«Tillat at ikke alt er perfekt om dagen»

EGENMESTRING: Etter 10 måneder med mobilisering av tålmodighet, dugnadsånd og forståelse, er det lov å være litt lei nå. Her er fem gode råd til egenmestring i coronatider.

EGENMESTRING: Sett av tid til noe som gjør deg glad! råder fastlegen. Frisk luft, dagslys og aktivitet er viktige stikkord. - Ingen trenger å jogge nå, men en spasertur er fint! Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
EGENMESTRING: Sett av tid til noe som gjør deg glad! råder fastlegen. Frisk luft, dagslys og aktivitet er viktige stikkord. - Ingen trenger å jogge nå, men en spasertur er fint! Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi nordmenn liker å tenke at vi generelt er ganske gode på skippertak og dugnad. Vi bidrar gjerne for fellesskapet. Men alle er glade når siste spaden ryddes inn i boden og alle har fått en vaffel hver. Da klapper vi oss selv på skulderen og kjenner at det var flott å bidra, men vi er glade for at det er en stund til neste gang.

Corona gir stress

Dugnaden vi er inne i nå kan virke evigvarende. Mange kjenner på frustrasjon, tristhet og sinne. Coronafølelsene likner på stressfølelser. Situasjonen kan gi oss en følelse av å ikke mestre, manglende kontroll og uforutsigbarhet. Dette aktiverer oss og gjør at vi hele tiden er litt «på». Bare det å gå i butikken aktiverer oss. «Har jeg tatt med munnbind? Klarer jeg å holde avstand? Har jeg spritet hendene nok ganger?» Små ting i hverdagen utfordres og gjør at vi må tenke mer, og føle mer. «Hvor mange kan vi ha på besøk? Får jeg ikke møte farmor? Jeg trenger en klem!»

Aktivering over tid kan gi det vi kaller negativt stress. Negativt stress er ikke bra for kroppen når det varer lenge. Da gjelder det å ta vare på seg selv. Det er nå ekstra viktig at vi tenker på hvordan vi bruker tiden vår. Finne en balanse i det vi gjør. Lage arbeidsdager som inneholder en form for struktur med pauser og grensesetting, opplevelse av tilhørighet med kollegaer og en raushet med oss selv der vi ikke setter for høye krav til prestasjonene våre. Om dette er vanskelig kan det være lurt å snakke med en kollega eller leder. Det er så viktig at vi holder hodet over vannet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.