Tjelta, Rudjord og Skarbø: Er det sånn vi skal snakke om oss selv og andre kvinner nå?

KOMMENTAR: Er det virkelig sånn at vi skal gjøre alt vi kan for å skjule og ignorere våre biologiske utfordringer?

FÅR KRITIKK: Etter at Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord offentliggjorde at de skulle starte skjønnhetsklinikk har kritikken haglet. Foto: Julie Pike
FÅR KRITIKK: Etter at Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord offentliggjorde at de skulle starte skjønnhetsklinikk har kritikken haglet. Foto: Julie Pike Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jålijålijokakkaebo!

Datteren min prøver å dra seg opp fra sprinkelsenga og jubler når jeg løfter henne opp. Etter at hun kom til verden har jeg vel strengt tatt vært mer som en ting fra Rent- A-Wreck enn en Jaguar E-type, men det bryr den lille seg lite om. Hun vil kose og prate jibberish. Mmmm.. sier hun og lener seg inntil mammaen - som også en god stund var oftere udusjet enn dusjet. Hun var likegyldig til det også for her var det bøtter og spann med trygghet og kjærlighet.

Og jeg skal si det: Det å bli mamma har gjort meg mer oppmerksom på hva kvinnehelse handler om enn noen gang.

Det handler om hva kvinner går gjennom nesten hele livet fra kjønnsmoden alder. Vi snakker menstruasjonsplager, endometriose, kompliserte svangerskap, traumatiske fødsler og overgangsalder med leddsmerter, hjernetåke, hetetokter og dårlig søvn. Urininkontinens, som oftere rammer kvinner etter fødsel og kvinner i overgangsalderen, ligger som nummer 10 på lista over sykdommer vi er mest plaget av, ifølge SSB. Og kvinner er mer utsatt for beinskjørhet. Lista kunne vært mye lenger. Kvinner går gjennom reelle, biologiske utfordringer, men barselomsorgen bygges ned og kvinne etter kvinne forteller at overgangsplagene ikke blir tatt på alvor av legen de har.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.