Skammet seg over tegn på demens:

Tonje fikk munnkurv da pappa ble syk. Ingen skulle vite hva som feilte ham.

Geir skyldte på angst da han ikke klarte de kognitive testene hos legen. Til slutt gikk det ikke lenger an å skjule sykdommen for omgivelsene.

GOD KONTAKT. Tonje besøker sin far så ofte hun kan. Hun er opptatt av åpenhet rundt demenssykdommen. Foto: Privat
GOD KONTAKT. Tonje besøker sin far så ofte hun kan. Hun er opptatt av åpenhet rundt demenssykdommen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): - Selv om vi var bekymret, klarte vi ikke å ta alvoret innover oss. Vi laget bortforklaringer på det som var vanskelig, akkurat slik pappa gjorde.

Tonje Hessevik Sandal forteller om en snill og praktisk familiefar. En pappa som alltid stilte opp dersom noen trengte hjelp. Han var også av typen som ofte glemte datoer og navn. Nøkler, mobil og pengebok hadde han sjelden oversikt over hvor befant seg.

– Pappa var en løsningsorientert mann. Hans kreativitet dekket ofte over at han ikke alltid hadde oversikt over tid og eiendeler, beskriver Tonje.

Snikende sykdomstegn

Tonjes foreldre ble kjærester da de var 16 år. I 1984 ble Joakim født, to år senere kom Tonje til verden og lillesøster Karoline ble født i 1991. Et godt familie- og arbeidsliv utspilte seg i mange år i naturskjønne omgivelser på Vågsøy sør for Stad. Da Geirs kognitive helse begynte å svikte, ble det avtalt innad i familien at forandringene ikke skulle snakkes om utenfor husets fire vegger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.