Tinnitus behandling

Tinnitus-gåten kan være knyttet til søvn

Personer med tinnitus får mindre dyp søvn enn gjennomsnittet. Det kan være en viktig kobling for å finne en mulig kur, tror forskere fra Oxford.

TINNITUS OG SØVN: Koblingen mellom tinnitus og for lite dyp søvn kan gi håp om å finne en kur, mener forskere fra University of Oxford. Foto: NTB
TINNITUS OG SØVN: Koblingen mellom tinnitus og for lite dyp søvn kan gi håp om å finne en kur, mener forskere fra University of Oxford. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Om lag 15 prosent av verdens befolkning lider av tinnitus, på norsk også kalt øresus.

Tinnitus er et lydfenomen bare du selv kan høre, og kan oppleves som susing, skurring eller piping i ett øre eller begge. For noen er plagene milde og kortvarige, mens for andre er plagene kroniske og kan gå ut over søvn, konsentrasjon, hukommelse og humør og føre til depresjon, stressymptomer og angst og gi betydelig nedsatt livskvalitet. Hørselshemmedes landsforbund omtaler det som et folkehelseproblem.

Tinnitus og hjerneaktivitet

Selv om det finnes behandling som kan gi hjelp til å mestre symptomene, finnes det ingen kur mot tinnitus, og man vet heller ikke med sikkerhet hvordan lidelsen oppstår.

Men nå har forskere ved University of Oxford i England funnet en mulig sammenheng mellom tinnitus og hjernens aktivitet når vi sover.

Teorien deres er at deler av hjernen hos tinnituspasienter er hyperaktiv og holder seg våken mens resten av hjernen sover - litt på samme måte som hos folk som går i søvne. Dette kan bidra til å forklare hvorfor personer med tinnitus opplever mer forstyrret og avbrutt søvn enn andre, og tilbringer mindre tid i dyp søvn enn personer uten tinnitus.

Avhengig av dyp søvn

Når vi sover, går vi gjennom flere søvnstadier med ulik grad av aktivitet i hjernen, og ulike hjernebølger. Dyp søvn er preget av langsomme hjernebølger, og er den søvntypen som regnes som den viktigste for å bli uthvilt og fungere bra dagen etter. Musklene er avslappet, og hjerteslagene og pustefrekvensen er på sitt laveste. Får du for lite tid med dyp søvn, vil du føle deg trøtt, sliten og uopplagt. Denne typen søvn er også viktig for hukommelsen.

En studie fra 2015, gjengitt i magasinet Time, konkluderte med at personer som fikk avbrutt søvnen flere ganger i løpet av natta og dermed ikke fikk nok tid i dyp søvn, slet mer med nedstemthet, negative følelser og lav toleranse for stress enn personer som sov like lite, men sammenhengende.

Tinnitus hindrer dyp søvn

Personer med tinnitus har i gjennomsnitt mindre dyp søvn og mer avbrutt søvn enn andre. Dette kan bidra til å forklare hvorfor depresjon, nedsatt hukommelse og lav stresstoleranse er vanlige følger av tinnitus.

Oxford-forskerne tror at tinnitus hindrer hjernen i å produsere de langsomme hjernebølgene som trengs for dyp søvn. Resultatet er lett og avbrutt søvn, noe som kan føre til en forverring av symptomer og plager.

«Å undersøke hvordan tinnitus forandrer seg under søvn kan gi oss en viktig pekepinn til hva hjernen gjør for å forårsake variasjoner i tinnitusintensitet. Det betyr også at vi kanskje kan manipulere søvn for å forbedre pasientenes helse - og kanskje også utvikle nye behandlingsmetoder for tinnitus», skriver forskerne i en artikkel på forskningsnettstedet The Conversation.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.