man får tørrere slimhinner, også i skjeden. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tørr skjede er svært vanlig etter overgangsalderen, men det fins gode måter å forebygge dette på, ifølge Kirsten Hald, avdelingsleder og overlege ved gynekologisk avdeling på Oslo Universitetssykehus.

- Slimhinnen i skjeden er avhengig av østrogenpåvirkning for å holde seg tykke og fuktige. Når eggstokkene slutter å produsere østrogen etter overgangsalderen, blir slimhinnene i skjeden gradvis tynnere og tørrere. Uten tilførsel av østrogen, får de aller fleste mer eller mindre tørr skjede etterhvert, forklarer Hald.

Samtidig påpeker hun at det er veldig individuelt hvor fort dette inntreffer.

- Hos noen tar det mange år, hos andre kan det merkes veldig raskt etter overgangsalderen, sier Hald.

Så hvordan kan man forebygge dette?

Slik forebygger du tørr skjede

Kirsten Hald sier til Vi.no at lokal østrogenbehandling er effektivt.

- Dette kan kjøpes uten resept på apoteket, og brukes som vagitorier eller krem. Det finnes også små tabletter til å putte inn i skjeden, men disse er på resept, forklarer hun.

- Hvis man bruker annen type østrogentilskudd, i form av tabletter, plaster, gel eller spray som virker på hele kroppen, så vil dette også som regel gjøre at slimhinnene ikke blir tørre. Da behøver de fleste ikke lokalbehandling i tillegg, påpeker hun.

- Det finnes også hormonfri gel som kan ha en viss effekt. Om man har regelmessig sex kan det ha en forebyggende effekt, anbefaler hun.

Kan gi problemer med urinveisinfeksjon

Tørr skjede kan også gjøre at man er lettere utsatt for urinveisinfeksjon.

- Urinrøret ligger tett på skjeden, og slimhinnen i urinrøret blir også tynnere og mister sitt naturlige beskyttelseslag som inneholder stoffer som bekjemper bakterier. Bakterier får mer fritt spillerom. Urinrøret hos kvinner er kort, og bakteriene som setter seg i skjede/urinrør får kort vei inn, forklarer Hald.

Dette kan bety at bading i badekar kan gi noe mer risiko for urinveisinfeksjon.

- Hvis man bader i badekar kan bakterier fra endetarmen komme i kontakt med den sårbare slimhinnen i skjede/urinrør. Det er imidlertid ikke vanlig å fraråde bading av denne grunnen.

Når det gjelder tørrhet i skjeden er bading i saltvann uproblematisk, mener Hald.

- Hva med bading i klorbasseng, kan det påvirke tørrheten ytterligere?

- Tørrheten vil nok ikke bli påvirket, men klor er jo et stoff som kan irritere slimhinnene, og noen kan nok bli ekstra såre av å bade i klorvann. Dette vil være svært individuelt, og kommer også an på hvor ofte og lenge man gjør det, og hvor sårbare slimhinnen er fra før, svarer Hald.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.