Coronavirus i Norge:

Tomt for paracet? Her er alternativene

Er det vanskelig å få tak i Paracet finnes det andre legemidler.

ENORM PÅGANG: Apotekene har de siste ukene opplevd en enorm pågang fra kunder som kjøper Paracet og Ibux. Statens legemiddelverk anbefaler at man først og fremst bruker smertestillende medisiner med virkemiddelet paracetamol. Foto: NTB Scanpix
ENORM PÅGANG: Apotekene har de siste ukene opplevd en enorm pågang fra kunder som kjøper Paracet og Ibux. Statens legemiddelverk anbefaler at man først og fremst bruker smertestillende medisiner med virkemiddelet paracetamol. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Det var jo hamstring. Folk hentet mer fra apotekene enn de normalt behøver. Det var ikke mangel på medisiner, men grossistene fikk problemer med å få varene ut til apotekene, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, til Vi.no.

Ifølge Madsen har det vært en kolossal økning i salg av Paracet og Ibux de siste ukene i forbindelse med at coronaviruset kom til Norge.

Les også: Hjemmetrening som holder kroppen sterk

Grunnet hamstringen frykter legemiddelverket nå at det kan bli mangel på medisiner som inneholder virkestoffet paracetamol som blant annet finnes i Paracet, Pinex og Panodil.

– Vi er redd for at det skal skje. Derfor må vi sørge for en rettferdig fordeling, sier Madsen.

Alternativer til Paracet

17. mars bestemte Legemiddelverket at apotekene kun kan levere ut én pakke reseptfritt legemiddel om gangen. Dette for å sikre at alle får tak i de legemidlene de trenger.

– Det kan være flere medisiner som inneholder paracetamol. Spør om reseptfri paracetamol på apoteket, så finner de det de har på lager, sier Madsen.

– Hvis man ikke får tak i medisiner med paracetamol, hvilke alternative medisiner finnes?

– Da er det hovedsakelig medisiner som inneholder virkestoffet ibuprofen, som finnes i Ibux, diklofenak, som finnes i Voltaren, og naproxen, som er virkestoffet i medisinen Vimovo.

– Dette er medisiner du kan ta dersom du har hodepine og feber?

– Ja. Det har vært en diskusjon i Europa om Ibux og Voltaren bør brukes. De som liker å bruke disse legemidlene kan bruke dem videre, men førstevalget bør alltid være paracetamol, sier Madsen.

Les også: En ukes ventetid for mat på døra

Årsaken til at man bør bruke legemidler med paracetamol i stedet for legemidler med andre virkestoffer, er ifølge Madsen at paracetamol har lite bivirkninger når det brukes riktig.

– Paracetamol kan brukes av folk i alle aldre. Spedbarn, gravide og gamle mennesker, sier han.

Ibux er reseptfri og kan kjøpes i butikk. Voltaren og Vimono må man derimot få på resept fra lege.

Fjerner ubehaget

Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk tirsdag ut og frarådet folk å bruke Ibux eller andre medisiner med stoffet ibuprofen, dersom de mistenkte at de var smittet med Corona. WHO trakk advarselen 19. mars.

Statens legemiddelverk og europeiske legemiddelmyndigheter har hele tida ment at det ikke har vært noen grunn til å advare om bruk av ibuprofen.

– Hvis man har symptomer på at man har fått coronaviruset vil paracetamol ta bort feberen og ubehaget. Det samme vil Ibux gjøre. Medisinene vil ikke påvirke sykdomsforløpet i noen retning. De som bruker ibuprofen trenger ikke avbryte behandlingen, sier Madsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.