Anna-Karin fikk makulahull i øyet:

Timer fra å bli blind

Her er tegnene du skal ta på alvor.

FRYKTET FOR SYNET: Anna-Karin Nylund fryktet det verste da hun fikk problemer med øynene. Takket være snarrådighet av helsepersonell, så klarte de å redde synet hennes. Foto: Tomas Bergman
FRYKTET FOR SYNET: Anna-Karin Nylund fryktet det verste da hun fikk problemer med øynene. Takket være snarrådighet av helsepersonell, så klarte de å redde synet hennes. Foto: Tomas Bergman Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Det startet en dag Anna-Karin skulle løse kryssord i avisen. Brått oppdaget hun at hun ikke så noen ting.

– Jeg klarte bare å se starten og slutten av øverste rad med høyre øye. Midt i synsfeltet var det et svart felt. Alt fløt og linjene gikk i kryss og tvers, forteller Anna-Karin Nylund.

52-åringen jobber som rehabiliteringsterapeut ved en institusjon. Hun brukte briller for nærsynthet, men hadde ikke slitt med andre øyeplager. For tre år siden begynte høyre øye å renne.

– Jeg var sliten og tørr i øynene. Det begynte å dryppe tårer når jeg leste, sier hun.

Kollegene la også merke til endringen: «Du er alltid så trist. Hvorfor gråter du?», spurte de.

På helsesenteret fikk hun henvisning til en øyeklinikk. Øyelegen mente hun trengte øyedråper mot tørre øyne, en tilstand som ikke er unormal når man har passert femti.

Årsaken til plagen ble forklart med hormonendringer i kroppen. Hun hadde også et tidlig stadium av grå stær og måtte etter hvert gjennom en operasjon. Men bare et halvt år senere ble synet grumsete.

Mistet synet

– Først lurte jeg på om jeg hadde lo i øyet. Det var en grå tåke på det høyre øyet, og jeg begynte for alvor å bli urolig.

En øyebunnsrøntgen viste en arrdannelse bak det ene øyet. Legene forsto ikke hvorfor. En biopsi viste at det ikke var snakk om kreft, men problemene var ikke over: En drøy måned seinere mistet Anna-Karin synet på høyre øye.

– Jeg hadde flekker midt i synsfeltet og linjene var bøyde. Angsten kom krypende, hva er det som skjer med øyet mitt? Jeg tenkte at jeg var trøtt. Men dagen etter klarte jeg ikke å se ansiktet på bekjente jeg møtte.

Akuttime

Hun hadde fått et makulahull, et hull i den gule flekken på netthinnen i øyet. Det fører til at synet svekkes kjapt og man må opereres for å få synet tilbake.

Problemet var at det ikke er mulig å bytte linse, som man gjør ved grå stær, dersom man opereres for hull i den gule flekken.

Dermed var legene nødt til å operere henne for grå stær først. Midtsommeruka 2017 ble hun operert for hullet i den gule flekken på Umeå universitetssykehus. Operasjonen tok en time. Hun var våken hele tiden og fikk lokalbedøvelse.

Et hull i øyet ble laget med laser, og øyet ble fylt med gass som fungerer som en bandasje på den gule flekket inne i øyet.

– De tre første dagene måtte jeg gå med hodet bøyd nedover, og jeg sov på magen, med ansiktet ned. Det var nærmest guddommelig endelig å klare å løfte hodet.

Noen dager senere så Anna-Karin en tett skygge i synsfeltet. På sykehuset konstaterte legen at hun hadde fått netthinneløsning. Det kan inntreffe etter en operasjon av makulahull.

Hasteoperert

– Nå var det riktig ille. Det handlet om timer for å redde synet. Min eneste tanke var at jeg ikke ville gå glipp av barnebarnets dåp to dager senere.

Etter et halvt år skjedde det samme med det venstre øyet. I september 2018 ble hun operert for grå stær og fikk byttet linse. Og deretter ble hun operert for hull i den gule flekken.

TAKKNEMLIG: Anna-Karin er overlykkelig over å få beholde synet. Foto: Tomas Bergman
TAKKNEMLIG: Anna-Karin er overlykkelig over å få beholde synet. Foto: Tomas Bergman Vis mer

– Synet ble raskt mye dårlige denne gangen. «Skal problemene aldri ta slutt?» tenkte jeg. Den eneste trøsten er at jeg ikke kan få hull i den gule flekken en gang til. Det får man bare en gang.

Prognosen ser bra ut. Hun fikk hjelp raskt, noe som er viktig. Synsskarpheten er bedre, selv om hun ikke har fått tilbake samme syn som hun hadde før sykdommen. Takket være nye briller kan hun kjøre bil igjen, og etter fire måneders sykemelding er hun tilbake i jobb.

– Det har vært en tøff periode, men jeg er overlykkelig over å få beholde synet. Jeg setter stor pris på små ting, og lever som om hver dag var den siste.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.