Tjelta, Rudjord og Skarbø: Er det sånn vi skal snakke om oss selv og andre kvinner nå?

KOMMENTAR: Er det virkelig sånn at vi skal gjøre alt vi kan for å skjule og ignorere våre biologiske utfordringer?

FÅR KRITIKK: Etter at Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord offentliggjorde at de skulle starte skjønnhetsklinikk har kritikken haglet. Foto: Julie Pike
FÅR KRITIKK: Etter at Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord offentliggjorde at de skulle starte skjønnhetsklinikk har kritikken haglet. Foto: Julie Pike Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jålijålijokakkaebo!

Datteren min prøver å dra seg opp fra sprinkelsenga og jubler når jeg løfter henne opp. Etter at hun kom til verden har jeg vel strengt tatt vært mer som en ting fra Rent- A-Wreck enn en Jaguar E-type, men det bryr den lille seg lite om. Hun vil kose og prate jibberish. Mmmm.. sier hun og lener seg inntil mammaen - som også en god stund var oftere udusjet enn dusjet. Hun var likegyldig til det også for her var det bøtter og spann med trygghet og kjærlighet.

Og jeg skal si det: Det å bli mamma har gjort meg mer oppmerksom på hva kvinnehelse handler om enn noen gang.

Det handler om hva kvinner går gjennom nesten hele livet fra kjønnsmoden alder. Vi snakker menstruasjonsplager, endometriose, kompliserte svangerskap, traumatiske fødsler og overgangsalder med leddsmerter, hjernetåke, hetetokter og dårlig søvn. Urininkontinens, som oftere rammer kvinner etter fødsel og kvinner i overgangsalderen, ligger som nummer 10 på lista over sykdommer vi er mest plaget av, ifølge SSB. Og kvinner er mer utsatt for beinskjørhet. Lista kunne vært mye lenger. Kvinner går gjennom reelle, biologiske utfordringer, men barselomsorgen bygges ned og kvinne etter kvinne forteller at overgangsplagene ikke blir tatt på alvor av legen de har.

Så når skuespiller Pia Tjelta, moteredaktør Vanessa Rudjord og TV-profil Synnøve Skarbø lanserer sin skjønnhetsklinikk og bruker ordet «kvinnehelse» i samme åndedrag er det søren meg ikke rart at folk blir forbanna og opprørt. Selv blir jeg trist og sjokkert. Både over bruken av ordet kvinnehelse, men også over beskrivelsen av oss selv og våre medsøstre.

I forbindelse med lanseringen uttalte Rudjord at skjønnhetsklinikken også skal passe på at vi eldes som en Jaguar E-type og ikke noe fra Rent - A - Wreck.

Pia Tjelta, Vanessa Rudjord og Synnøve Skarbø: Er det sånn vi skal snakke om oss selv og andre kvinner nå? Er det virkelig sånn at vi skal gjøre alt vi kan for å skjule og ignorere våre biologiske utfordringer? Skal vi ikke ha merker etter levd liv?

Alle har kropp og hvordan den ser ut påvirker ikke evnen til å gi nærhet, kjærlighet og trygghet.

Da jeg var liten hadde jeg og lillebroren min to bestemødre med hud krøllete av rynker. De hadde gode, trygge fang. Slik datteren min bryr seg lite om at mora ikke har fått dusjet på tre dager, var alderskilo og tegn på levd liv like likegyldig for oss.

- Mmm. Kjenn så myk! Utbrøt lillebroren min da han klemte farmoren min, mens han lot de små, lubne fingrene gli over de krøllete kinnene hennes.

Jeg kan skrive under på at det bare er babyhud som er mykere enn krøllete rynkehud. Bestemødrene var kropp, varme, rynker og kjærlighet. Det var ekte skjønnhet det.

Vanessa Rudjord: Jeg kan love deg at skjønnhet ikke nødvendigvis er det samme som å være rynkefri - eller en Jaguar E-type om du vil.

Men mens vi er inne på bilterminologi: Ifølge Marius Mørch Larsen i podkasten «Mil etter mil - en podkast om bil», så er en Jaguar E-type fryktelig vakker å se på, men dønn upålitelig. Den koster flere titusenvis av kroner å vedlikeholde og den koker over i kø. Rent - A - Wreck er alltid å stole på.

En ripe i lakken har altså ikke noe å si for pålitelighet.

Men som Mørch også påpeker angående det å bruke bilspråk som bilde på kvinnekroppen: «Det er et teit bilde på ting».

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.