Titandioksid (E 171)

Tilsetningsstoff forbudt i mat - men fremdeles tillatt i legemidler

Tilsetningsstoffet anses ikke lenger som trygt brukt i mat og er forbudt både i Norge og EU - men det er fremdeles tillatt i medisiner, blant annet i reseptfrie smertestillende tabletter.

HELSERISIKO I MAT - MEN IKKE I IBUX OG PARACET? Inntak av store mengder titandioksid (E171) kan utgjøre en helserisiko, og det er derfor innført et forbud mot bruk av dette i næringsmidler i EU. Titandioksid er imidlertid fortsatt godkjent til bruk i legemidler, og finnes i en rekke vanlige medisiner som Ibux, Paracet og Panodil. Foto: Kristin Sørdal
HELSERISIKO I MAT - MEN IKKE I IBUX OG PARACET? Inntak av store mengder titandioksid (E171) kan utgjøre en helserisiko, og det er derfor innført et forbud mot bruk av dette i næringsmidler i EU. Titandioksid er imidlertid fortsatt godkjent til bruk i legemidler, og finnes i en rekke vanlige medisiner som Ibux, Paracet og Panodil. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tilsetningsstoffet det er snakk om, er titandioksid (E 171). Og problemet er at man ikke har kunnet fastsette et trygt nivå for daglig inntak av dette stoffet, som man frykter kan ha genotoksiske effekter - og som da kan være kreftfremkallende.

Men på tross av at det er forbudt brukt i næringsmiddelproduksjon, og selv om det har vært diskutert hvorvidt dette kan eller bør slå inn også for legemiddelbransjen, er det fremdeles tillatt i legemiddelproduksjon.

Ifølge pakningsvedleggene i Felleskatalogen inneholder både Ibux, Paracet og Panodil E171, altså titandioksid. Det samme gjør potensmiddelet Viagra. Det finnes også i nikotintyggegummi som brukes ved røykeslutt, som Nicorette og Nikotinell. Tilsetningsstoffet er med andre ord forbudt i vanlig tyggegummi, men tillatt i nikotintyggegummi.

- Utgjør små mengder i legemidler

Sigurd Hortemo, overlege ved avdeling for medisinsk rådgiving i Statens legemiddelverk, bekrefter overfor Vi.no at titandioksid er forbudt i mat - men fremdeles tillatt i legemidler:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.