Slik trimmer du hjernen

Tipsene som hjelper deg å beholde en god hukommelse

Å lære nye ting er noe av den mest effektive hjernetrimmen du gjør.

HUKOMMELSE: Hadde du god hukommelse som ung, er det sannsynlig at den holder seg relativt bra når du er gammel. Foto: Shutterstock
HUKOMMELSE: Hadde du god hukommelse som ung, er det sannsynlig at den holder seg relativt bra når du er gammel. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Hukommelsen er høyt verdsatt. For mange vil den kanskje bli dårligere med alderen, men den trenger ikke nødvendigvis bli det.

Ikke bare kan det føles flaut å glemme ting, men det kan også være sårt å ikke huske gode minner.

Her får du råd til hvordan du beholder en god hukommelse:

Les også: Du kan halvere risikoen for å få demens

Finn din indre ro

Heldigvis finnes det ifølge professor og forsker Martin Fjell flere ting man kan gjøre for å vedlikeholde hukommelsen.

For eksempel hjelper det å holde seg i god fysisk form, spise regelmessig og å finne indre ro.

Indre ro skjerper også hukommelsen.

Andre tips:

  1. Terp heller noen ganger for ofte: overlær og automatiser.
  2. Spre læring ut over tid, i passe porsjoner: frisk opp ofte i begynnelsen, så en gang iblant.
  3. Synliggjør det du skal huske: lag tydelige påminnelser. Brev som skal postes, bør plasseres nær utgangsdøra så du ser dem på vei ut.
  4. Plasser ting som nøkler og mobiltelefon på faste plasser: så du kan stole på vanehukommelsen, eller merk deg bevisst og si høyt hva du gjør, så du kan støtte deg til episodisk hukommelse.
  5. Bruk hjernen: det er vist at stimulerende og utforende arbeide gjør at folk beholder hukommelsen bedre.

Les flere tips til bedre hukommelse i denne saken.

Lær nye ting

Ifølge ekspertene er det å holde hjernen i stand til å endre seg det viktigste.

- Å lære nye språk er en også en god ting, fordi det stimulerer mange funksjoner i hjernen samtidig. Det stimulerer blant annet hukommelse, språkforståelse, sosial kontakt og oppmerksomhet, forteller postdoktor Ylva Østby i denne saken.

Hun mener musikk og dans kan ha lignende egenskaper.

En ny sang på gitar, når man allerede kan spille gitar, vil være like effektivt som å lære å spille et nytt instrument, og er også en måte å tilegne seg ny kunnskap på.

Les mer om effektiv hjernetrim her.

Facebook kan gjøre hukommelsen skarpere

Ifølge postdoktor Ylva Østby kan Facebook gjøre at man husker bedre.

Årsaken er at det å dele et minne med noen gjør at man må bearbeide minnet av hendelsen, som igjen gjør at det fester seg bedre i hjernen.

- At man bestemmer seg for å legge ut noe på Facebook gjør noe med minnet. Det blir tillagt en betydning, selv om hendelsen i seg selv kanskje er uviktig, forklarer hun.

En studie fra 2016 ved Cornell University i New York, tok utgangspunkt i internetteknologi som et nyttig middel for å hente og dele personlige minner i den digitale tidsalderen.

Ekspert på sosiale medier, Astrid Valen-Utvik, sier noen hevder det motsatte; at vi får dårligere hukommelse av å bruke sosiale medier, men at hun likevel ikke er overrasket over funnene:

- Jeg tror det kan handle om at hjernen vår trenes opp til å konsumere stadig større mengder informasjon, i en stadig økende hastighet. Og sånn sett er det ikke overraskende om den blir mer og mer avansert og kan huske ting bedre etter hvert som den trenes opp.

Les mer om hvordan Facebook påvirker hukommelsen her.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.